FA Cup kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

FA Cup kazanan teknik direktörler listesi, dünyanın en eski futbol organizasyonu olan FA Cup'ı kazanan teknik direktörlerin sezonlara göre yapılmış listesidir.

George Ramsay kupayı 6 kezle en çok kazanan teknik direktördür. Aston Villa'nın başında 1887, 1895, 1897, 1905, 1913 ve 1920 yıllarında bu kupayı kazanmıştır.

İskoç teknik direktör Thomas Mitchell, Blackburn Rovers'ın başındayken 1884, 1885 ve 1886 yıllarında üç sezon üst üste kupayı kazanmıştır.

Bu kupayı hem futbolcu hem teknik direktör olarak kazanan 15 kişi vardır. Bunlar; John Cameron (1901 yılında oyuncu-teknik direktör olarak, Peter McWilliam, Billy Walker, Jimmy Seed, Matt Busby, Stan Seymour, Joe Smith, Bill Shankly, Joe Mercer, Don Revie, Bob Stokoe, Kenny Dalglish, Bobby Gould, Terry Venables, George Graham ve Gianluca Vialli.

İki teknik direktör farklı takımlarla bu kupayı kazanmayı başarmıştır: Billy Walker (Sheffield Wednesday - 1935, Nottingham Forest - 1959) ve Herbert Chapman ( Huddersfield Town - 1922, Arsenal - 1930)

