Five Nights at Freddy's 3

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Five Nights at Freddy's 3
GeliştiriciScott Cawthon
YayımcıScott Cawthon
SeriFive Nights at Freddy's
MotorClickteam Fusion 2.5
PlatformlarMicrosoft Windows
Android
iOS
PlayStation 4
Xbox One
Nintendo Switch
ÇıkışMicrosoft Windows
  • : 2 Mart 2015 (2015-03-02)
Android
  • : 7 Mart 2015 (2015-03-07)
iOS
  • : 12 Mart 2015 (2015-03-12)
TürHayatta kalma-korku oyunu
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Five Nights at Freddy's 3, Scott Cawthon tarafından üretilmiş hayatta kalma-korku oyunu türündeki bağımsız video oyunudur. Five Nights at Freddy's serisinin 3. oyunudur. Oyun, 2 Mart 2015'te Steam üzerinden yayımlandı. 7 Mart 2015'te oyununun Android cizhazlara uyumlu sürümü yayımlandı.[1] 12 Mart 2015'te oyununun İOS sürümü yayımlandı.[2] Oyun, eleştirmenlerden olumlu eleştiriler aldı. Serinin 4. oyunu Five Nights at Freddy's 4, 23 Temmuz 2015'te yayımlandı.

Oyun, jumpscare'lar ve öncüllerinin cazibesinden yoksun olduğu için eleştirilmesine rağmen, mekaniği için eleştirmenlerden genellikle olumlu eleştiriler aldı. Serinin dördüncü oyunu Five Nights at Freddy's 4 23 Temmuz 2015'te, kronolojik devam oyunu Freddy Fazbear's Pizzeria Simulator ise 4 Aralık 2017'de piyasaya sürüldü.

Oynayış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, serideki önceki oyunlardan biraz sapma gösterir. İlk 2 seride oyuncular, 12:00 ila 6:00 (gerçek zamanlı 4 dakika) saatleri arası süren gece vardiyalarından birçok canavarla mücadele ederek hayatta hayatta kalmaya çalışırlar. Bu sefer fark, yalnızca tek bir animasyonel varlığın olması (Bu oyunda oyuncuya zarar vermeyen, ancak gece vardiyasında hayatta kalma çabalarını engellemeye çalışan, önceki seriden kalma bazı animatronikler olsa da). Oyun, Fazbear Şirketi tarafından işletilen eski Fazbear's Fright restoranında başlıyor. Fazbear Şirketi işlettiği restoranlarda meydana gelen çeşitli olayların cazibesinden yararlanmayı amaçlıyor.

Oyuncular iki farklı kamera sistemini (binadaki güvenlik kameraları ve havalandırma sistemi içindeki kameralar) ve üç alt sistemi izlemelidir. Bunlar: Ses (Bu animatroniği oyuncunun ofisinden uzaklaştırmaya yarıyor), güvenlik kameraları (Animatroniğin yerini gözlemek ve animatroniğin hareketlerini izlemek için kullanılır) havalandırma (Halüsinasyonları görmemek için kullanılır). Bu alt sistemler zaman zaman arızalanabilir ve istenmeyen sorunlarla karşılaşmamak için hemen yeniden çalışır hâle getirilmesi gerekir.Havalandırma kanalları (springtrap’in havalandırma yolu ile size saldırmasını önler)Springtrap’in size saldırmaması için onun olduğu havalandırma kanalını bulmalı ve springtrap’in olduğu kanala iki kez üst üste tıklayarak Springtrap’in gelmesini önlemeniz gerekir.

Oyun, ilerledikçe zorluk seviyesi gittikçe artan beş geceden oluşur ve bu beş gecenin tamamlanması durumunda daha zorlu olan "Nightmare" gecesinin kilidini açılır. Bir geceden diğerine geçerken düşük çözünürlüklü bir mini oyun çıkar. Oyuncu, oyunu çözmek için bu mini oyunlarda ilk oyundan kalma bir animatroniği yönlendirerek dağınık hâldeki bazı belirsiz ipuçlarını çözmeye çalışır. Bu ipuçlarını çözen oyuncu, "good ending"in yanı sıra ek bir mini oyun ve bir hile menüsü gibi bonus ödüllerin kilidini açacaktır.[3]

