Emre Tilev

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Emre Tilev
Doğum16 Nisan 1971 (53 yaşında)
Aydınlıkevler, Ankara, Türkiye
EğitimYüksek Gıda Mühendisi
Mezun olduğu okul(lar)Ondokuz Mayıs Üniversitesi
MeslekSpor Spikeri, Akademisyen, Yüksek Gıda Mühendisi
Çocuk(lar)Buğra Emrecan Tilev
Ödüller

Emre Tilev, (d. 16 Nisan 1971; Aydınlıkevler, Ankara), Türk spor spikeri, akademisyen, öğretim görevlisi, yazar, gazeteci ve gıda mühendisi.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Nisan 1971'de Aydınlıkevler, Ankara'da doğdu. Çocukken futbol maçları anlatımından etkilendi. 1978 yılında Ankara Aydınlıkevler İlkokulu'na başladı burada 3 yıl okudu. Daha sonra babasının asker olması sebebiyle ailesi İzmir'e tayin olunca, -burası babasının ve onun kütüğünün kayıtlı olduğu yerdi- ilkokul tahsilini İzmir Fevziözakat İlkokulu'nda tamamladı. Evlerinin en yakınında yer alan Güzelyalı Orta Okulu'na kayıt yaptırdı. Bu sırada atletizm sporu ile uğraşmaya başladı. Miniklerde başlayan başarıları yıldızlar kategorisine kadar sürdü. İlkokul 4. sınıf ile başlayan atletizm kariyerini lise yıllarına taşıdı. Lakin 1982 yılında bir Trafik Polis aracının çarpması sonucu ağır bir kaza geçirdi. Pelvis kemikleri kırıldı ve yatağa bağlı olarak 4 aylık bir süreç yaşadı. Bu dönemde çok gazete okuyan ve özellikle gazetelerin spor sayfalarını kesme işine girişen Tilev, bu alışkanlığını hala sürdürüyor. Lisedeyken maç anlatımına daha da merak saldı. İzmir'de yer alan yerel küçük dergilere yazılar yazdı. Pidecilik, oyuncak satıcılığı, bakkal çıraklığı, oto kaporta ve boyacılık dahil yaz tatillerinde farklı işlerde çalıştı. Hüseyin Kaya'nın yanında atletizm ve kısa mesafe koşuculuğu çalışmaları yaptı. Daha sonra İzmir İnönü Lisesi dönemi başladı. Askerî okul fikrinde yer alan annesi yüzünden girdiği sınavlarda başarılı olmasına karşın bu konuda babasının düşüncesine göre hareket etti ve tercihini İzmir İnönü Lisesi tarafından yana kullandı. Burada geçen süreç, gazetecilik ve spikerlik tutkularını etkiledi. Amacı gazeteci veya spiker olmaktı. 1988'de Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik FakültesiGıda Mühendisliği'ne girdi.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Radyo Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Ünivesite yıllarında gazetecilik çalışmalarına hız verdi ve yeni kurulan küçük kanallarda çalışmaya başladı. Önce Bafra FM radyosunda klasik müzik programları yaptı, sonra Gözde Radyo ile spor yayınlarına başladı. Bafra'da yayın yapan Gözde TV'ye transfer oldu. Burada siyaset-spor-müzik eğlence programları yapan Tilev daha sonra Samsun'da yayın yapan Samsun TV'ye geçti. O dönemde birinci ligde yer alan Samsunspor'un burada maçlarını anlatan, program yapan ve kendi geliştirdiği formatlarda yarışmalar sunan Emre Tilev daha sonra İstanbul'a geldi. 1994 yılı Kasım ayında başlayan İstanbul macerasında ilk durak Show TV oldu.

