Güneydoğu Asya'daki Dünya Mirasları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü), Güneydoğu Asya'nın on bir ülkesinde ("Taraf Devletler" olarak da anılır), Endonezya, Vietnam, Tayland, Filipinler, Malezya, Myanmar, Kamboçya, Laos ve Singapur'da 37 Dünya Mirası alanı belirledi. Sadece Brunei ve Doğu Timor, Dünya Mirası alanlarına sahip değildir. Papua Yeni Gine, Palau, Tayvan ve Hainan da bazen Güneydoğu Asya'ya bağlı olarak anılır.[1][2]

Endonezya ve Vietnam'da sekiz, Filipinler'de altı, Tayland'da beş, Malezya'da dört, Kamboçya ve Laos'ta ikişer, Myanmar ve Singapur'da birer Dünya Mirası alanı bulunmaktadır.[3] Bölgeden ilk site, Dünya Miras Komitesi'nin 1991 yılındaki oturumunda listelendi.[4] Bölgede listelenen son site, Singapur Botanik Bahçeleri, Bonn, Almanya'da 2015 yılında gerçekleştirilen 39. oturumda listelenmiştir. UNESCO'nun Dünya Miras Komitesi, her sene listedeki yeni Dünya Mirasları ekleyenilir veya kriterleri karşılamayan alanları listeden çıkarabilir. Seçim on kritere dayanmaktadır: altısı kültürel miras (i-vi) ve dört tane doğal miras (vii-x);[5] bazı alanlar, hem kültürel hem de doğal kriterleri aynı anda karşılayabilir ve "karma miras" alanı olarak listelenebilir. Güneydoğu Asya'da 23 kültürel, 13 doğal ve bir karma site bulunmaktadır.[3]

Dünya Miras Komitesi, "bir alanın Dünya Mirası Listesi'nde yazılı olduğu özellikleri tehdit eden koşulları" gerekçe göstererek bir alanın tehlike altında olduğunu belirtebilir.  Bölgede tek site, Sumatra'daki Tropik Yağmur Ormanları tehlike altında olarak listelenmiş; Angkor veFilipin Sıradağlarındaki Pirinç Terasları tehlike altında olarak listelenmiş olmalarına rağmen sırasıyla 2004 ve 2012 yıllarında listeden çıkarılmıştır.

Tablo[değiştir | kaynağı değiştir]

Tablonun üzerindeki sıralama butonuna basılarak ilgili kategori ile ilgili yeniden sıralama yapılabilir.

Site – Dünya Miras Komitesi'nin resmi adından almıştır[3]
Konum – alfabetik olarak ülkeye göre sıralanmıştır.
Kriter – Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği ölçütler[5]
Alan – tampon bölgeler hariç, hektar ve acre olarak. Sıfır değeri, UNESCO tarafından hiçbir veri yayınlanmamış demektir
Yıl – Dünya Mirasları Listesine eklenme tarihi
Tanım – Mevcutsa, site ile ilgili diğer bilgiler

Listelenen alanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  † Tehlike altında
Site Fotoğraf Konum Ölçüt Alan
ha (acre)
Yıl Açıklama Kaynaklar
Angkor Ruins of a large structure with five large towers at the top. Siem Reap Province, Kamboçya
13°26′K 103°50′D / 13.433°K 103.833°D / 13.433; 103.833 (Angkor)
Cultural:
(i), (ii), (iii), (iv)
40.000 (99.000) 1992 [6][7]
[8]
Lenggong Vadisi'nin Arkeolojik Mirası Lenggong Valley. Perak, Malezya
5°4′K 100°58′D / 5.067°K 100.967°D / 5.067; 100.967 (Lenggong Valley)
Cultural:
(iii), (iv)
399 (990) 2012 [9]
Ban Chiang Antik Kenti Vase with red and white design. Udon Thani Province, Tayland
17°32′55″K 103°47′23″D / 17.54861°K 103.78972°D / 17.54861; 103.78972 (Ban Chiang Archaeological Site)
Cultural:
(iii)
64 (160) 1992 [10]
Filipinler'deki Barok Kiliseler  FvfIntramuros2720 24.JPG Sta. Maria Church, Ilocos Sur.jpg St. Augustine Church - Paoay, Ilocos Norte.jpg Miagao Church.jpg Manila; Santa Maria, Ilocos Sur; Paoay, Ilocos Norte ve Miag-ao, Iloilo; Filipinler
