Fritz Pfeffer

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Friedrich " Fritz " Pfeffer (30 Nisan 1889 – 20 Aralık 1944), Hollanda'nın Nazi işgali sırasında Anne Frank ve ailesi ve Van Pels ailesiyle birlikte saklanan bir Alman diş hekimi ve Yahudi mülteciydi. Kuzey Almanya'daki Neuengamme toplama kampında can verdi. Pfeffer'a, Frank'in günlüğünde ona Albert Dussel takma adını vermişti ve yayının birçok baskısında ve uyarlamasında bu şekilde bilinmeye devam etmektedir.

Erken dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Fritz Pfeffer, Giessen'deki 6 Marktplatz'daki giyim ve tekstil mağazasının üzerinde yaşayan Ignatz Pfeffer ve Jeannette Hirsch-Pfeffer'ın altı çocuğundan biri olarak Gießen, Almanya'da doğdu Pfeffer, eğitimini tamamladıktan sonra diş hekimi ve çene cerrahı olarak eğitim aldı, 1911'de uygulama ruhsatı aldı ve ertesi yıl Berlin'de bir ameliyathane açtı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunda görev yaptı.

1926'da Pfeffer, İmparatorluk Almanya'sında (şimdi Poznań, Polonya) Posen'de doğan Vera Bythiner (31 Mart 1904 – 30 Eylül 1942) ile evlendi. Evlilik, Werner Peter Pfeffer (3 Nisan 1927 – 14 Şubat 1995) adında bir oğul doğurdu, ancak çift 1932'de boşandı Pfeffer'a çocuğun velayeti verildi ve onu Kasım 1938'e kadar tek başına büyüttü, ta ki Almanya'daki artan Nazi faaliyeti ve Kristallnacht onu oğlunu İngiltere'deki kardeşi Ernst'in bakımına göndermeye ikna edene kadar. Werner Pfeffer, amcasının ölümünden sonra 1945'te Kaliforniya'ya göç etti ve adını Peter Pepper olarak değiştirdi, daha sonra bu isim altında başarılı bir büro malzemeleri şirketi kurdu.

1933'te Adolf Hitler'in iktidara gelmesiyle artan Almanya'daki antisemitizm dalgası, Pfeffer'in akrabalarının çoğunu ülkeyi terk etmeye zorladı Annesi 1925'te ölmüştü ve babası yeniden evlendi ve Almanya'da kaldı, ancak tutuklanıp Ekim 1942'de Theresienstadt'ta öldürüldü. Pfeffer'in kardeşlerinden Julius 1928'de ölmüştü, Emil 1937'de Güney Afrika'ya göç etmişti, Ernst İngiltere'ye taşınmış ve 1944'te ölmüştü ve Hans New Jersey'e gitmişti. Kız kardeşi Minna Almanya'da babasıyla birlikte kaldı ve Nazi gözaltında öldü ve kız kardeşi Vera Hollanda'ya kaçtı ancak 1942'de tutuklandı ve Auschwitz'de öldürüldü.

1936'da Fritz, orta Almanya'daki Thüringen, Ilmenau'da doğan Charlotte Kaletta (1910 – 1985) adında genç bir kadınla tanıştı ve onun da kötü bir evlilik geçmişi vardı. İlk kocası Ludwig Löwenstein'dan ayrıldı ve Gustav adında bir oğlu oldu, ikisi de 26 Eylül 1942'de[1] Berlin'den Estonya'nın Raasiku kentine sürüldü ve Holokost'ta öldürüldü.[2][3] Çift birlikte yaşadı, ancak Yahudiler ve Yahudi olmayanlar arasındaki evlilikleri yasaklayan 1935 Nazi Nürnberg Yasaları uyarınca evlenmeleri yasaklandı.

Kristallnacht, Pfeffer'ların Berlin'den ayrılma kararını sağlamlaştırdı; Aralık 1938'de Amsterdam'a kaçtılar Alman işgalinden iki yıl önce oradaydılar ve ardından Yahudilerle Yahudi olmayanların birlikte yaşamasını yasaklayan Yahudi karşıtı yasalar onları resmi olarak ayrılmaya ve farklı adresler altında kayıt olmaya zorladı. Amsterdam'ın Rivierenbuurt bölgesinde bir diş muayenehanesi kurduktan sonra, van Pels ve Frank aileleriyle tanıştı. Miep Gies, Frank'lerin ev partilerinden birinde Pfeffer ile tanıştı ve diş muayenehanesinde onun hastası oldu.

Saklanması ve sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

1942 sonbaharında Pfeffer saklanmaya karar verdi ve Miep Gies'e bazı uygun adresler sordu. Gies ailesi, Van Pels ailesiyle birlikte Franks'in ofis binasındaki gizli odalarda saklanan Otto Frank'e danıştı. Frank, Pfeffer'ı ağırlamayı kabul etti ve 16 Kasım'da saklandığı yere götürüldü. Pfeffer'in tıp derecesi, saklanırken bir doktorla iletişim kuramayacakları için iki aile için değerliydi.

