Firavunlar’ın Altın Geçidi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Organizasyonun logosu

Firavunlar’ın Altın Geçidi, 3 Nisan 2021 tarihinde firavun mumyalarını yeni Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi’ne taşınması ile gerçekleşti. Törende 18 kral ve 4 kraliçe bulunuyordu. Bu geçit töreni 400 kanalda canlı olarak yayınlandı. Firavun lahitleri, isimlerinin yazılı olduğu araçlar ile Mısır Müzesi'nden başlayarak 5 km boyunca yol aldı. Antik Mısır döneminden kalma kıyafetler giyen kadın ve erkekler araç konvoyuna eşlik etti. Polisler araçların önünden motosiklet ile giderek güvenliği sağlamaya çalıştılar. Törenin ilerleyen vakitlerinde askerler top atışı da gerçekleşti. O sırada senfoni orkestrası da konser vermekteydi. Mısır başkanı Sisi’nin karşılaması ile tören son buldu. Taşınan firavunlar arasında II. Sekenenre Taa, I. Seti, II. Ramses, V. Ramses, IX. Ramses, VI. Ramses, Sekenenre, III. Tutmes, Hatşepsut, Meritamun ve Ahmose Nefertari yer aldı. Firavunlar taşınmada zarar görmemeleri için özel nitrojen dolu kutulara kondular. Ayrıca tören için yollar tekrar yapıldı. Kahire Amerikan Üniversitesi’nde Mısırbilim profesörü Salima Ikram’a göre Turizm ve Eski Eserler Bakanlığının koruma için elinden gelenin en iyisini yaptığını söyledi. Bu törenin maliyeti ise yaklaşık 10.000 TL tuttu.[1][2][3][4]

Firavunların Laneti ve Komplo teoriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Altın geçide hazırlık sürecinde yaşanan bazı olaylar firavunların lanetine bağlanmıştır. Geçit tören gerçekleşmeden bir hafta önce Güney Mısır’da iki trenin çarpışması ile kaza yaşandı ve 18 kişi hayatını kaybetti, Kahire’de bir apartman çökmesi sonucunda 18 kişi hayatını kaybetti ayrıca Süveyş kanalındaki kriz de lanete bağlandı. İlk defa Firavun laneti Firavun Tutankhamun için söylenmişti. Halk bu taşıma törenin firavunları rahatsız ettiğini ve bu kazalar lanete neden olduğunu düşünmüştür.

Komplo teorisyenlere göre bu taşıma töreni Yeni Dünya Düzeni'nin bir işareti olduğu ve hiçbir şeyin bir daha eskisi gibi olmayacağını iddia etmektedirler. Esasında bunun bir taşıma töreni değil bir ayin olduğunu da ileri sürenler olmuştur. Bu törenin firavunları yeniden diriltmek ya da yeni bir din yaratmak için olduğunu söyleyenlerde vardı. Bazı komplo teorisyenler Sirius yıldızından gelecek uzaylıların dirilteceğini iddia etmiştir. Yeni bir din yaratıldığını söyleyenler ise bunu bir ayin olduğu görüşünü savunmakta ve İslam, Hristiyanlık, Musevilik ve Budizm gibi günümüzde yaygınlar olan dinleri bitirip Yeni Dünya Düzeni'ndeki ibadetlerin böyle gerçekleşeceğini hatta eski Sümer ve Mısır gibi inançların yeniden dirileceğini iddia etmişlerdir. Ayrıca geçit törenini Mesih ve Deccal ile ilişkilendirenlerde olmuştur.

Verilen Mesajlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçit töreninde birçok politik mesaj verilmiş ve güç gösterisi yapılmıştı. Geçit töreninde Antik Mısır’a birçok gönderme yapıldı. Yolculuk için hazırlanan araçlar kayık şeklindeydi ve Antik Mısır’da kayık öteki aleme göçü simgelemektedir. Ayrıca tören sırasına tapınaklarda da firavunları anmak için gösteriler yapıldı. Görevlilerin bazılarında bulunan Ma'at tüyü ise Mısır’da hala daha adaletin temin edildiğini simgelemektedir ve Sisi’nin, Firavunları karşılaması modern Mısır’ın, Antik Mısır’ın varisi olduğunu ilan etmesidir.

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Mısır'da 'Firavunların Altın Geçidi' şovunun maliyeti açıklandı". www.cumhuriyet.com.tr. 5 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 
  2. ^ "Mısır Mumyaları, Görkemli Geçit Töreninde Kahire'den Geçiyor". Arkeofili. 3 Nisan 2021. 3 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 
  3. ^ "Mısır'da 'Firavunların Altın Geçidi': 18 kral ve 4 kraliçe mumyası devlet töreniyle yeni müzeye taşındı". BBC News Türkçe. 3 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 
  4. ^ "400 televizyon kanalı canlı yayınladı! Firavunların Altın Geçidi". KARAR. 4 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021.