Five Nights at Freddy's 2

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Five Nights at Freddy's 2
GeliştiriciScott Cawthon
YayımcıScott Cawthon
SeriFive Nights at Freddy's
MotorClickteam Fusion 2.5
PlatformlarMicrosoft Windows
Android
iOS
ÇıkışMicrosoft Windows
  • : 10 Kasım 2014 (2014-11-10)
Android
  • : 13 Kasım 2014 (2014-11-13)
iOS
  • : 20 Kasım 2014 (2014-11-20)
TürHayatta kalma-korku oyunu
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Five Nights at Freddy's 2, Scott Cawthon tarafından üretilen hayatta kalma-korku oyunu türündeki bağımsız video oyunudur. Five Nights at Freddy's serisinin 2. oyunudur. Oyunun aslında 25 Aralık 2014 tarihinde ya da 2015'te belirsiz bir tarihte piyasaya sürülmesi bekleniyordu ancak demoyu yayınlama ile ilgili sorunların oluşması nedeniyle 10 Kasım 2014'te Steam üzerinden yayınlandı.[1][2] Oyunun Android sürümü 13 Kasım 2014'te yayınlandı. İlk oyunun aksine bu oyunda kapanabilir kapılar yoktur.[3][4] Serinin sonraki oyunu Five Nights at Freddy's 3, 2 Mart 2015'te yayınlandı.

Oynayış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun amacı Freddy Fazbear's Pizzeria'da gece saat 12'den saat 6'ya kadar odadan odaya dolaşan animatronik düşman karakterlerinden hiçbirinin saldırısına uğramaksızın hayatta kalmaktır. Oyun saati yaklaşık 7 dakika 6 saniyedir. Oyuncu güvenlik ofisini terk edemez ancak animatroniklerin hareketlerini binanın her yerine yerleştirilen gözetleme kameraları ağı vasıtasıyla izleyebilir. Ofis; üç girişe, bir koridora ve iki yan havalandırma çıkışına sahiptir ve oyuncu önceki oyunun aksine bunların hiçbirini düşmanların girmesini engellemek için kapatamaz. Her bir havalandırma girişinde ofiste dolaşmakta olan karakterlerin güvenlik ofisine gelip gelmediklerini kontrol etmek için kullanılabilecekleri bir ışıkla donatılmıştır.

Oyuncu; yaklaşan animatronik bir karakterden korunmak için bir maske takabilir, ancak bu strateji başka yollarla püskürtülmesi gereken bazı karakterlerde çalışmaz. Oyunda koridordaki ve kamera üzerindeki karanlık alanları kontrol etmek için bir de el feneri vardır. Oyuncu, ayrıca bunu koridorda beliren bazı animatronikleri kovmak için de kullanılabilir. Önceki oyunun aksine kameralar ve havalandırma ışıklarının güç kaynağı sınırsızdır, ancak el fenerinin sınırsız bir pil ömrü yoktur. Eğer fenerin pili biterse oyuncu saldırıya açık hale gelir. Buna ek olarak odalardan birine yerleştirilmiş bir müzik kutusu bulunur ve müzik durduğunda ek bir animatronik tarafından saldırıya maruz kalmamak için kamera üzerinden müzik kutusu oyuncu tarafından sürekli sarılmalıdır.

İlk oyunun aksine, oyuncunun öldürülmesinden sonra Game Over ekranından ziyade düşük çözünürlüklü 4 mini oyundan her birinin başında verilen talimatlar vardır. Bu mini oyunlar, oyun serisinin hikâyesine dair bilgiler içerir.

Oyun, ilerledikçe zorlaşan 5 geceden oluşur. Oyundaki 5 gecenin tamamlanması daha da zor olan 6. gecenin kilidini açar. 6. gecenin tamamlanması "Özel Gece"nin kilidini açar. Özel Gecede, oyuncu düşman karakterlerinin zorluğunu ayarlayabilir veya önceden belirlenmiş 10 zorlu oyundan birini oynayabilir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

