Fall Grün (İrlanda)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Grün Operasyonu, (Almanca: Unternehmen Grün) sıklıkla Durum Yeşil (Fall Grün) veya Plan Yeşil (Plan Grün) olarak da anılmaktadır. Bu, Nazi Almanyası'nın İrlanda'yı işgal etmesi için Deniz Aslanı Operasyonu'nu (Unternehmen Seelöwe) destekleyen tam ölçekli bir operasyon planıdır. Ayrıntılı yapısına rağmen, Grün Operasyonu gerçek bir operasyon değildir. Tehdit ve bir yanıltma olarak tasarlandığı düşünülmektedir. Özgür Devlet'in (İrlanda) tamamının Britanya Silahlı Kuvvetleri tarafından planlanan bir işgali olan Plan W, İngiliz ordusu tarafından herhangi bir Alman işgaline karşı koymak için İrlanda hükûmeti ile gizli irtibat halinde hazırlanmıştır.

Grün ve Deniz Aslanı Harekâtı'na Almanya'nın ilgisi her zaman genel stratejik planları bağlamında anlaşılmalıdır. Bu her şeyden önce, Sovyetler Birliği'nin işgali ve yıkımı olan Barbarossa Operasyonu'ydu. Britanya ve Fransa’nın Sovyetler Birliği’nin işgaline müdahale etmesini önlemek için gerekli olanı yapmak dışında Britanya veya Fransa’daki askeri kaynakları bağlamayla pek ilgilenmiyorlardı. Britanya'nın en karanlık zamanında, bu nedenle Almanlar aslında, Sovyetler Birliği'ne saldırmak için kaynaklarının çoğunu gizlice sıraladılar.

Grün'ün uygulanması, Alman Dördüncü ve Yedinci Ordu Kolordusu, Ordu Grubu B komutanı General der Artillerie Leonhard Kaupisch'in sorumluluğundaydı. Grün fikrinin yaratıcısının yeni terfi ettirilen Generalfeldmarschall Fedor von Bock olduğu düşünülüyor. Grün'ün otuz iki nüshası harmanlandıktan sonra 8 Ağustos 1940'ta Alman Yüksek Komutanlığına "Çok gizli" olarak dağıtıldı; birkaç kopya II.Dünya Savaşı'ndan sağ çıktı.

Fall Grün, 1940'ın başından ortasına kadar tasarlandı ve plan, Hitler'in 16 Temmuz 1940'ta Deniz Aslanı Harekâtı için ilk uyarı emrini vermesinden üç hafta sonra Ağustos 1940'ta hazırlandı. Plan bu dönemde geniş çapta dağıtıldı ve hatta duyuruldu. 1940–1941. 1942'de Green, İngiliz ordusu aracılığıyla İrlanda ordusunun eline bile geçti ve daha sonra İrlanda Askeri İstihbarat G2 Şubesi tarafından İngilizceye çevrildi. Bu, Grün hakkında kesilen "gevezeliklerin" batı kanadındaki İngiliz askeri planlamacılarının kafasında bir 'öcü' yaratmayı amaçlamış olabileceğine dair şüpheyi artırdı. Bunda bazı gerçekler vardı; Bir örnek, General Binbaşı Walter Warlimont'un 28 Haziran 1940'ta Yüksek Komuta tarafından yayınlanan bir operasyon talimatını hatırlamasıdır. Yönerge, düşmanı olası bir tarafsız İrlanda işgali konusunda "mevcut tüm bilgi medyasını" kullanarak yanıltmaktı. Niyet, Alman kuvvetlerinin İngiltere'yi daha da boğmak için İrlanda'ya çıkarma hazırladığı ve mevcut "kuşatma" yı güçlendirdiği yönündeki söylentileri yaymaktı. Bu çabaların Britanya'da alarm durumunu artırması ve alarma neden olması muhtemeldir, bu da İngilizlerin İrlanda hükûmetini tarafsızlıktan vazgeçip Müttefiklerin yanında yer almaya ikna etmek için önemli çaba harcamasına yol açtı.

