GSYİH'ye göre Çin idari bölümlerinin listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Makale, Çin'in eyalet düzeyindeki bölümlerini gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) göre listeler. Her eyaletin GSYİH'sı, hem ulusal para birimi renminbi (CN¥) cinsinden hem de yıllık ortalama döviz kurlarına göre nominal ABD doları değerlerinde listelenir.

Harita[değiştir | kaynağı değiştir]

  >$1 trilyon   $500 milyar - $1.0 trilyon   $250 - $500 milyar   <$250 milyar
2022'de Nominal GSYİH'ye göre Çin anakarasındaki 31 eyalet düzeyindeki idari bölüm listesi (mevcut fiyatlarla, milyar GSYİH cinsinden)[1]
2022'deki ortalama yıllık döviz kuru: ABD doları başına 6,7261 CNY[2]
(PPP, endeksindeki sık değişiklikler nedeniyle artık tabloya dahil edilmemiştir.)
Sıra Eyaletler GSYİH
(CN¥)
>GSYİH
(US$)
Artış
cari
fiyatlarla (%)
Gerçek
artış

(%)

Pay
(%)
Çin (Anakara) 121,020.72 17,992.70 5.3 3.0 100
1 Guangdong 12,911.86 1,919.67 3.5 1.9 10.67
2 Jiangsu 12,287.56 1,826.85 4.7 2.8 10.15
3 Şantung 8,743.51 1,299.94 5.5 3.9 7.22
4 Zhejiang 7,771.54 1,155.43 5.0 3.1 6.42
5 Henan 6,134.51 912.05 5.6 3.1 5.07
6 Siçuan 5,674.98 843.73 4.9 2.9 4.69
7 Hubei 5,373.49 798.90 7.3 4.3 4.44
8 Fujian 5,310.99 789.61 7.1 4.7 4.39
9 Hunan 4,867.04 723.61 6.5 4.5 4.02
10 Anhui 4,504.50 669.70 5.8 3.5 3.72
11 Şanghay 4,465.28 663.87 2.3 -0.2 3.69
12 Hebei 4,237.04 629.94 4.9 3.8 3.50
13 Pekin 4,161.10 618.65 1.4 0.7 3.44
14 Şensi 3,277.27 487.25 8.8 4.3 2.71
15 Jiangxi 3,207.47 476.87 7.5 4.7 2.65
16 Çongçing 2,912.90 433.07 3.7 2.6 2.41
17 Liaoning 2,897.51 430.79 5.1 2.1 2.39
18 Yünnan 2,895.42 430.48 6.6 4.3 2.39
19 Guangşi Zhuang Özerk Bölgesi 2,630.09 391.03 4.3 2.9 2.17
20 Şanşi 2,564.26 381.24 12.1 4.4 2.12
21 İç Moğolistan 2,315.87 344.31 9.4 4.2 1.91
22 Guizhou 2,016.46 299.80 3.6 1.2 1.67
23 Sincan Uygur Özerk Bölgesi 1,774.13 263.77 8.8 3.2 1.47
24 Tientsin 1,631.13 242.51 4.0 1.0 1.35
25 Heilongjiang 1,590.10 236.41 7.0 2.7 1.31
26 Jilin 1,307.02 194.32 -0.7 -1.9 1.08
27 Kansu 1,120.16 166.54 9.5 4.5 0.93
28 Hainan 681.82 101.37 4.8 0.2 0.56
29 Ningksia Huy Özerk Bölgesi 506.96 75.37 10.5 4.0 0.42
30 Çinghay 361.01 53.67 6.6 2.3 0.30
31 Tibet 213.26 31.71 2.5 1.1 0.18

