Dışişleri Bakanlığı (Gürcistan)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Gürcistan Dışişleri Bakanlığı sayfasından yönlendirildi)
Gürcistan Dışişleri Bakanlığı
საქართველოს საგარეო საქმეთა სამინისტრო
Dışişleri Bakanlığı logosu

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi25 Mayıs 1918
AdresSh. Chitadze sk. 4, Tiflis, Gürcistan 0118
Yıllık bütçe136,500,000 (2019) (~€40,000,000)
Yönetici(ler)
Web sitesiwww.mfa.gov.ge

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı (Gürcüce: საქართველოს საგარეო საქმეთა სამინისტრო, sakartvelos sagareo sakmeta saminist'ro) Gürcistan'ın çıkarlarını ve yurt dışındaki kişi ve birimlerini korumaktan ve teşvik etmekten sorumlu Gürcistan hükûmeti organıdır. Bakanlık, Gürcistan başbakanı tarafından kabine üyesi olarak aday gösterilen dışişleri bakanı tarafından yönetilir ve ardından Gürcistan Parlamentosu'nun onayladığı hükûmet tarafından onaylanır. Makamda şu anda 21 Haziran 2018'den beri görevde olan David Zalkaliani bulunmaktadır.

Faaliyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Gürcistan'ın dış hizmeti - Dışişleri Bakanlığı, Diplomatik Misyonlar ve Konsolosluk Hizmetleri - Gürcistan Anayasası, Dış Politika Stratejisi ve Ulusal Güvenlik Konsepti'nde yer alan temel ulusal çıkarlara ve değerlere hizmet etmektedir. Bakanlık, Gürcistan’ın dış politikasını ülkenin güvenliğini ve uluslararası statüsünü iyileştirmeye ve giderek küreselleşen dünyada çıkarlarını desteklemeye yönlendiriyor.[1]

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Dışişleri Bakanlığı 26 Mayıs 1918'de Gürcistan'ın bağımsızlığını ilan ettiği gün kuruldu. Sonuç olarak, yurt dışında dışişleri komisyonu, diplomatik misyonları ve diplomatik çalışmaları yürütmek için gerekli diğer kuruluşlar oluşturuldu. İlk Dışişleri Bakanı, siyasi bir lider olan Akaki Çhenkeli'ydi.[2] Kasım 1918'de Evgeniy Gegeçkori, Dışişleri Bakanı olarak atandı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "საქართველოს საგარეო საქმეთა სამინისტრო - წლიური ანგარიშები". mfa.gov.ge. 17 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020. 
  2. ^ "Akaki Ckhenkeli". Akaki Ckhenkeli (İngilizce). 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020.