Hitler'in görüşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Propagandaya rağmen Grün, gerçek anlamda dikkate alınan gerçek bir askeri plandı. Hitler, Deniz Aslanını 17 Eylül 1940'ta ertelemiş olmasına rağmen, İngilizlerin İrlanda'yı işgaline işaret eden radyo raporlarını duyduktan sonra 3 Aralık 1940'ta yeniden kişisel bir ilgi topladı. Hitler daha sonra Raeder'in donanma personeline, herhangi bir İngiliz girişimini engellemek için İrlanda'yı işgal etmenin fizibilitesini araştırmalarını emretti. Ancak, o zamanlar Hitler, herhangi bir çıkarmanın yalnızca davetle yapılması gerektiğine çoktan ikna olmuş görünüyordu:

".. İrlanda'ya çıkarma ancak İrlanda yardım isterse denenebilir. Şimdilik elçimiz [Alman Elçiliğinden Dr. Eduard Hempel olduğu varsayılıyor] De Valera'nın destek isteyip istemediğini ve askeri teçhizatını almak isteyip istemediğini araştırmalıdır. Kendisine bağımsız gemilerle gönderilebilecek ele geçirilmiş İngiliz savaş malzemesi (silahlar ve mühimmat) ile desteklenmiştir. İrlanda, İngiltere'nin kuzeybatı limanlarına yapılan saldırılar için üs olarak Hava Başkomutanı için önemlidir. ancak hava koşulları araştırılmalıdır. İrlanda'nın işgali savaşın sona ermesine neden olabilir. "

Raeder'in tahmini[değiştir | kaynağı değiştir]

Deniz Yüksek Komutanlığı'ndan Büyük Amiral Erich Raeder'in tahmini, tıpkı Deniz Aslanı için olduğu gibi ılıktı. Onun endişesi, Alman deniz gücü ve herhangi bir karaya çıkmış birliklerin ikmaliydi:

"Kesilmiş ve kendi haline bırakılmış bir savunma gücüne, ülkenin İrlanda topografyası bize fazla koruma sağlamaz ... erzak ve takviyeler olmadan, kısa süre sonra İngiliz keşif kuvvetlerinin artan baskısını hissedecekler. İngiliz deniz gücünün korunması; er ya da geç kendi birliklerimiz Namsos veya Dunkirk'e benzer bir durumla karşı karşıya kalacaktı. "

Bu anlamda Grün, Oberkommando der Wehrmacht (OKW) için en kötü durum senaryosu olarak görülebilir. Kaupisch, Deniz Aslanı/Grün için planlama ve eğitime devam ederken, 1940'ın sonlarında hazırlıkları rafa kaldırmış ve onlara geri dönmemiş gibi görünüyor. Onun bakış açısından Grün bir aldatmaca haline gelmişti. Bu görüş, plana katılan Alman kuvvetlerine sunulan uyarılardan biri incelenerek pekiştirilir:

"Grün harekatı bizi tamamen yeni bir görevle karşı karşıya getiriyor. Bu nedenle, çalışabileceğimiz emsaller yok. Pek çok durumda, askerler kendilerine bakmak zorunda kalacak. Her komutan, kendi bireysel hedefine ulaşmak için bir yol aramalı. Her şey işbirliğinin kapsamına, her bir bireyin uyanıklığına ve bağımsız hareket etme yeteneğine bağlıdır. Alman Liderliği ve Alman Askerinin başarılarına duyulan güven bu operasyonun temeli olmalıdır. "

Grün'de görev alan Alman kara kuvvetlerinin tahmini bu nedenle iyi değildi. Büyük ölçekli amfibi savaş tecrübeleri yoktu; düşman vatandaşlar arasında ikmal, topçu desteği veya hava desteği taraması olmaksızın savaşmak ve hayatta kalmak zorunda kalabilirler. Adanın kuzeyinden ve kanadını korumak için İrlanda'yı işgal eden Büyük Britanya'dan beklenen İngiliz asker hareketlerine karşı savaşmak zorunda kalacaklardı. Bu dezavantajlar, muhtemelen Hitler için kabul edilebilir olsa da, planın ilk kez ortaya çıkmasından dört ay sonra Raeder için kabul edilebilir değildi. İrlanda'nın, Alman kuvvetlerinin mevcut gücüyle İngiltere'nin "arka kapısı" haline gelebileceğini kabul etmedi.