Ana Yıl (Nominal GSYİH)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana yıllarda ulusal para birimine (renminbi) göre GSYİH[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin anakarasının 31 eyaletinde GSYİH Çin yuanına göre (milyar)[3]
yıl 2021 2020 2015 2010 2000
Çin ((anakara)) 114,923.70 101,356.70 68,885.82 41,211.93 10,028.01
Guangdong 12,471.95 11,115.16 7,473.24 4,594.46 1,081.02
Jiangsu 11,739.24 10,280.77 7,125.59 4,138.39 855.37
Şantung 8,287.52 7,279.82 5,528.88 3,392.25 827.81
Zhejiang 7,404.08 6,468.91 4,350.77 2,739.99 616.48
Henan 5,807.14 5,425.94 3,708.41 2,265.50 505.30
Siçuan 5,408.80 4,850.16 3,034.20 1,722.48 392.82
Hubei 5,009.12 4,300.45 3,034.40 1,622.69 354.54
Fujian 4,956.61 4,360.86 2,681.95 1,500.25 376.45
Hunan 4,571.35 4,154.26 2,853.86 1,557.43 355.15
Şanghay 4,365.32 3,896.33 2,688.70 1,791.54 481.22
Anhui 4,256.52 3,806.15 2,383.12 1,324.98 312.53
Pekin 4,104.56 3,594.33 2,477.91 1,496.40 327.78
Hebei 4,039.71 3,601.38 2,639.84 1,800.36 462.82
Şensi 3,012.17 2,601.41 1,789.88 984.52 180.40
Jiangxi 2,982.78 2,578.20 1,678.09 938.32 200.31
Çongçing 2,807.73 2,504.14 1,604.05 806.53 182.21
Liaoning 2,756.95 2,501.14 2,021.03 1,389.63 466.91
Yünnan 2,716.16 2,455.57 1,496.00 773.53 203.01
Guangşi Zhuang Özerk Bölgesi 2,520.91 2,212.09 1,479.78 855.24 208.00
Şanşi 2,287.04 1,783.56 1,183.64 890.39 184.57
İç Moğolistan 2,116.60 1,725.80 1,294.90 819.99 153.91
Guizhou 1,945.86 1,786.04 1,054.10 451.90 102.99
Sincan Uygur Özerk Bölgesi 1,631.16 1,380.07 930.69 536.02 136.36
Tientsin 1,568.51 1,400.80 1,087.95 683.08 159.17
Heilongjiang 1,485.82 1,363.34 1,169.00 830.83 285.55
Jilin 1,316.38 1,225.60 1,001.80 641.05 175.14
Kansu 1,022.55 897.97 655.66 394.37 105.29
Hainan 650.41 556.62 373.42 202.05 52.68
Ningksia Huy Özerk Bölgesi 458.82 395.63 257.94 157.17 29.50
Çinghay 338.51 300.98 201.10 114.42 26.37
Tibet 208.02 190.27 104.30 51.29 11.78

Ana yıllarda ABD dolarına göre GSYİH[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin anakarasının 31 eyaletinde ABD dolarına göre GSYİH (milyar)[2]
ABD doları başına CN¥ 6.4515 6.8976 6.2284 6.7695 8.2784
yıl 2021 2020 2015 2010 2000
Çin (anakara) 17,813.49 14,694.49 11,059.95 6,087.88 1,211.35
Guangdong 1,933.19 1,611.45 1,199.87 678.70 130.58
Jiangsu 1,819.61 1,490.49 1,144.05 611.33 103.33
Şantung 1,284.59 1,055.41 887.69 501.11 100.00
Zhejiang 1,147.65 937.85 698.54 404.76 74.47
Henan 900.12 786.64 595.40 334.66 61.04
Siçuan 838.38 703.17 487.16 254.45 47.45
Hubei 776.43 623.47 487.19 239.71 42.83
Fujian 768.29 632.23 430.60 221.62 45.47
Hunan 708.57 602.28 458.20 230.07 42.90
Şanghay 676.64 564.88 431.68 264.65 58.13
Anhui 659.77 551.81 382.62 195.73 37.75
Pekin 636.22 521.10 397.84 221.05 39.59
Hebei 626.17 522.12 423.84 265.95 55.91
Şensi 466.89 377.15 287.37 145.43 21.79
Jiangxi 462.34 373.78 269.43 138.61 24.20
Çongçing 435.21 363.05 257.54 119.14 22.01
Liaoning 427.33 362.61 324.49 205.28 56.40
Yünnan 421.01 356.00 240.19 114.27 24.52
Guangşi Zhuang Özerk Bölgesi 390.75 320.70 237.59 126.34 25.13
Şanşi 354.50 258.58 190.04 131.53 22.30
İç Moğolistan 328.08 250.20 207.90 121.13 18.59
Guizhou 301.61 258.94 169.24 66.76 12.44
Sincan Uygur Özerk Bölgesi 252.83 200.08 149.43 79.18 16.47
Tientsin 243.12 203.09 174.68 100.91 19.23
Heilongjiang 230.31 197.65 187.69 122.73 34.49
Jilin 204.04 177.68 160.84 94.70 21.16
Kansu 158.50 130.19 105.27 58.26 12.72
Hainan 100.82 80.70 59.95 29.85 6.36
Ningksia Huy Özerk Bölgesi 71.12 57.36 41.41 23.22 3.56
Çinghay 52.47 43.64 32.29 16.90 3.19
Tibet 32.24 27.58 16.75 7.58 1.42

