Eski Evdeki Büyülü Saat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski Evdeki Büyülü Saat
The House with a Clock in Its Walls
Eski Evdeki Büyülü Saat film posteri
YönetmenEli Roth
Yapımcı
SenaristEric Kripke
UyarlamaThe House with a Clock in Its Walls
John Bellairs
Oyuncular
MüzikNathan Barr
Görüntü yönetmeniRogier Stoffers
KurguFred Raskin
Stüdyo
DağıtıcıUniversal Pictures
Çıkış tarih(ler)i21 Eylül 2018 (2018-09-21) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre105 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$42 milyon[2]
Hasılat$131.5 milyon[2]

Eski Evdeki Büyülü Saat (İngilizce özɡün adıylaː The House with a Clock in Its Walls), John Bellairs'in 1973 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan, Eli Roth tarafından yönetilen 2018 Amerikan fantastik komedi filmidir. Jack Black, Cate Blanchett, Owen Vaccaro, Renée Elise Goldsberry, Sunny Suljic ve Kyle MacLachlan'ı canlandırıyor. Film, amcası Jonathan ile birlikte kapıları gıcırdayan eski bir evde yaşaması için gönderilen Lewis adında genç bir çocuğu konu alıyor. Kısa süre sonra, daha önce kötü bir büyücünün yaşadığını öğrenir. Universal Pictures, filmi 21 Eylül 2018'de Amerika Birleşik Devletleri'nde ɡösterime soktu ve film,  dünya çapında 131 milyon doların üzerinde hasılat yapan bir gişe başarısıydı. Film oyuncu kadrosunu büyük ölçüde öven, ancak filmin potansiyelini tam olarak karşılamadığını söyleyen eleştirmenlerden çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı.[3][4][5]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1955'te, ebeveynleri bir araba kazasında ölen on yaşındaki Lewis Barnavelt, New Zebedee, Michigan'daki Jonathan Amcasıyla birlikte yaşamaya başlar. Ailesinden geriye kalan tek şey, ona verdikleri bir Magic 8-Ball ve bir aile fotoğrafıdır. Yeni evine girdikten sonra Jonathan'ın komşusu ve en iyi arkadaşı Florence Zimmerman ile tanışır.

Lewis, bir gece duvarlarda bir tik tak sesi duyduğunda kafası karışır. Lewis, evi keşfetmeye başlar ve Jonathan'ın bir duvarı baltayla parçalamasına rastlar Korkarak kaçar ve canlanan birden fazla ev eşyasıyla karşılaşır. Jonathan kendisinin bir büyücü, Florence'ın ise bir cadı olduğunu itiraf eder bir zamanlar evin önceki sahipleri, Isaac Izard (Jonathan'ın 2. Dünya Savaşı'nda savaşırken travma geçiren öksüz eski bir arkadaşı) adında uğursuz bir büyücü ve onun eşit derecede kötü karısı Selena idi. Isaac ve Selena ölmeden önce evin duvarlarının arasına bir saat saklamışlardı ve Jonathan saati bulmaya ve amacını keşfetmeye çalışır. Jonathan'ın uyarılarına rağmen Lewis kendi kendine sihir öğretmeye başlar.

Lewis, yeni okulundaki ilk gününde, Tarby'nin sınıf başkanlığı kampanyası sırasında onunla arkadaş olan Tarby Corrigan ile tanışır. Tarby seçimi kazanınca Lewis'i terk eder.

Lewis'in annesi onu rüyalarında ziyaret eder Tarby'nin onu bir arkadaş olarak görmediğinden yakınınca, Tarby'yi etkilemek için yasak bir kitaptan bir büyü kullanmasını önerir Lewis, Cadılar Bayramı gecesinde bir mezarlıkta, bir büyücülük büyüsü yaparak yanlışlıkla Isaac'in hayaletini mezarından çağırır.