Deniz Aslanı, 12 Ekim 1940'ta 1941 İlkbaharı için yeniden planlandığı ve ardından 13 Şubat 1943'te kalıcı olarak iptal edildiği için, Grün bir alakasız hale geldi.

Grün'ün doğruluğu ve detayı[değiştir | kaynağı değiştir]

İrlanda'da Abwehr istihbarat toplama faaliyetinin 1939 ortalarına kadar başlamamış olmasına rağmen, Grün ayrıntılı olarak tamdı. Bu muhtemelen 1930'larda İrlanda'da bulunan Alman sivillerin istihbarat toplanmasına bağlanabilir. Grün için planın emredildikten günler sonra tamamlanmış olması, verilerin harmanlanmasında planlama ekibinin bir kanıtıdır. Hitler'in, Nazi Almanyası'nın "doğal müttefiki" olarak gördüğü İngilizlerle bir tür yumuşama ya da saldırmazlık paktı yapma umudu, 1936'daki savaşa giderken İngiltere'de Abwehr istihbarat toplanmasına izin vermemesine yol açtı. Fransa'nın düşüşünden sonra istihbarat toplama girişiminde bulunulsa bile, bu çoğunlukla felaketti (bkz.Lobster I Operasyonu ve Seagull Operasyonu). Deniz Aslanı, Barbarossa Operasyonu'nun başlatılmasının ardından ertelendiği ve sonunda rafa kaldırıldığı için, üzerinde çalışan planlama personeli, gittikçe ayrıntı ekleyerek iki yeniden baskı yayınladı.

Grün'deki detay[değiştir | kaynağı değiştir]

Grün için tam brifing paketi, her biri belirli bir askeri ilgi alanına ayrılmış beş cilttir. Ayrıntıya güzel bir örnek, "Militärgeographische Angaben über Irland" ("İrlanda'da Askeri Coğrafya verileri") başlıklı yetmiş beş sayfalık bir kitapçıktır. Bu kitapçık, adanın sınırını, büyüklüğünü, tarihsel geçmişini, endüstrisini, ulaşım altyapısını, bitki örtüsünü, iklimi ve hava durumunu açıkladı. Ayrıca, 233 şehir, kasaba ve köyün bir sözlükle tamamlanmış on yedi sayfalık ayrıntılı eskizlerini içeriyordu. Kitapçığa 120 fotoğraf eşlik etti; Ekler, sokak isimleri ve garaj sahiplerinin adresleri dahil olmak üzere yirmi beş şehir ve kasabanın sokak haritalarını içeriyordu.

Ekim 1941'de planın ikinci bir baskısı, İrlanda kırsalının ve kıyı şeridinin 332 fotoğrafını ekledi, bunlar çoğunlukla son derece doğru Ordnance Survey haritalarına referans vermek için kullanılan turist fotoğraflarıydı. İlkbahar gelgiti, jeolojik oluşumlar ve Alman birliklerinin planlanan istila sahillerinden çıkabilecekleri olası rotalar hakkında da ayrıntılar vardı. Planın 1942'de OKL (Luftwaffe Yüksek Komutanlığı) tarafından "Küsten-Beschreibung des Irischen Freistaates (Irland)" ("İrlanda Özgür Devletinin Kıyı tarifi") adlı yeniden basımına dahil edilen bir başka ek, yüksek irtifa havası içeriyordu. söz konusu alanların bir kısmı 30.000 feet yükseklikten çekilmiş, evler ve ağaçlar görülebilir fotoğraflar içeriyordu.

Ayrıntılara gösterilen bu özen ve her yeniden yazdırmada veri hacmindeki gelişmelere rağmen, verilerin çoğu güncel değil veya eksikti. Örneğin, Galway-Clifden demiryolu operasyonel olarak tanımlanıyor, ancak 1935'te kapanmıştı. İrlanda aynı zamanda "mükemmel yol ağı" ve Derry ve Belfast doğruydu, ancak bu şehirlerdeki İngiliz birliklerinin yoğunlaşması hakkında bilgi yoktu. Öte yandan, aşağı Shannon'daki Ardnacrusha elektrik santrali, onu savaştan önce inşa eden Alman Siemens firmasının yardımıyla planda tamamen detaylandırıldı.