1994 yılına kadar Samsun Yerel Gazete bünyesinde yer alan çalışmaları. 1994 yılında Show TV‘de İlker Yasin ve ekibiyle başlayan Ulusal Kanal deneyimi aynı yıl Türkiye’de ilk kez yayınlanmaya başlayan ve Cine5 ekranlarından izlenen Formula 1 yarışlarının anlatım ve program sunumlarıyla pekişti. Aynı yıl içinde Türkiye ligi maçları özetleri anlatımı ve Cine5’in yanı sıra Show Radyo’dan maç yayınlarının naklinde spikerlik görevini üstlendi. İlker Yasin ve ekibi ile Show TV ardından Cine5’in kurulumunda görev aldı. Ardından aynı kanalda yaşanan değişimde Show TV ekranlarında kalarak Şansal Büyüka ve ekibi ile çalışmaya başladı. Bu süreçte Show TV’de yayınlanan Spor Sayfası ve Cine5 ekranlarındaki maçların anlatımı ve değişik spor yayınlarında görev aldı.

1996 Koraç kupası belgeselini hazırladı. İbrahim Altınsay ve Barbaros Talı yönetiminde aynı grup içinde Süperspor kanalının kurulumunda aktif rol oynadı. Bu kanalda İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya ve Portekiz ligi anlatımları yanında yine Formula 1 ve Basketbol maçlarının spikerlik ve değişik programların sunuculuk görevini üstlendi.

Show Radyo ile aynı anda Radyo D frekansında da maç anlatan Tilev, 2004 yılının Şubat ayına kadar bu görevlerini sürdürdü. Galatasaray’ın UEFA maçlarıyla ilgili 5 saatlik özel bir belgesele bu dönemde imza atan Tilev, 5000 üzerinde basket-futbol ve Formula 1 yayını spikerliği gerçekleştirdi. 1998-2001 yılları arasında Hıncal Uluç yönetimindeki ekip ile TRT ekranlarında yer aldı ve TRT akitli spikeri sınavını geçerek ekiple 3 yıl Tele Pazar yayınında spor bölümü spikerliği yaptı.

Euro 1996 ve Euro 2000 organizasyonlarını yerinde takip eden ve 1998 Fransa Dünya kupası ile ilgili özel belgesele imza atan Tilev, aynı dönemde Cumhuriyet Gazetesi spor eki, Yeniçağ Gazetesi spor sayfasında yazarlık, Futbol Plus Dergisi araştırma yazarlığı görevlerini üstlendi. 2004 yılında atv, Ciner Grubu’na transfer olan Tilev, hem Sabah gazetesi ve Fotomaç’ta yazarlık görevi yanında MTV kanalı kurulumunda görev aldı. Değişik programlar sunan, haber bültenleri hazırlayan ve burada da maç anlatımlarında görev alan Tilev, Altan Tanrıkulu ve ekibiyle başka projelere imza attı.

atv kanalında yayınlanan Türkiye Basketbol Ligi maçlarının spikerlik görevini üstlendi. 2004-2008 yılları arasında aynı zamanda Radyo Spor frekansında her sabah Emre Tilev İle Günaydın Spor programını Saran-Grup bünyesinde İlhan Uzundurukan yönetiminde sürdürdü ve aynı kanalda Radyo Maç anlatımlarında görev aldı. Kanal 1’de Gökhan Telkenar yönetiminde Dünya kupasını ilk yayınlayan Özel kanal Kanal 1 ekranlarında görev alan Tilev, Dünya kupasında önemli maçların anlatımında ve yine özel maç önü ve sonu programların yerinden sunumunda spikerlik üstlendi. 40 gün süren Almanya macerası ardından 2006 yılının Temmuz ayında Kanal D ekranlarına ulusal kanal yaşamına başladığı ve hayatında en önemli kilometre taşı olarak gördüğü İlker Yasin ve Pembe Akyüz yönetimindeki ekibe dönüş yaptı.

Kanal D ekranlarındaki Spor Gündemi adlı haberleri o tarihten bu güne, halen sunan Emre Tilev aynı zamanda Star ekranlarında Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa ligi, D Smart platformundaki spor kanalları Euro Futbolda program ve maç anlatımlarında görev almaktadır. CNN Türk ekranlarında spor haberleri okuma görevini Editörlük ve redaktör spikerlik ile sürdürmektedir.