Eğer oyuncu "Nightmare" gecesini tamamlarsa hile menüsünün kilidini açar. Hile menüsü, oyuncuların animatroniğin daha agresif davranmasını sağlayarak oyunu zorlaştırması gibi oyuncunun becerilerine göre ayarlanabilen çeşitli seçenekler sunar.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Five Nights at Freddy's 3, Freddy Fazbear's Pizza'nın kapanması ve yıkılmasından 30 yıl sonrasını anlatıyor.[4] Oyuncu, Freddy Fazbear's Pizza'nın çözülememiş korkunç gizemlerinden esinlenerek korku temalı bir eğlence restoranı olarak açılan Fazbear's Fright'te gece bekçisi olarak işe başlar. Restoran henüz halka açılmadan önce oyuncu, bir hafta boyunca güvenlik görevlisi olarak gece vardiyasında (12:00-06:00 saatleri arasında) çalışacak, odalara ve havalandırma kanallarına yerleştirilen güvenlik kameraları sayesinde restoranı gözleyecektir.[5] Buna ek olarak kameralar, ses ve havalandırma olmak üzere üç işletim sisteminin durumunu izlemeli ve bu sistemler arızalanmaya başlarsa bunları yeniden başlatmalıdır. Kamera sorunları, video akışının tamamen kaybolmasına neden olur. Sistem arızaları kendi kendine meydana gelebilir veya önceki serilerden (FNaF 1 ve 2) kalma animatroniklerin hayaletleri tarafından tetiklenebilir.

İlk geceden sonra Fazbear's Fright'taki personel, Springtrap olarak bilinen, bozulmuş ve ağır hasar görmüş bir tavşan animatroniği serbest bırakır. Oyuncu artık animatroniğin güvenlik ofise girmesini ve kendisine saldırmasını önlemelidir, aksi takdirde oyun sona erer. Oyuncun; animatroniğin ilerlemesini engellemek için havalandırma kanallarının belirli noktalarını kapatabilir, ancak ofis kapısını veya havalandırma deliğini kapatamaz. Ses sistemi, o anda arızalı değilse, Springtrap'ı ofisten uzaklaştıracak sesler çalmak için kullanılabilir.[6] Havalandırma sistemi arızalanırsa, oyuncunun gözü yavaş yavaş kararır ve bu da Springtrap'ın oyuncunun ofisine kolayca ilerlemesine ve oyuncuya karşı saldırıya geçmesine neden olur. Bazen oyuncu gerçek Springtrap'ın saldırısına uğramadan önce kamerada birden fazla Springtrap'a rastlayabilir.

Gece ilerlerken oyuncu, ilk iki oyundaki telefon aramalarına benzer şekilde çalışanlara hem insanlar hem de animatronik iç iskeletlerin giyebildiği Springlock kostümünü nasıl kullanacaklarını öğreten bir dizi eğitim kaseti dinler. Ne var ki daha sonraki kasetler kostümün yaylı kilit mekanizmasının çalışmamasından doğan bir dizi ölümcül kazadan dolayı çalışanları takımı kullanmaktan vazgeçirir. Düşük çözünürlüklü mini-oyunlar lokantanın sorunlu geçmişine işaret eder; özellikle ilk dört gecenin mini-oyunu, orijinal animatronikleri daha önce Five Nights at Freddy's 2'de lokantanın geçmişi boyunca gerçekleşmiş çeşitli cinayetlerden sorumlu kişi olarak görülen “Mor adam” tarafından saldırıya uğrayıp vahşice yok edilmeden önce Freddy’nin koyu mor bir versiyonunu takip ederken gösterir.

Beşinci gecenin mini-oyununda, animatronik köşesinde yaşayan beş çocuğun hayaleti, Spring Bonnie kostümü içinde saklanarak korunmaya çalışan mor adama köşeye sıkıştırır. Ancak kostümün arızalı yaylı kilit mekanizması bozulur ve katilleri kan kaybından ölmekte olan çocuklar ortadan kaybolurken mor adam kostüm içinde sıkışır. Sonra içinde hâlâ adamın çürüyen cesedi olan kostümün, adamın ruhu tarafından ele geçirildiği ve böylece Springtrap’e dönüştüğü anlaşılır.

Animatronikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Springtrap Oyunda baş düşman olan karakter. Springtrap ekrandan kaybolduğunda onun dikkatini başka yöne çekmek için oyuncuların sesleri kullanması gerekir.

Hayalet animatronikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunda kısa süreli görünen ve oyuncuyu korkuturken aynı zamanda tüm sistemlerin kapanmasına neden olan küçük düşman karakterler.