Ana yıllarda SAGP dolarına göre GSYİH[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin anakarasının 31 eyaletind GSYİH
satın alma gücü paritesine göre (Uluslararası dolar (milyar)
ppp göstergesindeki sık değişiklikler için sadece burada referans
(IMF tarafından 7 Nisan 2023'te yayınlanan WEO[4])
Uluslararası dolar başına CN¥ 4.0355 4.1769 4.2388 3.8707 3.3258 2.7286
yıl 2022 2021 2020 2015 2010 2000
Çin (anakara) 29,989.03 27,514.11 23,911.65 17,796.73 12,391.58 3,675.15
Guangdong 3,199.57 2,985.93 2,622.24 1,930.72 1,381.46 396.18
Jiangsu 3,044.87 2,810.51 2,425.40 1,840.90 1,244.33 313.48
Şantung 2,166.65 1,984.13 1,717.42 1,428.39 1,019.98 303.38
Zhejiang 1,925.79 1,772.63 1,526.12 1,124.03 823.86 225.93
Henan 1,520.14 1,390.30 1,280.07 958.07 681.19 185.19
Siçuan 1,406.26 1,294.93 1,144.23 783.89 517.91 143.96
Hubei 1,331.55 1,199.24 1,014.54 783.94 487.91 129.93
Fujian 1,316.07 1,186.67 1,028.80 692.89 451.09 137.96
Hunan 1,206.06 1,094.44 980.06 737.30 468.29 130.16
Anhui 1,116.22 1,019.06 897.93 615.68 398.39 114.54
Şanghay 1,106.50 1,045.11 919.21 694.63 538.68 176.36
Hebei 1,049.94 967.16 849.62 682.01 541.33 169.62
Pekin 1,031.12 982.68 847.96 640.17 449.94 120.13
Şensi 812.11 721.15 613.71 462.42 296.03 66.11
Jiangxi 794.81 714.11 608.24 433.54 282.13 73.41
Çongçing 721.82 672.20 590.77 414.41 242.51 66.78
Liaoning 718.01 660.05 590.06 522.14 417.83 171.12
Yünnan 717.49 650.28 579.31 386.49 232.58 74.40
Guangşi Zhuang Özerk Bölgesi 651.74 603.54 521.87 382.30 257.15 76.23
Şanşi 635.43 547.54 420.77 305.79 267.72 67.64
İç Moğolistan 573.87 506.74 407.14 334.54 246.55 56.41
Guizhou 499.68 465.86 421.36 272.33 135.88 37.74
Sincan Uygur Özerk Bölgesi 439.63 390.52 325.58 240.44 161.17 49.97
Tientsin 404.20 375.52 330.47 281.07 205.39 58.33
Heilongjiang 394.03 355.72 321.63 302.01 249.81 104.65
Jilin 323.88 315.16 289.14 258.82 192.75 64.19
Kansu 277.58 244.81 211.85 169.39 118.58 38.59
Hainan 168.96 155.72 131.32 96.47 60.75 19.31
Ningksia Huy Özerk Bölgesi 125.63 109.85 93.34 66.64 47.26 10.81
Çinghay 89.46 81.04 71.01 51.95 34.40 9.66
Tibet 52.85 49.80 44.89 26.95 15.42 4.32

Ek[değiştir | kaynağı değiştir]

Hong Kong ve Makao ÖİB'leri için GSYİH rakamları hem ABD doları hem de ilgili yerel para birimleri (Hong Kong doları ve Makao patakası) cinsinden verilmiştir. SAGP rakamları Uluslararası dolar cinsinden verilmiştir.[5]

