Miep Gies

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Miep Gies, 1989'da

Miep Gies (d. 15 Şubat 1909 - ö. 11 Ocak 2010), II. Dünya Savaşı sırasında Anne Frank'ı ve onun birkaç aile dostunu Anne'nın babası Otto Frank'ın baharat şirketinin tavan arasında Naziler'den saklayan Hollanda vatandaşı.

Anne'nın babasının şirketinde sekreter olarak çalışıyordu. Onları 2 yıl 1 ay boyunca saklamış fakat bilinmeyen bir kişinin ihbarı üzerine Anne Frank ve diğerleri saklandıkları yerden yakalanarak toplama kampına götürülmüş, orada tifüs hastalığı nedeniyle ölmüşlerdir. Miep Gies 12 Ocak 2010'da 100 yaşında kaldığı bakımevinde düşmüş ve kısa süren bir hastalık devresinin ardından ölmüştür.

Yakalanması[değiştir | kaynağı değiştir]

4 Ağustos 1944 sabahı, masasında oturan Gies, Voskuijl ve Kleiman ile birlikte polis baskınına uğradılar. Aileler ihanete uğramıştı ve Grüne Polizei, 263 Prinsengracht'ta saklanan insanları, Kugler ve Kleiman'ı tutukladılar. Ertesi gün Gies, tutuklananları bulmak için Alman polis bürosuna gitti. Özgürlüklerini satın almak için para teklif etti, ancak başarılı olamadı. Gies ve diğer yardımcıları, Yahudileri saklarken yakalanmış olsaydı idam edilebilirdi; ancak, onu sorgulamaya gelen polis memuru doğum yeri Viyana olduğu için tutuklanmadı. Polis onun aksanını tanıdı ve aynı memleketine sahip olduklarını söyledi. Şaşıran Gies, sonra ona küfretmeye başladı, sonunda kalmasına izin vermeye karar verdi.[1] Gies, savaşın geri kalanında Amsterdam'daki kocasıyla güvende kaldı.

Onurlar ve ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gies, 1994 yılında, Michigan Üniversitesi tarafından Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ve Wallenberg Madalyası ile ödüllendirildi. Ertesi yıl, Yad Vaşem Uluslararası Dürüstler madalyası aldı. 1997'de Hollanda Kraliçesi Beatrix tarafından Turuncu-Nassau Nişanı'nda şövalye ilan edildi. Küçük gezegen 99949 Miepgies onuruna adlandırılmıştır.[2] Her zaman onurları kabul ederken, utandığını söyleyerek: "Ben bir kahraman değilim. Ben özel bir insan değilim. Dikkat çekmek istemiyorum. Herhangi iyi bir insanın yapacağı şeyi yaptım" diyerek duygularını ifade etmiştir.

30 Temmuz 2009 tarihinde, Avusturya'nın Hollanda Büyükelçisi Wolfgang Paul, evindeki Gies'e Avusturya Cumhuriyeti'ne Büyük Hizmet Onur Ödülü'nü sundu.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Narrative by Miep Gies". 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2020. 
  2. ^ JPL Small-Body Database 30 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ "Grand Decoration of Honour for Services". 3 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2012.