Kazanan teknik direktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bob Crompton, 1928 yılının kazanan teknik direktörü
Fred Everiss, 1931 yılının kazanan teknik direktörü
Bobby Robson, 1978 yılının kazanan teknik direktörü
Ron Atkinson, 1983 ve 1985 yıllarının kazanan teknik direktörü
Alex Ferguson, 1990, 1994, 1996, 1999 ve 2004 yıllarının kazanan teknik direktörü
Ruud Gullit, 1997 yılının kazanan teknik direktörü
Arsène Wenger, 1998, 2002, 2003, 2005 ve 2014 yıllarının kazanan teknik direktörü
Gérard Houllier, 2001 yılının kazanan teknik direktörü
Rafael Benítez, 2006 yılının kazanan teknik direktörü
José Mourinho, 2007 yılının kazanan teknik direktörü
Harry Redknapp, 2008 yılının kazanan teknik direktörü
Guus Hiddink, 2009 yılının kazanan teknik direktörü
Carlo Ancelotti, 2010 yılının kazanan teknik direktörü
Roberto Mancini, 2011 yılının kazanan teknik direktörü
Final Teknik direktör Milliyet Kulüp Kaynak
1872 Alcock, C. W.C. W. Alcock  İngiltere Wanderers
1873 Alcock, C. W.C. W. Alcock  İngiltere Wanderers
1874 Oxford University
1875 Royal Engineers
1876 Kenrick, JarvisJarvis Kenrick  İngiltere Wanderers
1877 Kenrick, JarvisJarvis Kenrick  İngiltere Wanderers
1878 Kenrick, JarvisJarvis Kenrick  İngiltere Wanderers
1879 Old Etonians
1880 Clapham Rovers
1881 Old Carthusians
1882 Old Etonians
1883 Hunter, JackJack Hunter  İngiltere Blackburn Olympic
1884 Mitchell, ThomasThomas Mitchell  İskoçya Blackburn Rovers
1885 Mitchell, ThomasThomas Mitchell  İskoçya Blackburn Rovers
1886 Mitchell, ThomasThomas Mitchell  İskoçya Blackburn Rovers
1887 Ramsay, GeorgeGeorge Ramsay  İskoçya Aston Villa
1888 Ford, LouisLouis Ford  İngiltere West Bromwich Albion
1889 Sudell, WilliamWilliam Sudell  İngiltere Preston North End
1890 Mitchell, ThomasThomas Mitchell  İskoçya Blackburn Rovers
1891 Mitchell, ThomasThomas Mitchell  İskoçya Blackburn Rovers
1892 Ford, LouisLouis Ford  İngiltere West Bromwich Albion
1893 Addenbrooke, JackJack Addenbrooke  İngiltere Wolverhampton Wanderers
1894 Harris, TomTom Harris  İngiltere Notts County
1895 Ramsay, GeorgeGeorge Ramsay  İskoçya Aston Villa
1896 Dickinson, ArthurArthur Dickinson  İngiltere The Wednesday
1897 Ramsay, GeorgeGeorge Ramsay  İskoçya Aston Villa
1898 Haslam, HarryHarry Haslam  İngiltere Nottingham Forest
1899 Nicholson, JohnJohn Nicholson  İngiltere Sheffield United
1900 Hamer, HH Hamer  İngiltere Bury
1901 Cameron, JohnJohn Cameron  İskoçya Tottenham Hotspur
1902 Nicholson, JohnJohn Nicholson  İngiltere Sheffield United
1903 Hamer, HH Hamer  İngiltere Bury
1904 Maley, TomTom Maley  İskoçya Manchester City
1905 Ramsay, GeorgeGeorge Ramsay  İskoçya Aston Villa
1906 Cuff, WillWill Cuff  İngiltere Everton
1907 Dickinson, ArthurArthur Dickinson  İngiltere The Wednesday
1908 Addenbrooke, JackJack Addenbrooke  İngiltere Wolverhampton Wanderers
1909 Mangnall, ErnestErnest Mangnall  İngiltere Manchester United
1910 Watt, FrankFrank Watt  İskoçya Newcastle United
1911 O'Rourke, PeterPeter O'Rourke  İskoçya Bradford City
1912 Fairclough, ArthurArthur Fairclough  İngiltere Barnsley
1913 Ramsay, GeorgeGeorge Ramsay  İskoçya Aston Villa
1914 Haworth, JohnJohn Haworth  İngiltere Burnley
1915 Nicholson, JohnJohn Nicholson  İngiltere Sheffield United
1920 Ramsay, GeorgeGeorge Ramsay  İskoçya Aston Villa
1921 McWilliam, PeterPeter McWilliam  İskoçya Tottenham Hotspur
1922 Chapman, HerbertHerbert Chapman  İngiltere Huddersfield Town
1923 Foweraker, CharlesCharles Foweraker  İngiltere Bolton Wanderers
1924 Watt, FrankFrank Watt  İskoçya Newcastle United
1925 Nicholson, JohnJohn Nicholson  İngiltere Sheffield United
1926 Foweraker, CharlesCharles Foweraker  İngiltere Bolton Wanderers
1927 Stewart, FredFred Stewart  İngiltere Cardiff City
1928 Crompton, BobBob Crompton  İngiltere Blackburn Rovers
1929 Foweraker, CharlesCharles Foweraker  İngiltere Bolton Wanderers
1930 Chapman, HerbertHerbert Chapman  İngiltere Arsenal
1931 Everiss, FredFred Everiss  İngiltere West Bromwich Albion
1932 Cunningham, AndyAndy Cunningham  İskoçya Newcastle United
1933 H. McIntosh, ThomasThomas H. McIntosh  İngiltere Everton
1934 Wild, WilfWilf Wild  İngiltere Manchester City
1935 Walker, BillyBilly Walker  İngiltere Sheffield Wednesday
1936 Allison, GeorgeGeorge Allison  İngiltere Arsenal
1937 Cochrane, JohnnyJohnny Cochrane  İskoçya Sunderland
1938 Taylor, JamesJames Taylor  İngiltere Preston North End
1939 Tinn, JackJack Tinn  İngiltere Portsmouth
1946 McMillan, StuartStuart McMillan  İngiltere Derby County
1947 Seed, JimmyJimmy Seed  İngiltere Charlton Athletic
1948 Busby, MattMatt Busby  İskoçya Manchester United
1949 Cullis, StanStan Cullis  İngiltere Wolverhampton Wanderers
1950 Whittaker, TomTom Whittaker  İngiltere Arsenal
1951 Seymour, StanStan Seymour  İngiltere Newcastle United
1952 Seymour, StanStan Seymour  İngiltere Newcastle United
1953 Smith, JoeJoe Smith  İngiltere Blackpool
1954 Buckingham, VicVic Buckingham  İngiltere West Bromwich Albion
1955 Livingstone, DougDoug Livingstone  İskoçya Newcastle United
1956 McDowall, LesLes McDowall  İskoçya Manchester City
1957 Houghton, EricEric Houghton  İngiltere Aston Villa
1958 Ridding, BillBill Ridding  İngiltere Bolton Wanderers
1959 Walker, BillyBilly Walker  İngiltere Nottingham Forest
1960 Cullis, StanStan Cullis  İngiltere Wolverhampton Wanderers
1961 Nicholson, BillBill Nicholson  İngiltere Tottenham Hotspur
1962 Nicholson, BillBill Nicholson  İngiltere Tottenham Hotspur
1963 Busby, MattMatt Busby  İskoçya Manchester United
1964 Greenwood, RonRon Greenwood  İngiltere West Ham United
1965 Shankly, BillBill Shankly  İskoçya Liverpool
1966 Catterick, HarryHarry Catterick  İngiltere Everton
1967 Nicholson, BillBill Nicholson  İngiltere Tottenham Hotspur
1968 Ashman, AlanAlan Ashman  İngiltere West Bromwich Albion
1969 Mercer, JoeJoe Mercer  İngiltere Manchester City
1970 Sexton, DaveDave Sexton  İngiltere Chelsea
1971 Mee, BertieBertie Mee  İngiltere Arsenal
1972 Revie, DonDon Revie  İngiltere Leeds United
1973 Stokoe, BobBob Stokoe  İngiltere Sunderland
1974 Shankly, BillBill Shankly  İskoçya Liverpool
1975 Lyall, JohnJohn Lyall  İngiltere West Ham United
1976 McMenemy, LawrieLawrie McMenemy  İngiltere Southampton
1977 Docherty, TommyTommy Docherty  İskoçya Manchester United
1978 Robson, BobbyBobby Robson  İngiltere Ipswich Town
1979 Neill, TerryTerry Neill  Kuzey İrlanda Arsenal
1980 Lyall, JohnJohn Lyall  İngiltere West Ham United
1981 Burkinshaw, KeithKeith Burkinshaw  İngiltere Tottenham Hotspur
1982 Burkinshaw, KeithKeith Burkinshaw  İngiltere Tottenham Hotspur
1983 Atkinson, RonRon Atkinson  İngiltere Manchester United
1984 Kendall, HowardHoward Kendall  İngiltere Everton
1985 Atkinson, RonRon Atkinson  İngiltere Manchester United
1986 Dalglish, KennyKenny Dalglish  İskoçya Liverpool [1]
1987 Sillett, JohnJohn Sillett  İngiltere Coventry City
1988 Gould, BobbyBobby Gould  İngiltere Wimbledon
1989 Dalglish, KennyKenny Dalglish  İskoçya Liverpool [1]
1990 Ferguson, AlexAlex Ferguson  İskoçya Manchester United [2]
1991 Venables, TerryTerry Venables  İngiltere Tottenham Hotspur
1992 Souness, GraemeGraeme Souness  İskoçya Liverpool [3]
1993 Graham, GeorgeGeorge Graham  İskoçya Arsenal
1994 Ferguson, AlexAlex Ferguson  İskoçya Manchester United [2]
1995 Royle, JoeJoe Royle  İngiltere Everton
1996 Ferguson, AlexAlex Ferguson  İskoçya Manchester United [2]
1997 Gullit, RuudRuud Gullit  Hollanda Chelsea
1998 Wenger, ArsèneArsène Wenger  Fransa Arsenal [4]
1999 Ferguson, AlexAlex Ferguson  İskoçya Manchester United [2]
2000 Vialli, GianlucaGianluca Vialli  İtalya Chelsea
2001 Houllier, GérardGérard Houllier  Fransa Liverpool [5]
2002 Wenger, ArsèneArsène Wenger  Fransa Arsenal [4]
2003 Wenger, ArsèneArsène Wenger  Fransa Arsenal [4]
2004 Ferguson, AlexAlex Ferguson  İskoçya Manchester United [2]
2005 Wenger, ArsèneArsène Wenger  Fransa Arsenal [4]
2006 Benítez, RafaelRafael Benítez  İspanya Liverpool [6]
2007 Mourinho, JoséJosé Mourinho  Portekiz Chelsea
2008 Redknapp, HarryHarry Redknapp  İngiltere Portsmouth
2009 Hiddink, GuusGuus Hiddink  Hollanda Chelsea
2010 Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti  İtalya Chelsea
2011 Mancini, RobertoRoberto Mancini  İtalya Manchester City
2012 Di Matteo, RobertoRoberto Di Matteo  İtalya Chelsea
2013 Martínez, RobertoRoberto Martínez  İspanya Wigan Athletic
2014 Wenger, ArsèneArsène Wenger  Fransa Arsenal [4]