14°35′24″K 120°58′12″D / 14.59°K 120.97°D / 14.59; 120.97 (Baroque Churches of the Philippines)
Cultural:
(ii), (iv)
1993 [11]
Borobudur Tapınağı A terraced pyramid like structure with a stupa on top. Magelang Regency, Central Java Endonezya
7°36′28″G 110°12′13″D / 7.60778°G 110.20361°D / -7.60778; 110.20361 (Borobudur Temple Compounds)
Cultural:
(i), (ii), (vi)
1991 [12]
Thăng Long İmparatorluk Kalesi - Hanoi  Stone tower on top of a stone wall. The wall has circular wheel-shaped windows and a red flag with yellow star is raised on top of the tower. Hanoi, Vietnam
21°2′22″K 105°50′14″D / 21.03944°K 105.83722°D / 21.03944; 105.83722 (Central Sector of the Imperial Citadel of Thang Long - Hanoi)
Cultural:
(ii), (iii), (vi)
18 (44); buffer zone 108 (270) 2010 [13]
Ho Hanedanı'nın Kalesi A gate built of massive grey stones. Tây Giai, Vĩnh Lộc District, Thanh Hóa Province, Vietnam
20°4′41″K 105°36′17″D / 20.07806°K 105.60472°D / 20.07806; 105.60472 (Citadel of the Ho Dynasty)
Cultural:
(ii), (iv)
156 (390); buffer zone 5.079 (12.550) 2011 [14]
Hué Anıtları Staircase leading to a building of dark stone. A simple decorated gate is at the top of the staircase. Thừa Thiên–Huế Province, Vietnam
16°28′10″K 107°34′40″D / 16.46944°K 107.57778°D / 16.46944; 107.57778 (Complex of Hué Monuments)
Cultural:
(iii), (iv)
1993 [15]
Bali Kültürel Peyzajı:Tri Hita Karana Felsefesinin bir tezahürü olarak Subak Sistemi Rice terrace at entrance to Gunung Kawi temple demonstrate the traditional Subak irrigation system, Tampaksiring, Bali. Bali Endonezya
8°20′0″G 115°0′0″D / 8.333333°G 115°D / -8.333333; 115 (Cultural Landscape of Bali Province)
Cultural:
(ii), (iii), (v), (vi)
19,520 (48,23) 2012 [16]
Dong Phayayen-Khao Yai Orman Kompleksi Medium sized waterfall in a tropical forest. Saraburi, Nakhon Ratchasima, Nakhon Nayok, Prachinburi, Sa Kaeo ve Buriram Provinces Tayland
14°20′K 102°3′D / 14.333°K 102.05°D / 14.333; 102.05 (Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex)
Natural:
(x)
615.500 (1.521.000) 2005 [17]
Gugung Mulu Milli Parkı Sunset or sunrise over a mountain landscape with fog in the valleys. northern Sarawak, Borneo, Malezya
4°8′K 114°55′D / 4.133°K 114.917°D / 4.133; 114.917 (Gunung Mulu National Park)
Natural:
(vii), (viii), (ix), (x)
52.864 (130.630) 2000 [18]
Ha Long Koyu Forested rocks in the sea. Quảng Ninh Province, Vietnam
20°54′K 107°6′D / 20.9°K 107.1°D / 20.9; 107.1 (Ha Long Bay)
Natural:
(vii), (viii)
150.000 (370.000) 1994[nb 1] [19]
Tarihi Ayutthaya Şehri  Ruins of stupas of various sizes. Ayutthaya province, Tayland
14°20′52″K 100°33′38″D / 14.34778°K 100.56056°D / 14.34778; 100.56056 (Historic City of Ayutthaya)
Cultural:
(iii)
289 (710) 1991 [20]
Tarihi Sukotay Kenti ve İlgili Tarihi Kentler  Wat Si Chum 02.jpg Lotusbudwchetthaeo0408.jpg Wat Phra Keaw in Kamphaeng Phet.jpg Sukhothai ve Kamphaeng Phet Provinces, Tayland
17°0′26″K 99°47′23″D / 17.00722°K 99.78972°D / 17.00722; 99.78972 (Historic Town of Sukhothai and Associated Historic Towns)
Cultural:
(i), (iii)
11.852 (29.290) 1991 [21]
Tarihi Vigan Şehri Street of three-storied ramshackle colonial style buildings. Ilocos Sur, Filipinler
