Galaktik İmparatorluk (Yıldız Savaşları)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Galaktik İmparatorluk
First Galactic Empire
Birinci Galaktik İmparatorluk
19 YSÖ-4 YSS
Galaktik İmparatorluk bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
TürYıldızlararası İmparatorluk
BaşkentCoruscant
Resmî dil(ler)Galaktik Basit Lisans

Yaygın dil(ler)Aurebesh dili
Resmî din
Yok
DemonimYok
HükûmetFaşist diktatörlük altındaki mutlak monarşi
Galaktik İmparator 
• 19 YSÖ-4 YSS
İmparator Palpatine
• 19 YSÖ-
Lord Darth Vader
Büyük Moff 
• 19 YSÖ-0 YSÖ
Grand Moff Tarkin
Yasama organıİmparatorluk Senatosu (19 YSÖ-0 YSÖ, İmparator tarafından dağıtıldı)
Tarihçe 
• Yeni Düzen Deklerasyonu
19 YSÖ
• Klon Savaşları
22 YSÖ-19 YSÖ
• Emir 66
19 YSÖ
• Yavin Savaşı
0 YSÖ
• Endor Savaşı
4 YSS
• İmparator Palpatine'in çırağı Darth Vader tarafından öldürülmesi
4 YSS
• Yeni Galaktik Cumhuriyyetin kuruluşu ve İmparatorluk kalıntılarıyla çatışmalar.
4 YSS-? YSS
Yüzölçümü
900000000000000000000 km2
Para birimiİmparatorluk Kredisi
Günümüzdeki durumuYeni Galaktik Cumhuriyet

Galaktik İmparatorluk, Star Wars film evreninde Yeni Düzen veya Palpatine'in yeni düzeni olarak da bilinmekte olup Galaktik Cumhuriyet'in yerine Yüce Başkan Palpatine tarafından Yavin Savaş Öncesi 19. yılda yapılan başarılı darbeyle binlerce Yıldız Sistemlerinden ibaret bir birliktir.

Galaktik Cumhuriyet, neredeyse 25.000 yıllık tarihinde geçirmekte olduğu gergin politik çalkantılar, kaos, kriz ve Klon Savaşları ile harap olmuş bir şekilde yıkılmanın eşiğine gelmişti. General Grievous'un Utapau Savaşı'nda yenilmesi ve Bağımsız Sistemler Konfederasyonu'nun tüm liderlerinin Darth Vader tarafından Mustafar sisteminde öldürülmesinden sonra yüce başkan Palpatine, galaksiyi yeniden düzenlemek amacı ile Galaktik Cumhuriyeti, Birinci Galaktik İmparatorluk; kendisini de İmparator olarak ilan etmiştir. O günden sonra tüm Cumhuriyet ve Jedi kalıntıları yok edilmiş ve yasaklanmıştır. Çok katı ve zorbaca yasalarla galaksi artık Faşist ve Şeytani Galaktik İmparatorluğun hakimiyetine girmiştir. İmparatorluk zalim ve cani politikalarıyla galakside milyonlarca gezegen ve ırka soykırım uygulamıştır, zulümler yapmıştır. Galaktik tarihin en zalim, cani ve en eli kanlı, acımasız devleti olarak anılır.

İmparatorluğun Kuruluşu ve İlk Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şansölye Palpatine'in yaptığı kurnaz komplo sayesinde Yavin savaşından 19 yıl önce Jedi Şovalyesi Anakin Skywalker'i karanlık tarafa çekti. Sonrasında Palpatine, Anakin sayesinde Jedi Tapınağına yapılan darbeyle tüm jediler katledildi. Palpatine'nin Klonlara Emir 66 uygulamasını emr etmesiyle de tüm klonlar generallerine ihanet ederek hepsini avladı. Palpatine Jediların avlanmasından hemen sonra tüm senatörleri senatoya toplayarak özel bir oturumda Cumhuriyeti fes ederek Birinci Galaktik imparatorluğu kurdu böylelikle bin yıl sonra yeniden Sithler galaksiye hükmetmeye başladı.

Palpatine'nin Reformları[değiştir | kaynağı değiştir]

Galaktik Cumhuriyet döneminde Jedilerden başka askerî gücü bulunmayan bu yapıdan hoşlanmayan Palpatine, Kuat sürücü tersanelerinde çok fazla sayıda gemi üretmeye başladı. Çok kısa bir sürede İmparatorluk on binlerce Yıldız destroyerine sahip oldu.Kamoino gezegenini bombalatarak düzenine karşı ordu kurulmasını engelledi klonlama teknolojisini kendi kontrolüne aldı.Senatonun gözünü boyayarak düzeni sorgulayan klon ordusu 1 yıl içinde tehris edilip insanları askere alarak ordu sayısını kısa sürede büyütdü.Askeri ve önemli makamlara sadece insan ve insana benzer ırklardan varlıklar yerleşdirerek eskiden çokırklı yapıya sahip cumhuriyet yapısını insanların ezici üstünlükde olduğu insan imparatorluğuna çevirdi. Palpatine bununla da kalmayıp Ölüm Yıldızı isimli çok korkunç bir silah yaptırdı. Legendse göre bu silah Yuzhaan Vong istilasına karşı hazırlansa da Canon'da bu silah imparatorun baskıcı rejimine karşı çıkan dünyaları yok etmek için tasarlanmıştır.

Baskıcı Düzene Karşı Direniş[değiştir | kaynağı değiştir]

Devrim veya İsyan olarak da bilinen Galaktik İç Savaş (YSÖ 4–YSS 5), Cumhuriyet'i Yeniden Kurma Birliği'nin galaksiye yeniden demokratik düzeni getirmek için iktidardaki Galaktik İmparatorluk'a karşı bir isyan başlattığı galaktik bir iktidar mücadelesiydi. İsyanın kökenleri, Galaktik Cumhuriyet tarafından Bağımsız Sistemler Konfederasyonu'na karşı savaşmaları için teçhizatlandırılan asi hücrelerine kadar uzanıyordu. Gizliden gizliye Sith Lordu Darth Sidious olan Yüce Şansölye Palpatine Cumhuriyet'i Galaktik İmparatorluk'a dönüştürüp Jedi Düzeni'ni yok ettikten sonra birçok asi hücresi, İmparatorluk'a karşı savaşmaya başladı. Bu hücrelerin bir kısmı nihayetinde birleşti ve Cumhuriyet'i Yeniden Kurma Birliği'ni kurdu.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Galaktik İmparatorluk'un Kısa Tarihi". Bilimkurgu Kulübü. 28 Şubat 2017. 1 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2022.