İçeriğe atla

Etki başlangıcı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Etki başlangıcı, bir ilacın etkilerinin uygulama sonrasında belirgin hale gelmesi için geçen süredir. Ağız yoluyla alındığında, söz konusu ilaca bağlı olarak bu süre genellikle 20 dakika ile bir saat arasında değişir. Tüttürmek ya da enjeksiyon gibi diğer alım yöntemlerinin etkisini göstermesi saniyeler ya da dakikalar kadar kısa sürebilir. Bununla birlikte, etki başlangıcının belirlenmesi tamamen uygulama yoluna bağlı değildir. İlaç formülasyonu, dozaj ve ilacı alan hasta da dahil olmak üzere belirli bir ilacın etki başlangıcını belirleyen başka faktörler de vardır.

Uygulama yolunun etki başlangıcı üzerindeki etkisi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir ilacın farmakolojik etkileri ancak tamamen çözündükten ve kan dolaşımına girdikten sonra ortaya çıkabilir. Ağızdan alınan çoğu ilaç için ilacın yutulması, mideden geçmesi ve ince bağırsağa girmesi gerekir; burada ilaç molekülleri villuslar ve mikrovilluslar aracılığıyla kan dolaşımına girer.[1] Alkol gibi birkaç ilaç midenin astarı tarafından emilir ve bu nedenle ince bağırsakta emilen oral ilaçların büyük çoğunluğundan çok daha hızlı etki etme eğilimindedir. Mide boşalma süresi 0 ila 3 saat arasında değişebilir[2] ve bu nedenle oral yoldan uygulanan ilaçların etki başlangıcında önemli bir rol oynar. İntravenöz uygulama için bu yol çok daha kısadır çünkü ilaç (genellikle zaten çözelti içinde) doğrudan kan dolaşımına verilir.

  1. ^ Pang, K. Sandy (2003). "Modeling of Intestinal Drug Absorption: Roles of Transporters and Metabolic Enzymes (For the Gillette Review Series)". Drug Metabolism and Disposition. 31 (12): 1507–1519. doi:10.1124/dmd.31.12.1507. PMID 14625347. 2012-12-23 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-11-13. 
  2. ^ Bummer, Paul (2012). Gastro Intestinal Tract and Oral Drug Absorption. University of Kentucky.