Gary Plauché

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gary Plauché
DoğumLeon Gary Plauché
10 Kasım 1945
Baton Rouge, Louisiana, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm20 Ekim 2014 (68 yaşında)
Baton Rouge, Louisiana, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm sebebiFelç
MilliyetAmerikan
Tanınma nedeniJeff Doucet'i öldürmesi
MemleketAmerika Birleşik Devletleri
EvlilikJune
Çocuk(lar)Jody Plauche ve 3 çocuk daha

Leon Gary Plauché (10 Kasım 1945 - 20 Ekim 2014), Plauché'nin oğlu Jody'yi kaçırıp tecavüz eden çocuk tacizcisi Jeff Doucet'i alenen öldürmesiyle tanınan Amerikalı bir adamdı. Cinayet 16 Mart 1984'te meydana geldi ve yerel bir haber ekibi tarafından kameraya kaydedilmişti. Plauché'ye 5 yıl denetimli serbestlik ve 300 saat kamu hizmeti ile birlikte 7 yıl ertelenmiş hapis cezası verilmişti ve herhangi bir hapis cezası almamıştı. Dava geniş yankı buldu çünkü bazı kişiler Plauché'nin cinayetle suçlanıp suçlanmaması gerektiğini sorguluyordu. Plauché, kendisinin haklı olduğunu ve benzer durumdaki herhangi bir ebeveynin aynı eylemi yapacağını savunmuştu.

Oğlunun Jeff Doucet tarafından kaçırılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Baton Rouge, Louisiana'nın yerlisi olan Plauché, Doucet'i vurması sırasında karısı June'dan ayrılmıştı. 1983 ve 1984 yıllarında 11 yaşındaki oğlu Jody, 25 yaşındaki Jeffrey Doucet adlı eğitmenden karate dersleri alıyordu. Jody'nin ebeveynlerinin haberi olmayan Doucet, en az 1 yıldır çocuğa cinsel tacizde bulunuyordu. 14 Şubat 1984'te Doucet, Jody'yi kaçırmış ve onu Anaheim, Kaliforniya'da bir motele götürmüştü ve burada ona cinsel saldırıda bulunmuştu ve taciz etmişti. Ülke çapındaki aramanın odak noktası olan Jody, Doucet'in çocuğun motelden annesini ödemeli arama yapmasına izin vermesinin ardından sonunda bulunmuştu. Kaliforniya polisi motele baskın düzenlemişti ve Doucet'i olaysız bir şekilde tutuklamıştı.

1 Mart 1984'te Jody, Louisiana'daki ailesinin yanına geri dönmüştü. Bir haber televizyonu ekibiyle yaptığı röportajda, Doucet'in oğluna cinsel tacizde bulunduğuna dair haberleri duyan Gary, çaresizlik hissettiğini belirtmişti.

Doucet'in Plauché tarafından öldürülmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Mart 1984'te Doucet, yargılanmak üzere Louisiana'ya geri gönderilmişti. Baton Rouge Metropolitan Havaalanına gelmiş ve polis memurları tarafından kelepçeli olarak saat 21.30 sıralarında Plauché'nin Doucet'yi beklediği havaalanına götürülmüştü.

ABC'nin yerel bağlı kuruluşu WBRZ-TV'nin bir çalışanı, Plauché'ye Doucet'in havaalanına ne zaman geleceğini söylemişti.  WBRZ'den bir haber ekibi Doucet'i bekliyordu ve onun gelişini kaydetmek için kameralarını kurmuştu. Haber ekibinin karşısında, Plauché'nin en yakın arkadaşıyla telefonda konuşurken beklediği bir ankesörlü telefon bankası vardı. Aynı zamanda Plauché kimse onu tanımasın diye beyzbol şapkası ve güneş gözlüğü takıyordu.

Doucet havaalanına kadar eşlik edilirken, olay yerini kaydeden haber ekibinin yanından geçmişti. Daha sonra Doucet'in kafasının sağ tarafına yakın mesafeden ateş eden Plauché'nin yanından geçmişti. Doucet sağ kulağına yakın bir yaradan dolayı kan kaybederek yere düştü. Plauché, bir polis memuru onu dizginlemeden önce telefon ahizesini yere bırakmıştı ve diğeri Doucet'le ilgilenirken elinden silahı almıştı. Plauché'yi yakalayan memurlar onu tanıdı ve onu bir dizi telefona sabitleyip "Gary, neden? Neden, Gary?" diye sormuşlardı. Olay ENG video kasetine kaydedilmişti. Doucet daha sonradan komaya girmiş ve ertesi gün kurşun yarası nedeniyle ölmüştü.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Plauché başlangıçta ikinci derece cinayetle suçlanmıştı, ancak kasıtsız adam öldürmeye karşı hiçbir itirazda bulunmadığı bir savunma pazarlığını kabul etmişti ve 7 ertelenmiş hapis cezasına çarptırılmıştı, 5 yıl denetimli serbestlik ve 1989'da tamamladığı 300 saat kamu hizmetine tabi tutulmuştu.

Doucet'in kaçırılma olayından aylar önce Jody'yi taciz ettiği öğrenildikten sonra psikolojik raporlar Plauché'nin davasına yardımcı olmuştu. Psikiyatrist Edward P. Uzee, Plauché'yi muayene etmişti ve Doucet'i öldürdüğünde doğru ile yanlış arasındaki farkı anlayamadığını belirlemişti. Plauché'nin savunma ekibi, oğluna yönelik tacizi öğrendikten sonra geçici olarak psikotik bir duruma sürüklendiğini savunmuştu. Uzee ayrıca Doucet'in başkalarını manipüle etme yeteneğine sahip olduğunu belirlemişti ve Plauché'nin o sırada karısından ayrılmış olması ve Plauché ailesine girmeyi başarmış olmasından yararlanmıştı. Yargıç Frank Saia, Plauché'yi hapishaneye göndermenin kimseye faydası olmayacağına ve başka bir suç işleme riskinin neredeyse bulunmadığına karar vermişti.

Plauché'nin Doucet'i öldürdüğü video, 1994'teki şok belgesel Traces of Death II ve 2002 Michael Moore'un yönettiği Bowling for Columbine belgeseli de dahil olmak üzere birçok televizyon programında ve belgeselde yer aldı. Görüntüler aynı zamanda YouTube'a da yüklendi ve video 20 milyondan fazla izlendi. YouTube'da yer alan bir video, 2000 yılında Court TV'de yayınlanan ve yapımcılığını Cops'un yaratıcısı John Langley'nin üstlendiği Anatomy of Crime adlı televizyon dizisinden alınmıştır.

Plauché, 67 yaşındayken verdiği bir röportajda Doucet'i öldürdüğüne pişman olmadığını ve bunu tekrar yapacağını belirtmişti. Ağustos 2019'da Jody Plauché'nin "Neden, Gary, Neden?" adlı hikâye kitabı Jody tarafından yayınlanmıştır.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Plauché 2011 yılında felç geçirmişti ve 2014 yılında, 69. doğum gününe 3 hafta kala başka bir felç geçirerek huzurevinde öldü.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]