  • 1994'te Show TV ekranlarında televizyon spikerliğine başladı.
  • 1995'te Cine5 televizyonunda Türkiye televizyon tarihinin ilk Formula 1 yarışlarını anlatmaya başladı ve bu tam 3 yıl sürdü.
  • 1996'da Süpersport kurulumunda ve Cine5 spor yayınları şekillenmesinde yer aldı.
  • 1996'da Efes Pilsen ile Koraç Kupası Belgeselini hazırladı.
  • 1997'de tüm dünya liglerinden maçlar anlattı.
  • 1997'de Japonya'da en iyi Formula 1 anlatıcısı seçildi.
  • 1998'de Fransa Dünya kupasına gitti.
  • 2000'de Avrupa şampiyonasını Türk millî takımı ile yerinden izledi, 45 gün yayın yaptı.
  • 2000'de Galatasaray'ın tüm UEFA kupası yayını yerinden izledi. Show Radyo'ya anlattı.
  • 2004'te atv ve KANAL 1 Ciner gruba geçti.
  • 2006'da Dünya kupasında yer aldı. Yerinden 45 gün izledi ve maç anlatımları yaptı.
  • 2006'da Kanal D televizyonuna dönüp İlker Yasin ile çalışmaya başladı.
  • 2008'de ve 2009'da Şampiyonlar ligi maçları anlattı.
  • 2009'da D Smart kurulumunda yer aldı.
  • 2011'de CNN TÜRK ekranlarında yer almaya başladı ve Türkiye Formula 1 yarışlarını anlattı.
  • 2019'da TV100'e transfer oldu. Spor bültenlerinde sunuculuk, programlarda moderatörlük yaptı.[1]
  • 2020'de Tivibu Spor kadrosuna katıldı.[2]
  • 2021'de A Spor'a transfer oldu

Akademik Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugün halen Arel Üniversitesi’nde 6 yıldır devam eden öğretim görevlisi unvanıyla akademik kariyerini sürdürmektedir. Marmara Üniversitesi'nde Doktora programında çalışmalar yapan Tilev aynı zamanda değişik pek çok Üniversitede NLP-İLETİŞİM SANATLARI-DÜZGÜN KONUŞMA TEKNİKLERİ-SUNUM TEKNİKLERİ adı altında dersler vermektedir. Türkiye’nin üst düzeydeki firmalarının yöneticilerine YÖNETİM VE İLETİŞİM-LİDERLİK-MODERN DÜNYA dersleri de devam etmektedir. Tilev aynı zamanda İletişim Metotları, Diksiyon-Fonetik, Radyo ve Televizyon Spikerliği ve Maç anlatım teknikleri üzerine sertifika programlarında değişik üniversite ve belediyelerin açtığı programlarda ders vermektedir.

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

Duygu Başara ajansına bağlı olarak reklam seslendirme sanatçısı görevini de yürütmektedir. Bazı önemli dizi ve filmlere ses veren Emre Tilev Murat Şeker yönetiminde Arkadaşım Max filminde rol almıştır.

Gazeteci olarak Sabah Gazetesi, Yeni Çağ gazetesi ile spor gazetelerinden Fotomaç ve Fanatik'te yazıları yazmıştır. Hürriyet tablet ve Radikal tablete yazılar yazan değişik internet sitelerinde yorumlar yapan Emre Tilev ayrıca maket çalışmaları ile dikkat çekmekte Spor Extra dergisi başta pek çok dergiye yazı yazmaktadır.

Tilev ayrıca 1/16 boyundan başlayarak her boy dioromalar yapmaktadır ve Ara Güler'in hayatını anlattığı Foto Muhabiri adlı 343 sayfalık kitapta Ara Güler'in doğduğu günden bugüne kadar tanık olduğu olaylar kronolojik bir sırayla anlatılırken bir yandan da Türkiye'nin 80 yıllık tarihi yer alıyor.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]