Edith Frank
Edith Frank | |
---|---|
Doğum | Edith Holländer 16 Ocak 1900 Aachen, Prusya Krallığı, Alman İmparatorluğu |
Ölüm | 6 Ocak 1945 (44 yaşında) |
Evlilik | Otto Frank |
Çocuk(lar) | Margot Frank Anne Frank |
Akraba(lar) | Eugene Hollander (kuzen) |
Edith Frank-Holländer, d. Holländer, (16 Ocak 1900, Aachen - 6 Ocak 1945, Auschwitz-Birkenau toplama kampı), Holokost'un Alman bir kurbanıdır. Margot ve Anne Frank'ın annesi olarak ün kazandı.
Hayatı
[değiştir | kaynağı değiştir]1942’ye kadar
[değiştir | kaynağı değiştir]Frank-Holländer, tüccar Abraham Holländer ve pembe yıldızın dört çocuğunun en küçüğü olarak Aachen'de doğdu. Ataları Hollanda'da yaşadı ve 1800 civarında Almanya'ya taşındı. Babası "Aachen'deki Yahudi cemaatinin önde gelen bir üyesiydi" ve Frank-Holländer de dindar bir şekilde yetiştirilmişti. 1942'de Gizli Ek'teki saklanma yerine götürdüğü eşyalar arasında dua kitabı da vardı. Holländer ailesi zengindi, Edith'in babası başarılı bir hurda metal işine sahipti. Frank-Holländer, bugün hala var olan Victoria Okulu olan Aachen'deki Evanjelik Kız Lisesi'ne katıldı ve 1916'da liseden mezun oldu. Liseden mezun olduktan sonra, Edith birkaç yıl aile şirketinde çalıştı, arkadaşlarıyla tenis oynadı ve çok okudu. 12 Mayıs 1925'te bankacının kendisinden on bir yaş büyük oğlu Otto Frank ile Aachen sinagogunda evlendi. Ebeveynlerinin evinden taşındı ve başlangıçta kocasıyla birlikte Frankfurt'taki Beethovenplatz'daki ebeveynlerinin evinde yaşadı. 1926'da kızları Margot'un doğumundan sonra, aile 1927'nin ortalarında Frankfurt'ta Marbachweg 307'de kiralık bir daireye taşındı. 1929'da Anne adında ikinci kızları Annelies Marie doğdu.
Ocak 1933'te "iktidarın ele geçirilmesinden" sonra, Frank-Holländer ve kızları ilk olarak ailesiyle birlikte yaşamak için Aachen'e taşındılar ve kocasını 5 Aralık 1933'te Amsterdam'a kadar takip ettiler ve burada Merwedeplein 37'de bir daireye taşındılar. Margot 1933 Noel'inde ve Anne Şubat 1934'te izledi. Hollanda'ya kaçmak Frank-Holländer için zor bir zamandı. Almanya'da kalan akrabalarından ayrı, çok daha sıkışık koşullarda, o zamanlar çevrelerinde yaygın olan ev yardımı olmadan yaşıyordu ve Felemenkçe bilmiyordu. Bir dil kursunu erken bıraktı. Daha 1942'de Anne Frank günlüğünde annesinin "korkunç Felemenkçe konuştuğundan" bahsetmişti. Edith, kızı Margot ile birlikte Amsterdam'daki liberal sinagoga düzenli olarak katıldı. Bazen Frank-Holländer, örneğin ailesiyle birlikte, örneğin Aralık 1935'te Otto Frank'ın İsviçre'deki akrabalarını ziyaret etmek için, 1936 yazında kızlarıyla birlikte Sils Maria'ya ve bir yıl sonra yalnız başına Frankfurt am Main'e bir arkadaşını ziyaret etmek için seyahat etti.
