Diyor Imomxoʻjayev

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Diyor Imomxoʻjayev
Diyor Abrorovich Imomxoʻjayev
4. Özbekiston Profesyonel futbol ligleri başkanı
Görevde
Makama geliş
1. Haziran 2020
Yerine geldiği Davron Shoqurbonov
Kişisel bilgiler
Doğum 22 Eylül 1989 (34 yaşında)
Taşkent, Özbekistan SSC, SSCB
Dini İslam

Diyor Abroroviç Imamhoçayev (Diyor Abrorovich Imomxoʻjayev; 22 Eylül, 1989 tarihinde Taşkent'te doğmuştur) futbol alanında uzman, TV yorumcusu ve Özbekistan Futbol Federasyonu'nun başkanıdır (1. Haziran 2020 tarihinden şimdiye kadar). Aynı zamanda meşhur spor yorumcusu ve futbol hakemi Axror Imomxo’jayev’in torunudur.[1][2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1996-2005 yıllarında Taşkent'te 320 numaralı okulda okudu. 2007-2011 yıllar arasında Özbekistan Devlet Dünya Dilleri Üniversitesi’nin Uluslararası Gazetecilik Fakültesinde eğitim gördü. 2018 yılında Özbekistan Profesyonel Futbol Ligi genel müdür danışmanı olarak göreve başladı ve aynı senede Özbekistan Devlet Beden Eğitimi ve Spor Üniversitesi Futbol Fakültesine kabul edildi. 2021 yılında bu üniversiteden futbol uzmanı olarak mezun olmuştur.

Gazetecilik faaliyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Diyor Imomxoʻjayev'in babası Abror Imomxoʻjayev (Axror Imomxoʻjayev'in en büyük oğlu, spor yorumcusu Zafar Imomxoʻjayev'in kardeşi) uzun yıllardır Özbekistan'ın ulusal televizyon ve radyo şirketinde çalışmış ve 2000 yılında "Yoshlar" (Gençler) adı altında yeni açılan TV kanalının spor stüdyosunu yönetmiştir. Bu dönemde Abror Imomxoʻjayev ile birlikte ünlü futbol yorumcusu Xayrulla Hamidov da stüdyoda çalışmıştır. Kendi hazırladığı "Futbol +" programı ve bu programa katılan ünlü Rus yorumcusu Georgiy Cherdansev'in kaleme aldığı "Европейская футбольная неделя" programı, Diyor Imomxoʻjayev’in futbol gazeteciliğine ilgi duyması için büyük motivasyon olmuştur. Ayrıca 2001-2002 yılları arasında Abror Imomxoʻjayev, Xayrulla Hamidov, Avaz Berdiqulov gibi sanatçı ve uzmanlar "Futbol" gazetesinde birlikte çalışmışlardır. Bu programı genç futbol severler hiç kaçırmadan izlemişlerdir. Böylece Özbek futbol gazeteciliğinde iki büyük uzman keşif edilmişti: biri Xayrulla Hamidov, diğeri Avaz Berdiqulov. 2005 yılına gelindiğinde, Diyor Imomxoʻjayev Dünya Ekonomisi ve Diplomasi Üniversitesi'nin lisesine başvurmuştu ancak sınavlardan geçemedi ve Navro’z radyo istasyonunda ses yönetmeni olarak çalışmaya başlamıştır. Bu zamana kadar Xayrulla Hamidov bu radyoda dini ve maarif programların yönetmeniydi, ayrıca Avaz Berdikulov ve Ikram Ulugboyev ile işbirliği içinde "İnsanlar Arasında" (Insonlar orasida) gazetesini yönetiyordu. Diyor Imomxoʻjayev’in ilk makaleleri bu yayında Xayrulla Hamidov’un destekleriyle çıkmaya başlamıştır.