17°34′30″K 120°23′15″D / 17.575°K 120.3875°D / 17.575; 120.3875 (Historic Town of Vigan)
Cultural:
(ii), (iv)
1999 [22]
Hoi An Antik Kenti  Street lined by rows of two-storied stone houses opening onto the street. Hội An, Quảng Nam Province, Vietnam
15°53′0″K 108°20′0″D / 15.883333°K 108.333333°D / 15.883333; 108.333333 (Hoi An Ancient Town)
Cultural:
(ii), (v)
30 (74); buffer zone 280 (690) 1999 [23]
Kinebalu Milli Parkı Mountain with a rocky top and forested slopes. There is a narro high waterfall on one side of the mountain slope. Sabah, Borneo, Malezya
6°15′K 116°30′D / 6.25°K 116.5°D / 6.25; 116.5 (Kinabalu Park)
Natural:
(ix), (x)
75.370 (186.200) 2000 [24]
Komodo Milli Parkı Komodo dragon at Komodo National Park, Indonesia. East Nusa Tenggara Endonezya
8°33′G 119°29′D / 8.55°G 119.483°D / -8.55; 119.483 (Komodo National Park)
Natural:
(vii), (x)
219.322 (541.960) 1991 [25]
Lorentz Milli Parkı A rocky mountain ridge. Papua Endonezya
4°45′G 137°50′D / 4.75°G 137.833°D / -4.75; 137.833 (Lorentz National Park)
Natural:
(vii), (ix), (x)
2.350.000 (5.800.000) 1999 [26]
Malakka ve George TownMalakka Boğazı'ndaki Tarihi Şehirler Town scene with three-storied red houses and a red church. There is a three-storied clock tower standing on a square. Malacca ve Penang, Malay Peninsula, Malezya
5°25′17″K 100°20′45″D / 5.42139°K 100.34583°D / 5.42139; 100.34583 (Melaka and George Town, Historic Cities of the Straits of Malacca)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
148 (370); buffer zone 284 (700) 2008 [27]
Hamiguitan Dağları Doğal Hayatı Koruma Alanı  Mount Hamiguitan. Davao Oriental, Filipinler
6°43′2″K 126°10′24″D / 6.71722°K 126.17333°D / 6.71722; 126.17333 (Mount Hamiguitan Range Wildlife Sanctuary)
Natural:
(x)
2014 [28]
Mỹ Sơn Tapınakları Ruins of buildings of red stone with niches and sculptures. The roof of one of the structures is partially covered in grass. Duy Phú, Duy Xuyên District, Quảng Nam Province, Vietnam
15°31′0″K 108°34′0″D / 15.516667°K 108.566667°D / 15.516667; 108.566667 (My Son Sanctuary)
Cultural:
(ii), (iii)
142 (350); buffer zone 920 (2.300) 1999 [29]
Phong Nha-Ke Bang Ulusal Parkı  Landscape with river and densely forested hills. Bố Trạch ve Minh Hóa districts, Quảng Bình Province, Vietnam
17°32′14″K 106°9′5″D / 17.53722°K 106.15139°D / 17.53722; 106.15139 (Phong Nha-Ke Bang National Park)
Natural:
(viii)
123.326 (304.750) 2003 [30]
Prambanan Tapınağı The main shrine of Prambanan temple compound dedicated to Shiva, surrounded by numbers of smaller shrines. Central Java ve Special Region of Yogyakarta, Endonezya
7°45′8″G 110°29′30″D / 7.75222°G 110.49167°D / -7.75222; 110.49167 (Prambanan Temple Compounds)
Cultural:
(i), (iv)
1991 [31]
Puerto-Princesa Yeraltı Nehri Milli Parkı A river flowing into a cave. Palawan, Filipinler
10°10′0″K 118°55′0″D / 10.166667°K 118.916667°D / 10.166667; 118.916667 (Puerto-Princesa Subterranean River National Park)
Natural:
(vii), (x)
5.753 (14.220) 1999 [32]
Pyu Antik Kentleri Bawbawgyi Pagoda at Sri Ksetra, prototype of Pagan-era pagodas. Mandalay, Magway, Bago, Myanmar
22°28′12″K 95°49′7″D / 22.47°K 95.81861°D / 22.47; 95.81861 (Pyu Ancient Cities)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
