Florid Bulekov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Florid Bulekov
Kendi dilinde adıФлорид Миңлемулла (Миңнулла) улы Бүләков
Doğum23 Şubat 1948 (76 yaşında)
Mişke ili, SSCB
Ölüm18 Ocak 2015 (66 yaşında)
Ufa, Başkurdistan, Rusya
VatandaşlıkSSCB, Rusya
Meslekyazar, Oyun Yazarı

Florid Bulekov (Başkurtça: Флорид Миңлемулла (Миңнулла) улы Бүләков) - Başkurt oyun yazarı.

Başkurdistan Cumhuriyeti Halk Yazarı ve Başkurdistan Cumhuriyeti Emektar Sanat İşçisidir. Edebiyat ve sanat alanında Rusya Federasyonu Devlet Ödülü'nü ve Salavat Yulaev Başkurdistan Cumhuriyeti Devlet Ödülü'nü almıştır.

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ordudan döndükten sonra, 1969-1973 yıllarında "Erveya" halk dansları topluluğunun organizatörlüğünü ve müzik direktörlüğünü yapmıştır. Ayrıca Birsk Pedagoji Enstitüsü'nde yazışma yoluyla eğitim görmüştür. 1973'ten 1989'a kadar edebiyat işçisi, bölüm başkanı, Mişkin bölgesel gazetesi "Drujba" muhabiri, ardından cumhuriyet gazeteleri olan Leninets ve Sovyet Başkurdistan'da çalışmıştır.

Yirmiden fazla oyunun ve ilk Başkurt dizisinin yazarıdır. Onun "Unutulmuş Dua" dramı, "Yaramaz Kız" trajedisi, "Büyükanneler evleniyor" halk komedisi "Şaimuratov-General" ve "Sevginin Kaydı" oyunları çok popülerdir.[1]

İlk Başkurt rock operasının proje yazarıdır.

Oyunları Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Belarus, Moğolistan, Türkmenistan (Yekaterinburg, Vladimir, Irkutsk, Habarovsk, Kirov, Penza, Kazan, Nijni Novgorod, Mahaçkale, Çerkessk, Yakutsk, Ulan-Ude, Ufa, Almatı, Astana, Brest, Babruysk, Tambov, vb.) gibi ülkelerin tiyatro sahnelerinde oynanmıştır.

"Yıldız olmak istiyorum", "Dope", "Ötenazi", "Paris" filmlerinin senaristidir.

Bazı dram eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

"Güllelenmiş ilhı" (trajedi, 1984)

"Büyükanneler evleniyor" (halk komedisi, 1990)

"Seviyor musun? Sevmiyor musun?" (dram, 1991)

"Kalk, benim Tulpar'ım!" (Oyna)

"Sevginin Kaydı" (dram, 1993)

"Unutulmuş Dua" (1994)

"Gülden Kadın" (tragifars, 1995)

Şaymuratov-General (Dram, 1998)

"Bibinur, ah, Bibinur!" (trajikomedi)

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1994 yılında Sterlitamak Tiyatro Derneği'nde sergilendiği haliyle "Unutulmuş Dua" oyunu Salavat Yulaev Cumhuriyet Ödülü'ne (İrina Filippova ve Güldar İlyasova ile birlikte) layık görülmüştür.

1995'te M.M. Gafuri Başkurt Devlet Akademik Drama Tiyatrosu'nun sergilediği haliyle "Bibinur, ah, Bibinur" oyunu tiyatro sanatları alanında 1995 yılı Rusya Federasyonu Devlet Ödülü'ne layık görülmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Литература | Культура — 450 лет в составе России". 31 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]