1987'de ilk oyunda oynatılan oyuncu karakteri Jeremy Fitzgerald olarak ilan edildi[5] ve bir aile restoranı olan Freddy Fazbear's Pizza'da bir gece bekçisi olarak işe başlar. Önceki oyundaki gibi Freddy Fazbear's Pizza'daki bir çalışan, Jeremy'yi hem oyunu hem de hikâyeyi açıklamak için her gece başında telefonla arar. Çocukları potansiyel zararlardan korumak için animatroniklerin özel bir yüz tanıma yazılımına sahiptir, ancak uygun bir gece modu ile programlanmadıkları için herhangi bir ses duymadıklarında kendi programlamaları onlara yanlış odada olduklarını söylüyor ve animatronikler, eğlendirilecek insanlar bulmak için ofisteki en yakın sesi araştırıyorlar.[6]

Önceki oyunda olduğu gibi animatronikler geceleri serbest modda bırakılıyor. Animatronik robotlar gecenin o saatlerinde restorana saatlerce kimse olmayacağı şeklinde programlanmışlardır. Animatronikler gece dolaşırken Jeremy ile karşılaşırlarsa, o saatlerde restorana kimse olmayacağı şeklinde programlandıklarından dolayı, Jeremy'i kostümsüz bir endoskelet olarak görecekler ve onu Freddy Fazbear takımına dahil etmek için Jeremy'i zorla bir kostümün içine sokmaya çalışacaklar ve bu süreçte ise onu farkında olmadan öldüreceklerdir. Ayrıca telefondaki adam (Oyuncular tarafından Phone Guy olarak bilinir) önceki restoranın aksine bu restoranın sınırsız bir güç kaynağına sahip olduğunu, ancak güvenlik ofisine erişimi engelleyen hiçbir kapı bulunmadığını ve çoğu animatroniğin Jeremy'i bir endoskelet zannetmemesi için Jeremy'nin bir Freddy Fazbear maskesi kullanması gerektiğini açıklar. Ayrıca, odalardan birine bir müzik kutusu bıraktığını ve oyuncuya saldıran fazladan bir animatronik ile karşılaşmaması için müzik kutusunu sürekli sarması yönünde Jeremy'e talimat verir.[6]

Telefondaki adam, oyuncudaki el fenerinin bazı animatronikleri odadan kovmaya yarayacağını, ancak fenerin sınırsız bir pil ömrü olmadığını söyler. Oyuncu, oyunda ilerledikçe daha fazla düşman karakteri ortaya çıkacak ve telefondaki adam Jeremy'ye karakterlerin varlığı, hareket biçimleri hakkında bazı bilgiler verecektir. Örneğin; telefondaki adam eski animatroniklerin yeni teknolojiyle donatılmış olduğunu, ancak düzgün çalışmadıklarından dolayı sadece onlardan yedek parçalar temin etmek için onları restoranda tuttuğunu söyler.[7]

Oyun ilerledikçe, telefondaki adam ortada birtakım dedikoduların dolaştığını ve daha sonra bir polis soruşturmasının yürütüldüğünden bahseder. Ayrıca animatroniklerin çocuklarla iyi iletişim kurmasına rağmen yetişkinlere karşı garip bir düşmanlığa neden olduğunu ve birinin yeni animatroniklerin yüz tanıma yazılımını bozmuş olabileceğini ima eder.[7] Nadir de olsa öldükten sonra görülen "Death Minigames"te (oyuncu öldüğünde, 8 bitlik bir minigamesin görülme ihtimali vardır.), Freddy Fazbear's Pizza'nın daha önceki yerlerini gösterir. Görüntüde mor renkli bir karakter çocukları öldürdükten animatronik giysisinin içini onlarla doldurur (Görünüşe göre bu kişi yeni animatronik yazılımını bozan kişidir).

Oyunun beşinci gecesinde, telefondaki adam Jeremy'e dükkânın mühürlendiğinden ve hiç kimseyi içeri almadıklarından bahseder. Aynı zamanda adam, restoranın gündüz vardiyasının artık boş olduğudan dolayı Jeremy'nin oraya terfi edilebileceğinden ve daha fazla bilgi için eski "Freddy's Family Dinner" adlı restoranın sahibi ile temasa geçeceğinden bahseder.[8]