2014 [33]
Filipin Sıradağlarındaki Pirinç Terasları Batad Rice Terraces. Ifugao, Cordillera Region, Filipinler
16°56′2″K 121°8′12″D / 16.93389°K 121.13667°D / 16.93389; 121.13667 (Rice Terraces of the Philippine Cordilleras)
Cultural:
(iii), (iv), (v)
1995 [34][35]
Sangiran İlkel İnsan Bölgesi Upper part of a petrified skull including some teeth. Central Java Endonezya
7°24′0″G 110°49′0″D / 7.4°G 110.816667°D / -7.4; 110.816667 (Sangiran Early Man Site)
Cultural:
(iii), (vi)
5.600 (14.000) 1996 [36]
Singapur Botanik Bahçeleri  Music was played at this gazebo, known as the Bandstand, in the Singapore Botanic Gardens in the 1930s Singapur Singapur
1°18′55″K 103°48′58″D / 1.31528°K 103.81611°D / 1.31528; 103.81611 (Singapore Botanic Gardens)
Cultural:
(ii), (iv)
49 (120) 2015 [37]
Preah Vihear Tapınağı Ruins of a stone building erected on a stone platform. The roof above the main entrance is decorated. Preah Vihear Province, Kamboçya
14°23′18″K 104°41′2″D / 14.38833°K 104.68389°D / 14.38833; 104.68389 (Temple of Preah Vihear)
Cultural:
(i)
155 (380); buffer zone 2.643 (6.530) 2008 [38]
Thungyai-Huai Kha Khaeng Doğal Hayatı Koruma Alanları|Thungyai Naresuan Doğal Hayatı Koruma Alanı ve Huai Kha Khaeng Doğal Hayatı Koruma Alanı A river flowing through a forested mountain landscape. Kanchanaburi, Tak ve Uthai Thani Provinces Tayland
15°20′K 98°55′D / 15.333°K 98.917°D / 15.333; 98.917 (Thungyai-Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries)
Natural:
(vii), (ix), (x)
622.200 (1.537.000) 1991 [39]
Luang Prabang Şehri Stone building with golden decorated entrance, stacked and very steep roofs. Luang Prabang Province, Laos
19°53′20″K 102°8′0″D / 19.88889°K 102.133333°D / 19.88889; 102.133333 (Town of Luang Prabang)
Cultural:
(ii), (iv), (v)
1995 [40]
Tràng An Peyzaj Kompleksi Tam Cốc in Hoa Lư Ancient Capital Ninh Binh Province, Vietnam
20°15′24″K 105°53′47″D / 20.25667°K 105.89639°D / 20.25667; 105.89639 (Trang An - Ninh Binh)
Mixed:
(v), (vii), (viii)
2014 [41]
Sumatra'daki Tropik Yağmur Ormanları Ormanlarda vahşi yaşam. Sumatra, Endonezya
2°30′G 101°30′D / 2.5°G 101.5°D / -2.5; 101.5 (Tropical Rainforest Heritage of Sumatra)
Natural:
(vii), (ix), (x)
2.595.124 (6.412.690) 2004 [42][43]
Tubbataha Resifi  Shark and corrals. Cagayancillo, Palawan, Filipinler
8°57′12″K 119°52′3″D / 8.95333°K 119.8675°D / 8.95333; 119.8675 (Tubbataha Reefs Natural Park)
Natural:
(vii), (ix), (x)
130.028 (321.310) 1993[nb 2] [44][45]
Ujung Kulon Milli Parkı Rocky ground within a tropical forest. Banten ve Lampung, Endonezya
6°45′G 105°20′D / 6.75°G 105.333°D / -6.75; 105.333 (Ujung Kulon National Park)
Natural:
(vii), (x)
78.525 (194.040) 1991 [46]
Vat Phou ve Champasak Kültürel Bölgesi'ndeki Alakalı Antik Yerleşimler Ruins of stone buildings in a very green lush mountain landscape. Champasak Province, Laos
14°50′54″K 105°49′20″D / 14.84833°K 105.82222°D / 14.84833; 105.82222 (Vat Phou and Associated Ancient Settlements within the Champasak Cultural Landscape)
Cultural:
(iii), (iv), (vi)
39.000 (96.000) 2001 [47]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Extended inscription in 2000 to include natural criterion (i) (in present nomenclature criterion (vii)).
