Francis van Aarssens

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Francis van Aarssens
Michiel van Mierevelt tarafından François van Aerssen
Doğum27 Eylül 1572
Brüksel
Ölüm27 Aralık 1641 (69 yaşında)
Lahey
MilliyetBirleşik Hollanda Cumhuriyeti
Meslekdiplomat

Baron Francis van Aarssens veya Baron François van Aerssen (27 Eylül 1572 - 27 Aralık 1641), 1611'den itibaren Sommelsdijk Lordu, Birleşik Hollanda Cumhuriyetli diplomat ve devlet adamıydı.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kendisi de bir devlet adamı olan Cornelis van Aarsens'in oğlu olarak Brüksel'de doğdu. Yetenekleri sayesinde Avukat Johan van Oldenbarnevelt'in dikkatini çekti ve 26 yaşındayken Fransa sarayına genel devletlerin diplomatik temsilcisi olarak gönderildi. 1609'da [1] On İki Yıl Ateşkesi müzakerelerinde önemli bir rol aldı.

Davranışları Fransız kralının hoşuna gitmeyince, Fransız büyükelçisi Benjamin Aubery du Maurier'in Aarsens'in geri çağrılmasını talep etmesinin ardından, 1614 yılında Oldenbarneveldt tarafından görevinden geri çağrıldı. [2] Bunun ardından eski velinimetine karşı öyle bir nefret besledi ki, Oldebarneveldt'in mahvolması için elinden geleni yaptı. [1] Ancak, Chisholm'un yanlışlıkla bildirdiğinin aksine, Oldenbarnevelt, Grotius ve Hogerbeets Davası'nda Oldenbarnevelt'i mahkûm eden mahkemenin bir üyesi değildi.

Ardından Orange Prensi Maurits ve Orange Prensi Frederik Hendrik'e cumhuriyetin dışişlerini yürütmede gizli danışman oldu. Venedik, Almanya ve İngiltere'ye özel elçiliklerle gönderildi ve o kadar çok diplomatik beceri ve ustalık sergiledi ki, Kardinal Richelieu onu zamanının en büyük üç siyasetçisi arasında gösterdi. 69 yaşında Lahey'de öldü. [1]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]