Frankenstein'ın Gelini (film, 1935)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Frankenstein'ın gelini (film, 1935) sayfasından yönlendirildi)
Frankenstein'ın Gelini
Bride of Frankenstein
YönetmenJames Whale
SenaristWilliam Hurlbut
UyarlamaMary Shelley'nin
Frankenstein isimli romanından
MüzikFranz Waxman
Görüntü yönetmeniJohn J. Mescall
KurguTed Kent
StüdyoUniversal Pictures
Çıkış tarih(ler)i22 Nisan 1935 (1935-04-22)
Süre75 dk.
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Devam filmiFrankenstin'ın Oğlu (film,1939)

Frankenstein'ın Gelini (İngilizce özgün adı: Bride of Frankenstein), 1935 yılı yapımı yönetmen James Whale'ın, 1931 yapımı Frankenstein filminin devamı olan ve Mary Shelley'in Frankenstein romanının ikinci cildinden uyarlanan filmi.

The Bride of Frankenstein'dan bir sahne. Henry Frankenstein ve Dr. Pretorius, yaratığa eşini takdim ediyorlar.

Yapım fikri[değiştir | kaynağı değiştir]

1935 yılında ilk filmin başarısının üzerine yönetmen James Whale bu kez doğrudan orijinal romanın ikinci cildine dayanan bir devam filmi çekmeye karar verir. Bunu belirtmek için filmin başında hikâyeyi Mary Shelley'in anlatımıyla başlatır. 1935 yılında Frankenstein'ın Gelini vizyona girer.[1]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Başrollerini yine Boris Karloff ve Colin Clive'in üstlendiği filmde bu kez yaratık konuşmayı öğrenmiştir ve kitaba daha sadık durmaktadır. Dişi yaratığı ve Mary Shelley'i Elsa Lanchester oynamaktadır. Elizabeth karakteriniyse ilk filmdeki Mae Clarke'ın yerine Gloria Holden oynamaktadır. Aktör Ernest Thesiger Baron Henry Frankenstein'ın hocalarından Doktor Septimus Pretorius'u oynar. Dr. Pretorius'un simya çalışmaları yapması ve homunkuluslar yaratması orijinal romandaki simya betimlemelerine ve Frankenstein'ın simya araştırmaları yapmasına uygundur.

Filmdeki çoğu olay romandakine uygun bir şekilde ilerler. Filmin finalindeki olaylar Shelley'nin ancak bir ihtimal olarak dile getirdiği bir olayla biter. Dişi yaratık erkek versiyonundan nefret eder ve kendi türü tarafından reddedilen yaratık çılgına dönüp intihar etmeyi dener. Kendisi, dişi yaratık ve Dr. Pretorius'un içinde bulundukları, Goldstadt'daki kuleyi havaya uçurur. (Devam filmi olan Frankenstein'ın Oğlu'ndan bir tek erkek yaratığın sağ kurtulduğu öğrenilir.)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Korkunun Sanatları, Giovanni Scognamillo.İnkılap Kitabevi,1996

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]