Dictablanda

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dámaso Berenguer, 1931

Dictablanda, iddia edilene göre sivil özgürlüklerin yok edilmediği, korunduğu bir diktatörlüktür. Dictablanda kelimesi, İspanyolca "dictadura" (diktatörlük) kelimesinin yerine geçerek, "dura" kelimesi tek başına "sert" anlamına gelen bir kelimeyle "blanda" kelimesi yani "yumuşak" anlamına gelen bir kelimenin türüdür.

Terim[değiştir | kaynağı değiştir]

Dictablanda terimi, ilk olarak 1930'da İspanya'da kullanıldı. Dámaso Berenguer, yönetimdeki diktatörlük hükûmetinin başına geçti ve önceki lideri Miguel Primo de Rivera y Orbaneja'nın uyguladığı bazı sert önlemleri geri alarak ülkedeki gerilimi azaltmaya çalıştı. Aynı terim, Francisco Franco dönemi İspanyol Devleti'nin son yıllarını ve Meksika'daki Devrimci Kurumsal Partisi'nin (PRI) hakim olduğu 70 yıllık süreci tanımlamak için de kullanıldı. Ayrıca, Augusto Pinochet'e, rejimi ve hükûmeti hakkındaki suçlamalara yönelik sorular yöneltilirken de kullanıldı.[1]

Analog olarak, aynı terim Portekizce'de ditabranda veya ditamole olarak yapılmaktadır. Şubat 2009'da, Brezilya gazetesi Folha de S.Paulo, 1964-1985 arasında hüküm süren askeri diktatörlüğü "ditabranda" olarak değerlendiren bir editöryal yayınladı ve bu durum tartışmalara neden oldu.[2]

İspanyolcada, "dictablanda" terimi, "democracia" ve "dictadura" kelimelerinin birleşiminden oluşan "democradura" terimiyle karşılaştırılır ve bu terim diğer dillerde genellikle illiberal demokrasiye karşılık gelmektedir.

Uruguay'da, 1942 yılında Alfredo Baldomir'in kısa süren diktatörlüğü, sert diktatörlük olan Gabriel Terra'nın aksine "dictablanda" olarak adlandırıldı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jackson, Gabriel (Bahar 1976). "The Franco Era in Historical Perspective". The Centennial Review. 20 (2): 103-127. JSTOR 23738276. 
  2. ^ Ribeiro, Igor (25 Şubat 2009). "A "ditabranda" da Folha" (Portekizce). Portal Imprensa. 1 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.