Öcü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Öcü. Küçük çocukları korkutmak için kullanılan kurgusal yaratıktır. Küçük çocukların dili hayalet gibi uzun ve zor kelimelere uygun olmadığı için kısaca "Öcü" olarak tasvir ederler. Fakat öcü çocuğun tanıdığı ve korktuğu birisinin yansıması da olabilir. Çocuklar anne-babalarının onları sevdiğini ve incitmeyeceklerini bildikleri için korkulur kişi öcü uydurulmuştur.

Eski İslam kaynaklarında Öcü'nün "Uc" adında bir dev olduğu ve Nuh Peygamber döneminde yaşayıp ona gemi yapımında yardımcı olduğu bildirilmektedir. Ayrıca yine aynı eserlerde Nuh Peygamber ile yaşadıkları birkaç olay da anlatılmaktadır. Nil kenarında uyuduğu ve köylülerin onu yemek karşılığında tarlalarında çalıştırdığı anlatılır. 40 günde bir uyandırıldığı ve uyandırmak için iki kaşının arasına baltayla bir adam vurarak uyandırabildiğidi anlatılmaktadır.

Bir Anadolu bilmecesinde şöyle denilmektedir:

Öcü müdür, böcü müdür, bil nedir; iki tane boynuzu var, keçi midir, bil nedir; arkasında hörkücü var, deve midir, bil nedir; kendi yazar, kendi okur, hoca mıdır, bil nedir. (Cevap: Salyangoz)[1]

Ecinni[değiştir | kaynağı değiştir]

Arapça "cin" kelimesinin çoğuludur. Türkçe Öcü ile özdeşleşmiştir. Müslüman Türk halklarında, Azerbaycan, Anadolu, Özbek, Karakalpak, Kırgız ve Kazak inançlarında yer alan kötü ruhtur. Kalabalık yerlerde yaşadığına inanılır ve kısa boylu olarak tasvir edilir. Ayrıca göze görünmeden büyüyüp, biçimsiz bir varlığa dönüşebilen kadın görünüşünde de olabilir. Kocaman başları, tüyle kaplı bedenleri ve tersine duran ayakları bulunur. Kış günlerinde ısınmak için evlere gelirler, yemek yerler. Ancak ne kadar yerse yesin o yemek azalmaz.İnsanı, hava kararmaya başladığında veya sudan geçerken ya da su içmek için eğildiğinde yahut da ağaç altında otururken çarparlar. Çarptığı insanın vücudu morarır ve bir süre sonra da ölür.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, (Sayı-2)" (PDF). 31 Ocak 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2011.