Altıncı gecede telefondaki adam, dikkat çekici derecede rahatsız edici ses tonuyla Jeremy'ye restoranın bilinmeyen sebeplerden dolayı kapatıldığını söyler. Ayrıca oyunda sarı giysili fazladan bir animatronik olduğundan ve artık animatroniklerden hiçbirinin doğru şekilde davranmadığından bahseder. Telefondaki adam, Jeremy'yi, ne olursa olsun, restoranı terk etmemesi konusunda uyarır. Ayrıca Jeremy'ye restoranı yeniden açtığında gece vardiyasında güvenlik görevlisi olarak işe devam edeceğini söyler. Jeremy altıncı geceden sonra başarılı olursa, ertesi gün bir doğum günü partisi düzenlenir ve animatroniklerin hiçbir sorun yaratmadığından emin olunur. Altıncı gecenin galibiyet ekranında gösterilen bir gazete, restoranın kapanacağını ve yeni animatroniklerin hurdaya çıkacağını söyler. Ancak restoran yeniden açıldığında eski animatroniklerin bazılarının kurtarılması ve yeniden programlanması ilk oyunda yaşanan olaylara neden olur.[5]

Custom Night seviyesinde, Jeremy fazlaca tanındığından dolayı Jeremy'nin pozisyonu Fritz Smith adında yeni bir oyuncu karakteriyle değiştirilir. Eğer oyuncu Custom Night seviyesini kazanmayı başarırsa, Fritz'in Five Nights at Freddy's'te olduğu gibi "animatronikler ile mücadelede" ve "şöhret" nedeniyle görevden ayrıldığı anlaşılır.[9]

Eleştirel görüşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Five Nights at Freddy's 2 eleştirmenlerden karışık yorumlar aldı. PC Gamer eleştirmeni Omri Petitte, Five Nights at Freddy's 2'ye 100 üzerinden 70 puan verdi ve eleştirisinde "[ilk oyunda] daha fazla zihin oyunları ve daha fazla belirsizlik vardı. Animatronik takım elbiselerinin beni bulmasını ve yeni ve ilginç şekillerde yüzümü koparmasını istemiştim. Hareket eden bacaklar görmek istemiştim. Elime geçen şey ise aldatmacaya ve inceliklere dalmış bir korku oyunuydu... Yine de iyi parçaların tadını çıkarırken, sinir bozucu bir dik zorluk pahasını beraberinde getiriyor." şeklinde yorumlar yaptı.[12] Destructoid oyuna olumlu bir incelemede bulundu ve şunu yazdı: "Her an birden çok caddeden saldırıya uğrayabileceğini bilmek kesinlikle korkunç bir şey." İncelemesinde yeni animatroniklerin ve mekaniklerin tanıtımını övdü ancak jumpscare'leri eleştirdi ve oyunun "kendi iyiliği için çok zor" olduğunu belirtti.[13]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Five Nights at Freddy's 2 for PC". GameRankings.com. 6 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2014. 
  2. ^ Prescott, Shaun (10 Kasım 2014). "Five Nights at Freddy's 2 is now available on Steam". PC Gamer. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2015. 
  3. ^ Carlson, Alex (21 Ekim 2014). "Five Nights at Freddy's 2 Hits Steam Greenlight, Removes Doors". Hardcore Gamer LLC. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2014. 
  4. ^ Prieststman, Chris (24 Ekim 2014). "Five Nights At Freddy's 2 Let's You Wear A Freddy Mask". Siliconera. 8 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2014. 
  5. ^ a b Scott Cawthon (10 Kasım 2014). Five Nights at Freddy's 2. PC. 
  6. ^ a b Scott Cawthon (10 Kasım 2014). Five Nights at Freddy's 2. PC. 
  7. ^ a b Scott Cawthon (10 Kasım 2014). Five Nights at Freddy's 2. PC. 
  8. ^ Scott Cawthon (10 Kasım 2014). Five Nights at Freddy's 2. PC. 
  9. ^ Scott Cawthon (10 Kasım 2014). Five Nights at Freddy's 2. PC. 
  10. ^ "Five Nights at Freddy's 2 for iOS". GameRankings.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2014. 
  11. ^ "Five Nights at Freddy's 2". metacritic.com. 18 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2015. 
  12. ^ a b Petitte, Omri (24 Kasım 2014). "Five Nights at Freddy's 2 review". PC Gamer. Future plc. 15 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2014. 
  13. ^ Nic Rowen (17 Kasım 2015). "Review: Five Nights at Freddy's 2". Destructoid. 23 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]