François Ngeze

Vikipedi, özgür ansiklopedi
François Ngeze
5. Burundi Devlet Başkanı
Görev süresi
21 Ekim 1993 - 27 Ekim 1993
Yerine geldiği Melchior Ndadaye
Yerine gelen Sylvie Kinigi

François Ngeze (d. 1953 [1] ), Burundili asker ve siyasetçi. Ngeze, Afrika ülkesi Burundi'de 1993 yılında çok kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Ülkenin demokratik seçimlere makama seçilen ilk devlet başkanı olan Hutu kökenli Melchior Ndadaye'ye karşı Tutsi kökenli ordu mensuplarının gerçekleştirdiği darbe neticesinde görevine son verilen ve bu süreçte öldürülen Ndadaye'nin yerine oluşturulan komitenin başına aynı zamanda Union for National Progress partisinin mensubu olan Hutu kökenli Ngeze getirilmiş ve 21 Ekim 1993 tarihinde devlet başkanı olarak açıklanmıştır.[2][3]

Pierre Buyoya döneminde içişleri bakanı olarak görev yapan Ngeze, Buyoya'nın ilk demokratik seçimlerde Ndadaye'ye karşı kaybetmesi neticesinde görevinden ayrılmıştı.

Ordu birliklerinin gerçekleştirdiği darbenin genel olarak ülkede karşılık bulmaması neticesinde oluşturulan komite lav edilmiş, Ngeze görevinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Bu gelişmeler neticesinde Ndadaye döneminde başbakan olarak görev alan Sylvie Kinigi devlet başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Au coin du feu avec François Ngeze – IWACU". www.iwacu-burundi.org. 3 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2021. 
  2. ^ "Burundi'de darbe gerçekleştirildi". 9 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2015. 
  3. ^ "Burundi'de kriz". 25 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2015.