Ekstrem spor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yamaç paraşütü

Ekstrem spor, aksiyon sporu veya macera sporu, diğer sporlara göre daha fazla risk ve zorluk barındıran spor dallarına verilen genel isimdir.

Bu spor dallarında çok özel malzemeler gerekir. Sporcular daha katı fiziksel aktiviteleri gerçekleştirirler ve bu spor dallarında adrenalin salınımı diğer spor dallarına göre daha fazladır. Bu faaliyetler normal bir spordan farklıdır. Oldukça fiziki efor harcatır ve tehlikelidir. Hız, güç, direnç, yükseklik, odaklanma gibi konular vardır. Birçok kişi için cesaret isteyen bir spordur. Son derecede uzmanlaşmış kişiler bunu yapabilirler.

Fırtına koşullarında rüzgâr sörfü

Ekstrem sporun tanımı net değildir. Terimin kökeni belirsizdir. Tam olarak ne zaman çıktığı da netleşmiş değildir. Ancak 1990'lı yıllarda popülerlik kazanmış ve dünya genelinde hızla yaygınlaşmıştır. Adrenalin seven insanlarca benimsenmiştir.

Dik bir buz yüzeyinde ilerleyen extreme sporcu

Ekstrem spor terimi çok geniş ve geneldir; kendi içinde birçok dala ayrılır. Doğa sporları ile çok ortak yönü vardır. Atlama, tırmanma, dalma vb. aktiviteler ekstrem sporun bir parçasıdır. Çoğu zaman yaralanma, sakatlanma ve hatta ölüm vakaları bile olmaktadır. Günümüzde dünyanın birçok yerinde ekstrem spor yapılmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]