Lewis, bir komşunun evinin penceresinden Isaac'i görür ve Mrs. Hanchett onu Isaac'tan "kurtarır" ve caddenin karşısına Jonathan'ın evine getirir, ancak Jonathan'ı bulamadan Isaac ön kapıda onlarla karşı karşıya ɡelir fakat aslında Bayan Hanchett'i öldüren Selena'dır. Hanchett onun yerini almış ve kemiklerini saatin anahtarını yapmak için kullanmıştır. Lewis'i Isaac'ı çağırmaya ikna etmek için annesi kılığına giren ise Selena'ydır Isaac, gizli saatinin planlarının, onları savaş sırasında tanık olduğu korku vizyonlarından kurtulmaya çalışırken Isaac'e veren iblis Azazel'den geldiğini açıklar. Saat, insanlığın asla var olmaması için zamanı geri alacak ve tanık olduğu dehşeti geri alacaktır Jonathan, Florence ve Lewis evden kovalanır.

Kazan dairesinin altındaki saatin yerini öğrenmek için Magic 8-Ball'ı kullanarak üç dönüş. Diğerleri Isaac'in peşine düşerken, Florence odayı koruyan bir yılanı yener. Saat, Jonathan'ı kartlarla koruduğu yüzü dışında bir bebeğe dönüştürür. Lewis, "Hoşçakal deyin" yazan Magic 8-Ball'a danışır. Gerçek gücünü kullanmak için ailesini kaybetmenin acısını bırakması gerektiğini fark eder. Saatin dişlilerini bloke eden topu düşürerek saati kırar. Sonra Lewis, saatten yönlendirdiği sihirle Isaac ve Selena'yı patlatır Düşerler, yaşlanırlar ve parçalanırlar, geriye sadece takım elbiseleri ve cübbeleri kalır.

Lewis okula daha fazla öz güvenle döner ve Tarby ve arkadaşlarına sihirli bir şekilde yüzlerinden basketbol sektirerek diğer sınıf arkadaşlarını etkileyerek sinirlenir. Daha sonra, Lewis'e aşık olmuş gibi görünen Rose Rita Pottinger adında bir kızla arkadaş olur. Günün sonunda, Jonathan ve Florence, Lewis'i alırken gösterilir, üçü artık normal bir aile gibi yaşar.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin ana çekimleri 10 Ekim 2017'de Atlanta, Georgia'da başladı[6] Görsel efekt ekibinin karşılaştığı zorluklardan biri, Saat Odası sekansı için 10 fitlik ve 14½ fitlik dev dişliler yapmaktı. Diğer bir zorluk da Jack-o'-lantern karakterlerini tasarlamaktı ve son tasarımlarda Steven Spielberg'den girdiler vardı.[7] Film müziği Nathan Barr tarafından bestelendi ve Waxwork Records tarafından çift LP olarak yayınlandı[8]

Gösterime girmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

The House with a Clock in Its Walls, 21 Eylül 2018'de Universal Pictures tarafından yayınlandı.[9] Film, 27 Kasım'da dijital olarak indirilmek üzere yayınlandı, ardından[10] Aralık'ta bir DVD, Blu-ray ve Ultra HD Blu-ray yayınlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The House with a Clock in its Walls". British Board of Film Classification. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2018. 
  2. ^ a b "The House with a Clock in its Walls (2018)". Box Office Mojo. 21 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2019. 
  3. ^ "The House with a Clock in its Walls ticks along tolerably". Rotten Tomatoes. 20 Eylül 2018. 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2018.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "Weekend Box Office: 'The House with a Clock in its Walls' strikes midnight on its competition". Uproxx. 23 Eylül 2018. 26 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018. 
  5. ^ "House With a Clock in its Walls tops box office as Fahrenheit 11/9 fizzles". Entertainment Weekly. 23 Eylül 2018. 26 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018. 
  6. ^ @therealKripke. "Day One! #HouseWithAClockInItsWalls break a leg @eliroth, Jack Black, Cate Blanchett, Owen Vacarro, @Kyle_MacLachlan!! Dream come true!" (Tweet) – Twitter vasıtasıyla. ; Eksik ya da boş |numara= (yardım) Eksik ya da boş |tarih= (yardım)
  7. ^ "Inside 'The House with a Clock in its Walls'". VFXVoice.com. 27 Eylül 2018. 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2018. 
  8. ^ "The House With A Clock In Its Walls". Waxwork Records. 1 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2020. 
  9. ^ "'The House with a Clock in its Walls' sets alarm for next September". Deadline Hollywood. 26 Eylül 2017. 31 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2017. 
  10. ^ Latchem (30 Ekim 2018). "Universal sets 'House with a Clock in its Walls' for home release". Media Play News. 27 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]