  • "Hayalet Freddy"
  • "Hayalet Chica"
  • "Hayalet Foxy"
  • "Hayalet Balloon Boy"
  • "Hayalet Marionette (Kukla)"
  • "Hayalet Mangle"

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2015'te, Scott Cawthon'un web sitesinde serinin üçüncü oyunuyla ilgili yeni bir resim yüklendi.[7] Kısa bir süre sonra, Five Nights at Freddy's 2'deki animatroniklerin hurdaya çıkarıldığını gösteren ikinci bir görüntü yayımlandı.[8] Çeşitli tanıtım resimleri yayımlandıktan sonra 26 Ocak 2015'te oyunun bir tanıtım videosu yayımlandı.[9] Oyun aynı gün Steam Greenlight'a gönderildi ve daha sonra kabul edildi.[10]

Yayımlama[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Mart 2015'te YouTuberlar için oyunun demo sürümü yayımlandı. 2 Mart 2015'te oyunun tam sürümü yayımlandı.[4] Oyunun Android ve iOS versiyonu 12 Mart 2015'te yayımlandı.

İncelemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Five Nights at Freddy's 3, inceleme toplayıcısı Metacritic'e göre "karışık veya ortalama" yorumlar aldı ve Windows sürümüne 100 üzerinden 68 puan verdi.

PC Gamer'dan Omri Petitte, Five Nights at Freddy's 3'e 100 üzerinden 77 puan vererek elden geçirilmiş kamera sistemini ve Springtrap'i övdü, ancak diğer animatroniklerin zıplamalarının "üçüncü gece biraz bayatladığı" yorumunu yaptı. Daha eleştirel bir incelemede Destructoid'den Nic Rowen oyuna 10 üzerinden 6,5 puan verdi ve oyunu "teknik açıdan en yetkin ve mekanik açıdan en tatmin edici bölüm" olarak görmesine rağmen Springtrap ve Fazbear's Fright'ı "orijinal oyuncuların ve mekanların cazibesinden" yoksun olduğu için beğenmediğini belirtti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Available on Android". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2015. 
  2. ^ "Now on iTunes!". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2015. 
  3. ^ Scott Cawthon (2 Mart 2015). Five Nights at Freddy's 3. PC. 
  4. ^ a b "Surprise! Five Night's At Freddy's 3 Just Came Out". Kotaku. 2 Mart 2015. 3 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2015. 
  5. ^ Scott Cawthon (2 Mart 2015). Five Nights at Freddy's 3. PC. Like, the attraction opens in like, a week. So we had to make sure everything works, and nothing catches on fire![...]So not only will you be monitoring the people on the cameras they pass through, y'know, to make sure no one steals anything or makes out in the corner, but you'll also be a part of the show. 
  6. ^ Scott Cawthon (2 Mart 2015). Five Nights at Freddy's 3. PC. 
  7. ^ "Five Nights at Freddy's 3 Teased -- Report". GameSpot. CBS Interactive. 3 Ocak 2015. 7 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2015. 
  8. ^ Mike Villarreal (21 Ocak 2015). "Toy animatronics to return in Five Nights at Freddy's 3?". nerdreactor. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015. 
  9. ^ Scott Cawthon (26 Ocak 2015). "Five Nights at Freddy's 3 Teaser Trailer". YouTube. 11 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2015. 
  10. ^ Scott Cawthon (26 Ocak 2015). "Steam Greenlight: Five Nights at Freddy's 3". Steam Greenlight. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2015. 
  11. ^ "Five Nights at Freddy's 3 for PC Reviews". Metacritic. 2 Mart 2015. 8 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2018. 
  12. ^ Rowen, Nic (8 Mart 2015). "Review: Five Nights at Freddy's 3". Destructoid. 9 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2015. 
  13. ^ Oxford, Nadia (9 Mart 2015). "Five Nights at Freddy's 3 Review: Playing Cat-and-Mouse With a Rabbit". Gamezebo. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. 
  14. ^ Otero, Cesar (3 Temmuz 2017). "Five Nights at Freddy's 3". MeriStation (İspanyolca). 19 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2022. 
  15. ^ Vogel, Mitch (5 Aralık 2019). "Review: Five Nights at Freddy's 3 - Proof Of The Law Of Diminishing Returns". Nintendo Life. 6 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2022. 
  16. ^ Petitte, Omri (20 Mart 2015). "Five Nights at Freddy's 3 review". PC Gamer. Future plc. 23 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2015. 
  17. ^ Musgrave, Shaun (27 Mart 2015). "'Five Nights At Freddy's 3' Review – The Final Nightmare?". TouchArcade. 29 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2018.