Faize Özdemirciler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Faize Özdemirciler
Doğum1964
Kıbrıs
MeslekYazar
DilTürkçe
MilliyetKıbrıs Türkü
VatandaşlıkKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kıbrıs Türkü
Eğitimİstanbul Üniversitesi

Faize Özdemirciler (d. 1964), Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.

Yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

1964'ta Larnaka kazasına bağlı Aytotoro köyünde doğan Özdemirciler'in ailesi, 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı'yla birlikte Mağusa'ya göç etti.[1] Burada 1982 yılında Canbulat Lisesini tamamlayan Özdemirciler, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu.[2] Mezuniyetinin ardından İstanbul'da çalışan Özdemirciler, çeşitli firmalarda çevirmenlik, yazmanlık, İngilizce öğretmenliği gibi işlerde bulundu.[3] Sonrasında Kıbrıs'a döndü.[2] İstanbul'da yaşadığı dönemde, Kıbrıs'ta yayımlanan sol görüşlü Ortam ve Yenidüzen gazetelerinde kültür başta olmak üzere düşünce yazıları yayımladı. Eserleri Hade isimli edebiyat dergisinde çıktı. Bu yıllarda şiir kitapları da çıktı. Yazdığı mecralara dair tercihini yazar "daima düşenin yanında olmayı sevdiğimden, aşırı sol veya sol görüşleri savunanları desteklemeyi tercih ettiğimden" diyerek açıkladı.[1][4] 2000'li yılların başlarından itibaren Afrika gazetesinde yazmaya başladı. Burada "Adressiz Yazılar" köşesinde yazan Özdemirciler, gazetenin edebiyat sayfalarının hazırlanışında görev aldı ve haftalık pazar ekini hazırladı.[4] Özdemirciler'in şiirleri Yaşar Ersoy tarafından oyunlaştırıldı. Kıbrıs Rumca Küstüm Türkçe Kırıldım adını taşıyan oyun, 2014 yılından itibaren Lefkoşa Belediye Tiyatrosu tarafından sahnelendi. Oyunun sahnelenmesi çeşitli sendikalar tarafından desteklendi, müziği Ersen Sururi tarafından yazıldı.[5] 2019 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Şener Levent'in liderliğindeki Yasemin Hareketi'nden aday oldu.[6]

Edebiyatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Metin Turan'ın değerlendirmesine göre kendine münhasır bir "Faize Özdemirciler şiiri"nin varlığından bahsedilebilir. Turan, bunu bir "itirazlar, karşı koymalar şiiri" olarak tanımlar. Turan'a göre "coğrafya merkezli" olan Özdemirciler şiiri, geçmişe dair sözcük tercihleri ve imgeler bakımından zengindir. Bu ise ada tarihinin ışığında şairin "kirli" gördüğü bugüne dâhil olmamak adına yaptığı, "tanıdık" geçmişe sığınarak "hüznü besleyen teme duyguyu yeşertme" ve "gelecek duvarını örme" arayışıdır. Turan, Özdemirciler'in şiirini kayıp bir geçmişe ağıt yakan nostaljik bir şiir olarak değil, geleceğe dair ümidi besleyen tespitlere sahip olan bir şiir olarak görür.[7]

Mehmet Yaşın, Özdemirciler'i Feriha Altıok'la beraber 1980'lerden itibaren Kıbrıslı Türk şiirinde ortaya çıkan yeni eğilimler çerçevesinde değerlendirir. "80 sonrası"na dair Türkiye'deki şiir anlayışlarından etkilendiğini, şiirlerini İstanbul dergilerinde de yayımladığını işaret eder. Bununla birlikte, kitaplarında Kıbrıs Harekâtı'na atfen kullandığı "temmuz" imgesiyle kendisinden önce gelen 74 Kuşağı'nın izinden gittiğini ifade eder.[8]

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yitik Manzaralar (1994, Pygmalion Yayınları)[4]
  • Hüzzam Bozuldu (1998, Işık Kitabevi Yayınları)[4]
  • Deli Temmuz (1999, Cep Kitapları)[4]
  • Her Aşk Doğduğu Yere Benzer (2000, Hera Yayınları)[4]
  • Rumca "Küstüm", Türkçe "Kırıldım" (2007, Arı Matbaacılık)[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Faize Özdemirciler". Cypnet. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2020. 
  2. ^ a b Cahit, Neriman (2008). Tarihsel Süreçte Kıbrıs Türk Edebiyatında Kadın Şair ve Yazarlar. Lefkoşa: Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı Yayınları. s. 146. 
  3. ^ Hakeri, Bener Hakkı (2006). Kültürümüzde Sanatçılar ve Yazarlar İsimler Sözlüğü (3. bas.). Lefkoşa: Hakeri Yayınları. s. 64. 
  4. ^ a b c d e f g Dedeçay, Servet Sami (2010). Kıbrıslı Türk Kadınının Eğitim Aracılığı Sayesinde Dinsel Mutaassıplıktan Sıyrılıp Çağdaş Hak ve Özgürlük Kurallarını Kabullenişi: Cilt III. Lefkoşa: Lefkoşa Özel Türk Üniversitesi Yayınları. ss. 134-135. 
  5. ^ "Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun "Kıbrıs Rumca Küstüm Türkçe Kırıldım" Oyunu 5 Nisan Cumartesi Başlıyor". Lefkoşa Türk Belediyesi. 22 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  6. ^ "Türkiye karşıtı Yasemin Hareketi Kıbrıslı Türklerin oylarıyla AP'ye girmeyi hedefliyor". Euronews. 23 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2020. 
  7. ^ Turan, Metin (2019). "İtirazlar Sarmalında Faize Özdemirciler Şiiri Üzerine Bir Deneme". Pancurları Cemile Kokulu Ada: Kıbrıs Türk Kültür ve Edebiyatı Üzerine İnceleme/Denemeler. Ankara: Ürün Yayınları. ss. 121-126. 
  8. ^ Mehmet, Yaşın (2019). Cyprianka: Kıbrıs Şiirinin 8000 Yılı, Diller ve Kültürler Arası Bir Edebiyat İncelemesi. İstanbul: Yitik Ülke Yayınları. ss. 353-354.