Dokuz Kardeş Herheulidze

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dokuz Kardeş Herheulidze
Anneleri ve Kız Kardeşleri ile birlikte Dokuz Kardeş Herheulidze İkonu
Ölüm1 Temmuz, 1625
Marabda
Yortu3 Ağustos (16)

Dokuz Kardeş Herheulidze (Gürcüce : ცხრა ძმა ხერხეულიძე, tskhra dzma kherkheulidze) Marabda Muharebesi'nde kahramanca ölen savaşçılardır. Efsaneye göre, Eski Marabda'nın eteklerindeki Aziz Marine köyü yakınlarında gömülüdürler. Dokuz kardeş Herheulidze'nin cesur bağlılığının hikâyesi, Gürcü sözlü geleneğine geniş ölçüde yansımıştır. Hepsi anavatanlarını savunurken ölmüştür.

Ölümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1625 yılında İran Şahı I. Abbas, en büyük ordusunu Safevi vasalı Gürcü Kartli ve Kaheti krallıklarına karşı yolladı. Bu bölgelerde Kaheti Kralı I. Teimuraz (Tahmuras Han) ve Giorgi Saakadze (Murav-Beg) Safevi hegemonyasına karşı şiddetli bir direniş sergiliyorlardı. Gürcü Ordusu yirmi bin kişiden oluşuyordu, bayrak ise Dokuz Kardeş Herheulidze'ye verildi. İran ordusu, İsa Han'ın komutasındaydı.

İranlılar, Gürcü askerlerinin cesareti ve metaneti ile yüz yüze gelince paniğe kapıldılar, ancak deneyimli komutan İsa Han pes etmedi. Beylerbeyi Şeybani Han, Safevi ordusuna yardıma yetişti ve fazladan kuvvetlerle İranlılar kısa süre sonra Gürcü ordusuna göre avantaj elde ettiler. Gürcü albay Teimuraz Muhranbatoni ölümcül bir şekilde yaralanmıştı ve ölümüne dair söylentiler, yanlışlıkla ölü adamın komutanları Kaheti Kralı I. Teimuraz olduğunu sandıkları için askerleri paniğe sürükledi.

Liderlerinin öldüğüne inanan Gürcü askerleri endişeye kapıldı. Çok geçmeden hatalarını anladılar, ancak savaşın kaderi çoktan kesinleştiği için artık çok geçti.

Askeri liderler ve Rustavi ve Harçaşo piskoposları muharebe sırasında öldürüldü. Sancak taşıyan dokuz Herheulidze kardeş de ölenler arasındaydı. Gürcü ordularını Didgori ve Basiani'deki muzaffer savaşlara götüren sancak, en küçük kardeşin elinden düştüğünde, kız kardeşleri hemen onu yakaladı ve o da öldüğünde, Gürcü yenilmezliğinin sancağı ve sembolü bu savaşta hayatını kaybeden anneleri tarafından yine yükseltildi.

Gürcüler son ana kadar kahramanca savaştı. Şafakta başlayan savaş nihayet o gece Gürcü ordusunun yenilgisiyle sona erdi. Dokuz bin Gürcü, Marabda'daki savaş alanında Mesih ve anavatanları için canlarını verdi. Dokuz Kardeş Herheulidze, anneleri ve kız kardeşleri ile birlikte Marabda'nın 9 bin şehidi kahramanlıklarından dolayı Gürcü Ortodoks Kilisesi tarafından kanonlaştırldı. Dokuz Kardeş'in fedakarlığı Gürcü şiirinde de kendisine yer bulmuştur.

Fotoğraf Galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Herheulidzeler

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gürcistan Tarihi Üzerine Denemeler, dördüncü cilt, Tiflis, 1974
  • Gürcistan Sovyet Ansiklopedisi, on birinci cilt, Tiflis 1987

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]