2010'lu yıllara kadar uff.uz sitesi Özbekistan futbolunda önemli bir yer tutuyordu. Daha sonra bu site "Şampiyon", "Stadion" gibi yayınların temelini koymuştur. Diyar Imomxoʻjayev, Shuhrat Shokirjanov, Qahramon Aslanov, Muhrim Azamxo'jayev, Xushnudbek Xudoyberdiyev gibi alanının ustalarını bu yayınlarda tanınmışlardır.[3]

Profesyonel aktivite[değiştir | kaynağı değiştir]

2007 yılında Navro'z radyosuna ses yönetmeni olarak katılan Diyor Imomxoʻjayev, 2008 yılından itibaren yayın hayatındaki ilk adımını atmıştır. Axror Imomxoʻjayev kendi yönettiği "Futbol chorrahalari" (Futbol Kavşakları) programının telef hakkını torununa devretmişti. Programda her pazar 1 saatlik futbol yayınına ek olarak, günde iki kez spor haberleri de yayınlanıyordu. Buna paralel olarak Uluslararası Gazetecilik alanındaki çalışmalarına da devam etmiştir. 2011 yılında Diyor Imomxoʻjayev popüler yayın sitesi olan kun.uz'un kuruluşuna doğrudan katılmıştır. Muhrim Azamxo’jayev ("Daryo" yayın sitesinin yönetmeni) liderliğinde Dünya Dilleri Üniversitesi'nin 5 öğrencisi "Kun.uz" yayın sitesini kurmuştur. Aynı yıl, Özbekistan Futbol Federasyonu basın sekreteri, Asya Futbol Konfederasyonu uzmanı Sanjar Rizayev, Muhrim Azamxo’jayev ve Diyor Imomxoʻjayev’i Özbekistan Profesyonel Futbol Ligi’ne çalışmaya davet etmiştir. Ancak yarım yıl sonra, Eylül 2011'de Diyor, Jakarta Ulusal Üniversitesi'nden 1 yıllık burs alarak Endonezya'ya gitmiştir.

Diyor Imomxoʻjayev 2013 yılında "Spor" adlı televizyon ve radyo kanalında çalışmaya başlamış ve Zafar Imomxoʻjayev’in "Futbol sharhi" televizyon spor programına katılmıştır. 2015 yılında "Sokker Klub" programını yayınlamaya başlamıştır ve bu proje nedeniyle Ulusal Televizyon ve Radyo Şirketi'ndeki işinden ayrılmak zorunda kalmıştır. 2015 yılında "Lokomotiv" futbol kulübünün basınında iş teklifi almıştır. 2 aylık kısa faaliyetten sonra Muhrim Azamxo’jayev'in önerisiyle İnternet yayını "Daryo"ya geçmiştir. Paralel olarak 2016 yılından itibaren Championat.asia ile iş birliği yapmaktadır. Ayrıca 2016-2020 yılları arasında "UzReport" ve "Futbol-TV" kanallarında İngiltere Prömiyer Ligi, İspanya La Liga’sı, İtalya Serie A, UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi gibi meşhur futbol müsabakaları hakkında yorum yapmaktadır.[4]

2018 yılında Özbekistan Futbol Federasyonunun ilk başkan yardımcısı Umid Ahmadjonov, Diyar Imomxoʻjayev’i Özbekistan Profesyonel Futbol Ligi direktörüne danışman olarak çalışmaya davet etmişti. 2019 yılından itibaren genel müdür yardımcısı olarak görevin başlamıştır. 1 Haziran 2020 tarihinde UFA Başkanı Abdusalam Azizov'un tavsiyesiyle Özbekistan Profesyonel Futbol Ligi'nin genel müdürü olarak atanmıştır. Diyor Imomxoʻjayev Telegram'da kendi kanalına sahip olup, futbol ve profesyonel faaliyetini bu kanal üzerinden yayınlamaktadır.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ OFFSIDE. DIYOR IMOMXO'JAYEV 2 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. FutbolTV (21-iyun 2021-yil)
  2. ^ Diyor Imomxo'jayev bilan intervyu (to'liq) 27 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Championat.asia (10-iyul 2017-yil)
  3. ^ 2 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20221102113207/https://www.youtube.com/watch?v=JQiyR5w75DA arşivlendi. ULAR: Diyor Imomxo'jayev MTRK taqiqiga tushishi, futboldagi korrupsiya, badal va ko'tarma pullari haqida...]] Ular (31-yanvar 2020-yil)
  4. ^ "Hacker club": 1-son 27 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Championat.asia (10-avgust 2017-yil)
  5. ^ Diyor Imomxoʻjayev OʻzPFL bosh direktori vazifasini bajaruvchi etib tayinlandi 27 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Kun.uz (26-may 2020-yil)