Aachen'de kalan annesi Rosa Holländer ile yakın temas halindeydi. Frank-Holländer'in kardeşleri Julius ve Walter Holländer, 1938 Kasım pogromları sırasında zaten tutuklanmışlardı. Julius Holländer kısa bir süre sonra bir savaş gazisi olarak serbest bırakılırken, girişimci Walter Holländer Sachsenhausen toplama kampına sürüldü. Aralık 1938'de bir mülteci kampında en mütevazı koşullarda yaşadığı Hollanda'ya sürüldü. ABD'ye göç etmesine ancak Aralık 1939'da izin verildi. Ticaret şirketi B. Holländer, Ocak 1939'da Yahudilerin Alman ekonomik hayatından çıkarılmasına ilişkin 1938 kararnamesi temelinde feshedildi. Julius Holländer de 1939'da ABD'ye göç etmeyi başardı. Rosa Holländer, Mart 1939'da Hollanda'ya göç etmesine izin verilen birkaç kişiden biriydi. Burada Frank-Holländer'in evinde yaşadı ve 29 Ocak 1942'de kanserden öldü. Hoofddorp'taki Yahudi Cemaati Mezarlığı'na gömüldü.
Mayıs 1940'ta Alman birlikleri, batı kampanyasının ilk günlerinde Hollanda'yı işgal etti. İşgalci güç, gitgide daha fazla anti-Semitik yasalar getirdi. Otto Frank, ailenin ABD'ye göçünü organize etmeye çalıştı, ancak çabaları başarısız oldu.
Arka Evdeki zaman
[değiştir | kaynağı değiştir]Yahudilerin Hollanda'dan sistematik olarak sınır dışı edilmesi 1942 yazında başladığında, Otto Frank zaten bir saklanma yeri hazırlamıştı. 5 Temmuz 1942'de Edith Frank-Holländer, Margot Frank'e hitaben Almanya'da çalışma zorunluluğunu kabul etti. Kocasının yokluğunda, van Pels ailesinin arkadaşlarına, 1942 baharında kurulan Otto Frank’ın arka binasındaki saklanma yeri olsa bile, ailelerin bir an önce saklanmaları gerektiğini bildirdi. Anne ve Margot Frank'a temyiz başvurusunun Otto Frank için olduğunu açıkladı. 6 Temmuz 1942'de Frank-Holländer, kocası ve iki kızıyla birlikte saklanmaya başladı. Daha sonra van Pels ailesi ve diş hekimi Fritz Pfeffer şirkete katıldı.
Gizli Ev'teki zaman Frank-Holländer için zordu. Miep Gies, Frank-Holländer'i "arkadaş canlısı, düzenli, çok sessiz ama hiçbir şeyi bu kadar çabuk kaçırmayan keskin bir gözlemci." Saklandığı aylar boyunca Frank-Holländer, Gizli Ek'in diğer sakinlerinden daha melankolik ve karamsar oldu. “En çok kötü haberi Edith Frank aldı. Kış [1942] yaklaşırken, yavaş yavaş daha derin bir depresyona girdi. […] Hiçbir haber, ne kadar umut verici olursa olsun, onda en ufak bir umut kıvılcımını bile uyandıramadı […] çünkü onun için yalnızca uzun, karanlık tünel vardı, ama ufukta bir ışık ışını yok,” dedi yardımcı Miep Gies anılarında.
İhanet ve ölüm
[değiştir | kaynağı değiştir]4 Ağustos 1944'te saklanan sekiz kişi ihanete uğradı. Frank-Holländer, ailesiyle birlikte Weteringschans gözaltı merkezine ve oradan da Lenie de Jong-van Naarden ile ilk kez tanıştığı Westerbork aktarma kampına transfer edildi. Daha sonra Frank-Holländer'i "çok özel bir kadın" olarak tanımladı: "Çocuklarına çok iyi baktı. Hep kızlarla meşguldü." 3 Eylül 1944'te saklanan sekiz kişi, Frank-Holländer ve kızlarının gruptan ayrılıp Auschwitz-Birkenau kadın kampına götürüldüğü Auschwitz'e sürüldü. Amsterdam'daki Yahudi Lisesi'nden Margot ve Anne Frank'i tanıyan Bloeme Evers-Emden'in geriye dönüp baktığında anlattığı gibi, üçü her zaman orada kaldı:
“Onlar hep üçtü, anne ve kızları. 'Arka binadan' [günlük anlamına gelen] belki de toplanabilecek herhangi bir uyumsuzluk, varoluşsal ihtiyaç nedeniyle ortadan kalkmıştı, her zaman üçü vardı ve kesinlikle birbirlerine çok destek verdiler. […] Birbirlerine destek oldukları için, kimse tifüsle savaşamasa bile kendilerini hayatta tutabildiler.”