Grün Planı'nın askeri detayı[değiştir | kaynağı değiştir]

Grün, İrlanda Cumhuriyet Ordusu tarafından yazılan ve Ağustos 1940'ta Alman İstihbaratına (Abwehr) gönderilen bir planla sık sık karıştırılıyor. İCO'nun yazdığı plana daha sonra Abwehr tarafından "Plan Kathleen" ve Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından "Artus Operasyonu" adı verildi. Grün ve Plan Kathleen'in kafası karışmamalıdır. Grün'de İrlanda siyasetine dair detay yok, sadece askeri kapasite tahminleri var. Grün, bu tahminlerde İCO'dan hiç bahsetmiyor ve planlamacıların İCO'nun ayrıntılarını ve tahminlerini dahil etmek isteseler bile Abwehr'den çok fazla doğru bilgi elde edemeyeceklerini söylemek doğru olur.

Green'in olası propaganda ve taktik amaçlarını bir kenara bırakırsak, Grün'ün askeri planlama yönlerinin, Deniz Aslanının amaçlarını en iyi şekilde tamamladığı düşünülmektedir. Deniz Aslanının peşinde olan Plan Grün'ün bir dizi askeri hedefi karşıladığı düşünülüyordu:

  • İngiltere'nin savunmasına yardım etmek için gönderilebilecek olan Kuzey İrlanda'da konuşlanmış İngiliz Ordusu birliklerini çekmek,
  • İrlanda'yı İngiliz birliklerine bir hazırlık noktası / sığınak olarak inkâr etmek
  • Luftwaffe güçlerinin kuzey Britanya'yı zaptetmesi için bir hazırlık noktası sağlamak.

Sea Lion'un başarısı durumunda, operasyonel planlar savaş sırasında sabit kaldığı sürece Grün'ün yerine getirilmesinin bir sonraki adım olması bekleniyordu. İrlanda'da hükûmetin dayatılması için bir plan yok, ancak "muhaliflerin toplanması" Grün'ün bir parçası olarak dahil edildi. Dublin, Sea Lion'un başarıyla tamamlanması üzerine kurulacak iki ada arasındaki altı Alman idari karargahından biri olarak bahsedildi.

Planın uygulanması ve hedefleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Green için başlangıç noktası, 3,900 askerlik bir ilk kuvvetle Fransız Lorient, Saint-Nazaire ve Nantes limanları olacaktı. Hedef, İrlanda'nın güney sahilinde Wexford ve Dungarvan arasında seksen beş millik bir alan olmaktı. Buradaki limanları ele geçiren Alman birimlerinin, Gorey'den Wexford-Dublin yolu üzerinde, Borris, County Carlow'un üzerindeki 2,610 fit yüksekliğindeki Leinster Dağı boyunca Kilkenny'den, Tipperary'deki Clonmel'e ve Thomastown'dan geçen bir sahil başı kurmak için otuz mil içeriye kadar savaşması bekleniyordu.

İlk inişler Topçu ve komando filolarını ve motorlu bir piyade taburunu içerecekti. İrlanda Ordusu savunmalarını araştırmak için bir köprü inşa taburu da üç uçaksavar bölüğü ve birkaç 'baskın devriyesi' ile birlikte indirilecekti. Alman 61., 72. ve 290. Tümen yedekleri, kurulduktan sonra Gorey-Dungarvan köprüsünde işgal görevlerini üstlenecekti. Planın genel ayrıntıları bu noktadan itibaren kabataslak görünüyor ve çoğunlukla Britanya'daki Deniz Aslanı Operasyonu'nun başarısına veya başarısızlığına bağlı olacaktı.

Amfibi saldırı[değiştir | kaynağı değiştir]

Grün'de değerlendirilen plaj başları arasında Waterford-Wexford sektörü (tercih edilen), Limerick yakınlarındaki Shannon Nehri'nin halici, Galway Körfezi, Killala, Ballina ve Sligo ile Donegal Körfezi, Derry ile Lough Foyle, 'Belfast Körfezi' (Belfast Lough) ve Cork'taki Cobh vardı.