Bireysel performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Ad Şampiyonluk Kulüp(ler) Kazandığı yıllar
1 İskoçya George Ramsay
6
Aston Villa 1887, 1895, 1897, 1905, 1913, 1920
2 İskoçya Thomas Mitchell
5
Blackburn Rovers 1884, 1885, 1886, 1890, 1891
= İskoçya Alex Ferguson
5
Manchester United 1990, 1994, 1996, 1999, 2004
= Fransa Arsène Wenger
5
Arsenal 1998, 2002, 2003, 2005, 2014
5 İngiltere John Nicholson
4
Sheffield United 1899, 1902, 1915, 1925
6 İngiltere Charles Foweraker
3
Bolton Wanderers 1923, 1926, 1929
= İngiltere Bill Nicholson
3
Tottenham Hotspur 1961, 1962, 1967
8 İngiltere Jack Addenbrooke
2
Wolverhampton Wanderers 1893, 1908
= İngiltere Arthur Dickinson
2
The Wednesday 1896, 1907
= İngiltere H. Hamer
2
Bury 1900, 1903
= İskoçya Frank Watt
2
Newcastle United 1910, 1924
= İngiltere Herbert Chapman
2
Huddersfield Town, Arsenal 1922, 1930
= İngiltere Billy Walker
2
Sheffield Wednesday, Nottingham Forest 1935, 1959
= İskoçya Matt Busby
2
Manchester United 1948, 1963
= İngiltere Stan Cullis
2
Wolverhampton Wanderers 1949, 1960
= İskoçya Bill Shankly
2
Liverpool 1965, 1974
= İngiltere John Lyall
2
West Ham United 1975, 1980
= İngiltere Keith Burkinshaw
2
Tottenham Hotspur 1981, 1982
= İngiltere Ron Atkinson
2
Manchester United 1983, 1985
= İskoçya Kenny Dalglish
2
Liverpool 1986, 1989

