Dijital sinyal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir ikili sinyal örneği

Dijital sinyal ya da ayrık sinyal, verileri ayrık değerler dizisi olarak temsil etmek için kullanılan bir sinyaldir. Herhangi bir zamanda, sınırlı sayıda değerden en fazla birini alabilir.[1] Bu, sürekli değerleri temsil eden bir analog sinyal ile çelişir; herhangi bir zamanda, sürekli bir değerler aralığında gerçek bir sayıyı temsil eder.

Çoğu dijital elektronik devrelerinde sinyal iki olası değer alabilir: bu sinyaller ikili sinyal (binary signal) ya da mantık sinyali (logic signal) olarak ifade edilir. Bu sinyal değerleri referans (toprak) ve tedarik voltaj değerine tekabül eder.[2] Boole cebiri'nde 0 ve 1 olarak bilinen bu değerler bir bite eşdeğerdir.

Sayısal işaret işlemede dijital sinyaller analog sinyallerin örneklemesi ile oluşturulabilir. Telekomünikasyonda ise dijital sinyaller sürekli dalgaların ayrık sinyallerle modülasyonu ile elde edilebilir.[3]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Robert K. Dueck. Digital Design with CPLD Applications and VHDL. 17 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2020. 
  2. ^ "Electrical Signal Types". allaboutcircuits.com. 18 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2020. 
  3. ^ Oppenheim, Alan V.; Willsky, Alan S.; Nawab, Hamid; with S. Hamid (1998). Signals and Systems. Pearson Education. ISBN 0-13-814757-4. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]