Fabre d'Églantine

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fabre d’Églantine

Philippe-François-Nazaire Fabre ya da bilinen adıyla Fabre d’Églantine (29 Temmuz 1750, Carcassonne - 5 Nisan 1794, Paris), Fransız şair, oyuncu, dramaturg ve devrimci.

Yaşam öyküsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Önce Toulouse'da avukat olmuş daha sonra 1770'te gezici artistlere katılmıştır. Fabre'nin en ünlü eserlerinden biri Le Philinte de Molière ou la Suite du Misanthrope adlı piyes olmuştur (1790, Molière'in Mizantrop adlı piyesinin bir sürek piyesi). Fransa'da çok sevilen Il pleut, il pleut Bergère (Türkçe: Yağmur Yağıyor, Çoban)[1] adlı çocuk şarkısını yaratıp tiyatro için Jean-Jacques Rousseau'nun Émile adlı romanının kısımları üzerinde çalışmıştır.

Fransız Devrimi Boyunca[değiştir | kaynağı değiştir]

Fabre Fransız Devrimi boyunca Georges Danton ile Jean-Paul Marat'un taraftarı ve Club des Cordeliers üyesi olmuştur. Révolutions de Paris adlı haftalık gazete için yazmıştır.
Ağustos 1792 yılında Compte rendu au peuple souverain adlı Paris'teki hapishanelerde Eylül Katliamı'na neden olan bir beyanname yazmıştır.

17 Ocak 1793'te Milli Konvent'in milletvekili olarak XVI. Louis'in İdamı'na oy vermiştir. Fabre, Fransız Devrim Takvimi'nin tatbik edilmesi için oluşturulmuş bir komitenin üyesi olup en çok şairane günlük adlarını takvime eklemek istemiştir. 5 Nisan 1794 yılında Danton taraftarı olarak giyotinle idam edilmiştir.

Fabre'in mezarı Paris'teki Cimetière des Errancis adlı mezarlıkta bulunur.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "nota ile metin: www.wikifonia.org". 30 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2009. 
  2. ^ fr: Cimetière des Errancis

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]