İnişler o zamanlar işgal altındaki Fransa'da bulunan deniz araçlarıyla gerçekleştirilecekti, ancak çok az vardı ve Deniz Aslanı Harekâtı öncelikli olacaktı - Raeder'in Grün'den memnun olmamasının başka nedenleri vardı. Grün'ün 50.000'den fazla Alman askeri kullanması bekleniyordu ve Deniz Aslanının 160.000 kullanması bekleniyordu, ancak Grün için Almanlar, Fransa'nın kuzeybatı limanlarında sadece iki buharlı gemi buldu - Fransız Versailles ve Alman Eule ile birlikte üç küçük koster: Mebillo, Clio ve Franzine.

Ayrıca, İrlanda'ya gitmek için giden gemilerin Cornwall'daki İngiliz sahil şeridinin çevresini dolaşmak zorunda kalacaklarını da belirtmekte fayda var. Grün'e katılan her gemi uçaksavar silahları taşıyacak ve planlamacıların Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden (RAF) onları durdurmasını beklediklerini, ancak Luftwaffe'nin Batı Fransa Hava Komutanlığı'ndan Deniz Aslanı'nın bir parçası olarak hava koruması sağlanacaktı.

Grün'e karşı İrlanda'daki savunmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

İrlandalı kuvvetlerin ilk istilaya direneceği tahmin ediliyordu. Çıkarma gemileri ve Alman birliklerini taşıyan gemiler öne bakan silahlarla donatılacaktı ve işgalci birliklere, yalnızca en acil durumda geri çekilme düşünülerek, ateş altına girer girmez savunma pozisyonlarını almaları talimatı verildi.

Alman planlamasında boşluklar vardı; Örneğin, Cobh'un (Grün'de olası bir sahil başı alanı olarak) önerilen saldırı planlarına, orada bulunan 9,2 inç ve 6 inç topçu savunmalarının ayrıntıları eşlik etmiyor. Bu silahlar, Britanya'nın 1938'de İrlanda kuvvetlerine devrettiği Antlaşma Limanları'nın savunmasının bir parçasını oluşturmuştu.

Grün sadece işgal planıyla ilgilendi, çünkü nüfusun zapt edilmesi ve sonunda tüm adanın fethi hakkında hiçbir ayrıntı dahil edilmedi. Bununla birlikte, İrlanda halkı arasında, eski İngiliz yönetimine kızgınlık nedeniyle Üçüncü Reich için bir destek unsuru vardı. Planla ilgili kabataslak, adayı ele geçirmek için yapılan fiili girişimden daha fazla saptırıcı bir saldırı olduğu değerlendirmesine katkıda bulundu, ancak bir kez işlendiğinde Alman güçlerinin geri çekilmesi zor olabilirdi.

İCO'nun katılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

İrlanda'da İCO tarafından Grün'ün katılımı veya önceden bilgisi yoktu. Ancak, Sean Russell ve onun Genelkurmay Başkanı Stephen Hayes'in aklında böyle bir planlama olasılığı olması muhtemeldir. Russell'ın, Berlin'de bulunduğu süre boyunca Alman Dışişleri Bakanlığı ve Abwehr'e ulaştığı biliniyor ve Hayes'in, 1940 Ağustos'unda Berlin'deki Abwehr'e teslim edilmeden önce Plan Kathleen'e yaptırım uyguladığı biliniyor. Ancak, herhangi bir operasyonel talimat verilmedi. Abwehr ajanları Grün'e hazırlanırken İrlanda hakkında veri toplayacak. Bunun nedeni muhtemelen planlamacıların askeri açıdan yeterince yararlı verilere zaten sahip olduklarını hissetmeleridir, ancak büyük olasılıkla Grün, kapsamlı olmasına rağmen aceleyle yaratılmış olduğu içindir. Sonraki baskılar İCO'dan hiçbir veri içermiyordu, bunun yerine yalnızca referans kitaplarındaki halka açık bilgilerden ve 1930'larda İrlanda'da çalışmış olan Alman siviller tarafından sağlanan ayrıntılardan ekleniyordu.