  2. ^ Extended in 2009 and name change from Tubbataha Reef Marine Park to the present name.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Notlar
  1. ^ "Number of World Heritage Properties by region". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2011. 
  2. ^ "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings". Geographical region and composition of each region. United Nations Statistics Division. 2010. 7 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2011. 
  3. ^ a b c "World Heritage List". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2012. 
  4. ^ "Number of World Heritage properties inscribed each Year". UNESCO. 26 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  5. ^ a b "The Criteria for Selection". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2011. 
  6. ^ "Angkor". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  7. ^ 16th session 1992, ss. 37–38, annex VI
  8. ^ 28th session 2004, ss. 66–67
  9. ^ "Archaeological Heritage of the Lenggong Valley". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2012. 
  10. ^ "Ban Chiang Archaeological Site". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  11. ^ "Baroque Churches of the Philippines". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  12. ^ "Borobudur Temple Compounds". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  13. ^ "Central Sector of the Imperial Citadel of Thang Long - Hanoi". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  14. ^ "Citadel of the Ho Dynasty". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  15. ^ "Complex of Hué Monuments". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  16. ^ "Cultural Landscape of Bali Province". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2012. 
  17. ^ "Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  18. ^ "Gunung Mulu National Park". UNESCO. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  19. ^ "Ha Long Bay". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  20. ^ "Historic City of Ayutthaya". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  21. ^ "Historic Town of Sukhothai and Associated Historic Towns". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  22. ^ "Historic Town of Vigan". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  23. ^ "Hoi An Ancient Town". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  24. ^ "Kinabalu Park". UNESCO. 20 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  25. ^ "Komodo National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  26. ^ "Lorentz National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  27. ^ "Melaka and George Town, Historic Cities of the Straits of Malacca". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  28. ^ "Mount Hamiguitan Range Wildlife Sanctuary". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2014. 
  29. ^ "My Son Sanctuary". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  30. ^ "Phong Nha-Ke Bang National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  31. ^ "Prambanan Temple Compounds". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  32. ^ "Puerto-Princesa Subterranean River National Park". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  33. ^ "Pyu Ancient Cities". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2014. 
  34. ^ "Rice Terraces of the Philippine Cordilleras". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  35. ^ 15th session 2001, ss. 139–141
  36. ^ "Sangiran Early Man Site". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  37. ^ "Singapore Botanic Gardens". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2015. 
  38. ^ "Temple of Preah Vihear". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  39. ^ "Thungyai-Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  40. ^ "Town of Luang Prabang". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  41. ^ "Trang An Landscape Complex". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2014. 
  42. ^ "Tropical Rainforest Heritage of Sumatra". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2011. 
  43. ^ "Danger listing for Indonesia's Tropical Rainforest Heritage of Sumatra". UNESCO. 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2011. 
  44. ^ "Tubbataha Reefs Natural Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  45. ^ "Decision - 33COM 8B.3 - Natural properties - Extension of properties already inscribed on the World Heritage List - Tubbataha Reef Marine Park (Philippines)". UNESCO. 2 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  46. ^ "Ujung Kulon National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  47. ^ "Vat Phou and Associated Ancient Settlements within the Champasak Cultural Landscape". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010.