Ek
Hong Kong ÖİB'nin tarihsel GSYİH'sı
Hong Kong SAR'ın tarihsel GSYİH' (milyon olarak)
(IMF WEO Ekim 2022'ye göre)[5]
Yıl HK$ Nominal
(US$)
PPP
(Uluslararası $)
2022 2,872,569 368,373 518,743
2021 2,869,682 369,158 488,461
2020 2,651,000 341,319 439,459
2019 2,921,247 372,989 490,880
2018 2,845,320 363,031 480,494
2017 2,662,530 341,679 456,118
2016 2,490,620 320,877 431,063
2015 2,398,280 309,359 417,319
2014 2,260,010 291,438 403,274
2013 2,138,310 275,673 385,146
2012 2,037,060 262,601 367,119
2011 1,934,430 248,484 354,188
2010 1,776,330 228,644 331,004
2009 1,659,250 214,048 306,451
2008 1,707,490 219,279 311,800
2007 1,650,760 211,583 299,479
2006 1,503,350 193,515 273,935
2005 1,412,130 181,556 248,418
2004 1,316,950 169,085 224,339
2003 1,256,670 161,370 200,973
2002 1,297,340 166,336 191,458
2001 1,321,140 169,381 185,405
2000 1,337,500 171,643 180,414
1999 1,285,950 165,734 163,908
1998 1,308,070 168,858 157,624
1997 1,373,080 177,349 165,612
1996 1,235,300 159,718 154,905
1995 1,119,010 144,652 145,906
1994 1,049,610 135,812 139,596
1993 931,008 120,354 128,897
1992 807,128 104,272 118,562
1991 691,323 88,960 109,116
1990 599,258 76,929 99,853
1989 536,559 68,790 92,700
1988 466,077 59,708 87,217
1987 394,771 50,623 77,638
1986 320,526 41,076 66,814
1985 278,127 35,700 58,949
1984 261,992 33,511 56,737
1983 217,282 29,907 49,781
1982 196,005 32,291 45,187
1981 173,577 31,055 41,364
1980 143,620 28,862 34,607
Makao ÖİB'nin tarihsel GSYİH'sı
Makao ÖİB'nin tarihsel GSYİH(milyon olarak)
(IMF WEO Ekim 2022'ye göre)[5]
Yıl MOP$ Nominal
(US$)
PPP
(Uluslararası.$)
2022 187,992 23,420 40,369
2021 239,406 29,905 48,591
2020 210,294 26,348 40,049
2019 445,328 55,136 77,700
2018 440,316 54,545 77,334
2017 405,790 50,559 72,228
2016 362,355 45,322 64,610
2015 362,214 45,362 64,465
2014 442,070 55,348 81,350
2013 411,865 51,552 80,810
2012 343,818 43,032 71,418
2011 294,347 36,708 64,148
2010 225,052 28,124 51,643
2009 171,467 21,475 40,752
2008 167,760 20,917 39,917
2007 147,383 18,341 37,870
2006 118,338 14,790 32,224
2005 96,872 12,092 27,602
2004 84,920 10,586 24,772
2003 65,733 8,195 19,031
2002 58,825 7,323 16,734
2001 54,718 6,811 15,120

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu, Çin anakarası'nın (tüm eyaletler, özerk bölgeler ve belediyeler dahil) birinci düzey idari bölümleri'nin toplam gayri safi yurt içi hasıla sırasına göre listesidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ GSYİH-2022 ön veridir "Home - Regional - Quarterly by Province" (Basın açıklaması). China NBS. 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  2. ^ a b Son yılın döviz kuru için o yılın İstatistik Tebliği'ne bakınız. "Statistical communiqué of the People's Republic of China on the national economic and social development" (Basın açıklaması). China NBS. 30 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2023. ; Tarihsel döviz kurları için ulusal istatistik veri tabanına "national data - annual - foreign tarde and economic cooperation - reference exchange rate of renminbi (period average)" (Basın açıklaması). China NBS. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2023.  ve istatistik yıllıklarında yayınlanan tarihi döviz kurlarına bakınız"statistical yearbooks (Chinese / English)" (Basın açıklaması). China NBS. 14 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2023. 
  3. ^ Çin ulusal verilerine bakın "regional - annual by province - national accounts - gross regional product" (Basın açıklaması). China NBS. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2023. 
  4. ^ Uluslararası Para Fonu tarafından 7 Nisan 2023 tarihinde yayınlanan Dünya Ekonomik Görünümü'ndeki satın alma gücü paritesi göstergesi"World Economic Outlook data" (Basın açıklaması). International Monetary Fund. 7 Nisan 2023. 13 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2023. 
  5. ^ a b c ("Download WEO Data: October 2022 Edition" (Basın açıklaması). International Monetary Fund. 22 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. )