Margot Frank, Pfeffer'ın Anne ile küçük bir odayı paylaşmasına izin vermek için ailesiyle birlikte bir odaya taşındı ve her ikisi için de eziyetli bir ilişkiye dönüşecek olan bu ilişkiyi başlattı bir biyografi yazarı, Anne'nin ergenlik çağındayken orta yaşlı bir adamla odasını paylaşmaktan duyduğu aşırı rahatsızlığın, Pfeffer'la yaşadığı sorunların kökeninde olabileceğini öne sürdü, ancak saklanma ve saklanma baskısı kırk yıllık yaş farkının kuşaksal farklılıkları, şüphesiz doğalarındaki farklılıkları şiddetlendirdi. Pfeffer, yaşının ona Anne'den daha kıdemli olduğunu hissetti ve yazma faaliyetlerini kendi çalışmalarına kıyasla önemsiz olarak yazdı Ortodoks Yahudiliğe bağlılığı, onun liberal görüşleriyle çatışıyordu. Bilgiçliği ve katılığı onu sinirlendirirken, onun enerjisi ve kaprisliliği onun sinirlerini bozuyordu. Anne'nin kızgınlığı ve Pfeffer'a karşı artan hoşnutsuzluğu, günlüğünde onun hakkında şikayetlere ve alaycı açıklamalara yol açtı ve kitap yayınlandıktan sonra oğlu Werner ve karısı Charlotte onu savundu. Anne Frank Hatırladı'da Werner, babasının açık hava sporları oynamayı sevdiği için saklanmaktan hoşlanmadığını söyledi. Ayrıca Fritz'in bazen katı olabilse de şefkatli biri olduğunu da belirtti. Genel olarak, Anne ve Fritz'in ilişkisi en zor olanıydı.

Pfeffer, karısına bir veda notu bıraktı ve mektuplarını değiş tokuş etmek ve ondan erzak almak için onunla haftalık olarak buluşan Gies aracılığıyla iletişim halinde kaldılar. Mektupları saklandığı yerin yerini asla açıklamadı ve Gies bunu asla açıklamadı, ancak 4 Ağustos 1944'te Pfeffer ve saklandığı yerin diğer yedi sakini, Nazi toplama kamplarına gönderilmek üzere tutuklandı.

Grubun geri kalanı ve iki koruyucusu Johannes Kleiman ve Victor Kugler ile birlikte Pfeffer, Amsterdam-Güney'deki Euterpestraat'taki Nazi karargahına götürüldü, ardından 8 Ağustos tarihinde Westerbork geçiş kampına nakledilmeden önce üç gün hapishanede tutuldu. Pfeffer, 3 Eylül'de Auschwitz'e sınır dışı edilmek üzere seçilene kadar diğerleriyle birlikte Ceza Kışlası'na götürüldü ve burada ağır işler yaptı. 6 Eylül'de vardıklarında diğerlerinden ayrıldı ve Otto Frank ile yeniden bir araya geldiği erkekler kışlasına gönderildi. 29 Ekim'de, diğer 59 sağlık görevlisiyle birlikte Sachsenhausen'e ve oradan da bilinmeyen bir tarihte Neuengamme'ye transfer edildi. Kampın kayıtlarına göre, Pfeffer oradaki revirde 20 Aralık 1944'te 55 yaşında enterokolitten öldü.

Ölümünden sonra itibarı[değiştir | kaynağı değiştir]

Stolperstein, Lietzenburger Straße 20b, Berlin-Schöneberg, Almanya

Temsili olmayan portreden rahatsız olan Charlotte Pfeffer, Anne Frank'ın şöhreti savaştan sonraki on yıllarda arttıkça Otto Frank ve Miep Gies ile olan bağlarını kopardı ve röportaj taleplerini reddetti.

Werner Pfeffer, Otto Frank ile iletişimini sürdürdü ve 1995'te kanserden ölmeden kısa bir süre önce Gies ile babasının hayatını kurtarma girişiminden dolayı ona teşekkür etmek için tanışma fırsatı buldu. Toplantı, Anne Frank'ın Hatırladığı adlı belgesel film için kaydedildi[4]

Fritz Pfeffer'in karısına yazdığı mektuplardan oluşan bir koleksiyon ve onun fotoğraflarından oluşan bir kutu, Charlotte Pfeffer'ın 1985'teki ölümünden sonra Amsterdam'daki bir bit pazarından bazı eşyalarıyla birlikte kurtarıldı.[5] Miep Gies anılarında, "Dr. Pfeffer'ın fotoğrafları, Anne'nin günlüğünde çok kaba bir şekilde anlattığı soytarı yerine tanıdığım yakışıklı, kültürlü adamı ortaya koyuyor" diye yazıyor[6]

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Ed Wynn'in George Stevens'ın The Diary of Anne Frank (1959) filmindeki Pfeffer'ı (Düssel olarak) canlandırması, ona En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü adaylığı kazandırdı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lfd. Nr. 804 und Lfd. Nr. 805 7 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 20. Osttransport Abfahrtsdatum: 26.09.42, Deportationsziel: Raasiku
  2. ^ Ludwig Löwenstein 7 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Page of Testimony at Yad Vashem
  3. ^ Gustav Löwenstein 7 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Page of Testimony at Yad Vashem
  4. ^ Dir. Jon Blair, 1995.
  5. ^ Paul Verschuur (6 Aralık 1987). "Work of Anne Frank's roommate sheds more light on hiding place". Star-News. Amsterdam, Netherlands. s. 7D. 7 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2023. 
  6. ^ Anne Frank Remembered: The Story of the Woman Who Helped to Hide the Frank Family. New York: Simon & Schuster Paperbacks. E-book ed., Kindle. 1987. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]