Milliyete göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Teknik direktörler Toplam
 İngiltere 50 76
 İskoçya 17 35
 Fransa 2 6
 İtalya 4 4
 Hollanda 2 2
 İspanya 2 2
 Kuzey İrlanda 1 1
 Portekiz 1 1

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Kenny Dalglish – Liverpool FC" (İngilizce). Liverpoolfc.tv (Liverpool Football Club). http://www.liverpoolfc.tv/team/first-team/staff/kenny-dalglish. Erişim tarihi: 23 Ocak 2012. 
  2. ^ a b c d e "Sir Alex Ferguson" (İngilizce). ManUtd.com (Manchester United). http://www.manutd.com/en/Players-And-Staff/Managers/Alex-Ferguson.aspx?section=Trophies. Erişim tarihi: 23 Ocak 2012. 
  3. ^ "Graeme Souness – Liverpool FC" (İngilizce). Liverpoolfc.tv (Liverpool Football Club). http://www.liverpoolfc.tv/history/past-managers/graeme-souness. Erişim tarihi: 23 Ocak 2012. 
  4. ^ a b c d e "Arsène Wenger" (İngilizce). Arsenal.com (Arsenal Football Club). http://www.arsenal.com/first-team/coaching-staff/ars-ne-wenger. Erişim tarihi: 23 Ocak 2012. 
  5. ^ "Gerard Houllier – Liverpool FC" (İngilizce). Liverpoolfc.tv (Liverpool Football Club). http://www.liverpoolfc.tv/history/past-managers/gerard-houllier. Erişim tarihi: 23 Ocak 2012. 
  6. ^ "Rafael Benitez – Liverpool FC" (İngilizce). Liverpoolfc.tv (Liverpool Football Club). http://www.liverpoolfc.tv/history/past-managers/rafael-benitez. Erişim tarihi: 23 Ocak 2012.