Christina Grof

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Christina Groff eşi Stanislav Grof ile birlikte

"Spiritual Emergence Network"un kurucusu ve Holotropik Nefes Çalışmalarının kurucularından olan Amerikalı kadın yazar, psikoterapist.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Christina Grof 20 Aralık 1941'de Virgina Roanoke'de doğdu ancak Hawaii'de büyüdü. Christina 4 yaşındayken annesi biyolojik babasının evi terketmesi sebebiyle yeniden evlendi ve aile birkaç yıl sonra Hawaii'ye taşındı. Büyüme sürecinde Episkopal Kilisesi'ne ilgi duydu ancak bir süre sonra dogmalardan sıkılarak kiliseden uzaklaştı ve mitoloji, sanat ve edebiyata ilgi duymaya başladı. Gittiği Sarah Lawrence Koleji'nde tanıştığı öğretmeni ünlü mitoloji uzmanı Joseph Campbell ile arkadaşlığı mitolojiye duyduğu bu ilgiyi besledi.[1]

Üniversite sonrası Hawaii'ye dönen Christina bir öğretmenle evlendi ve resim öğretmeni oldu ve yogayla ilgilendi. 1968 yılında oğlu Than ve 1970'de kızı Sarah'ın doğumu sırasında yaşadığı bazı fiziksel semptomlar ileride Stanislav Grof ile Ruhsal Buhran (Spiritual Emergency) adını verecekleri ruhsal kriz durumunu tanımlamakta kendisine yardımı olacak deneyimlerdi.[2]

Christina'nın ruhsal alana ilgisi devam etti ve o sıralarda Batı'da henüz popüler olmayan Siddha Yoga geleneğinden Swami Muktananda'yı ziyaret için Hindistan'a gitti. Temmuz 1974'te şaktipat aldığı bir hafta sonu kursuna katılırken, kundalini sendromu yeniden alevlendi ve garip nefes alışverişleri ve kendiliğinden oluşan beden hareketlerinin yanı sıra vizyonlar da deneyimlemeye başladı.[3]

Mayıs 1975'te ölüme yakın bir deneyimi de içeren bir araba kazası, bu kundalini tipi deneyimleri daha da şiddetlendirdi. Christina semptomlarını kontrol altında tutmaya çalıştı ama birçok zorluk yaşıyordu ve evliliği bu baskı altında sona erdi.[4]

1975 yılı yazında hayatındaki bazı şeyleri yoluna koymak için gittiği New York'da biraraya geldiği arkadaşı ve öğretmeni Joseph Campbell kendisini daha sonra evlilik yapacağı Stanislav Grof ile tanıştırdı.[5]

Uzun yıllar boyunca çektiği kronik sırt ağrısı ve çalışmalarını etkileyen bir otoimmün hastalık olan lupustan muzdarip olan Christina atölye ve eğitim çalışmalarını bırakmak zorunda kalmıştı. 15 Haziran 2014'te pnömoni sebebiyle hayatı sona erdi.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Christina Grof, eşi Stanislav Grof ile birlikte yürüttükleri çalışmalarla Transpersonel psikoloji alanına çok önemli katkıları olan bir figürdür. 1970'lerin sonlarında, "Ruhsal Deneyim veya Psikoz" konulu bir ay süren atölye çalışmasında Christina, özellikle yoğun bir ruhsal buhran içine girdi ve bu deneyimin de etkisi ve edindikleri birikimi biraraya getirmiş ve eşiyle birlikte literatüre Ruhsal Buhran (Spiritual Emergency) kavramını hediye etmişti.[6]

1980'de Christina, Ruhsal Buhran Ağı'nı (Spiritual Emergency Network) (SEN) kurdu ve bu çalışmalarının neticesinde eşi Stanislav Grof ile birlikte 1989'da Spiritual Emergency: When Personal Transformation Becomes a Crisis, 1990'da ise "The Stormy Search for the Self: A Guide to Personal Growth Through Transformational Crises" başlıklı alanlarına önemli katkılar sunan kitaplarını yayınladı.

Christina ve Stanislav Grof, International Transpersonal Association (Uluslararası Transpersonal Derneği'ni) (ITA) kurdular ve dernek çatısı altında birçok uluslararası konferansa ev sahipliği yaptılar ve Ram Dass, Dalay Lama, Jack Kornfield, Rahibe Teresa gibi ruhsal alanda uluslararası üne sahip birçok ismi ağırladılar.[7]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

(Son üç eseri Stanislav Grof ile birlikte yazmıştır)

  • GROF, Christina (1993). The thirst for wholeness: Attachment, addiction and the spiritual path. New York, NY: HarperCollins.
  • GROF, Christina & GROF, Stanislav (Eds.). (1989). Spiritual emergency: When personal transformation becomes a crisis, Los Angeles, CA: Tarcher/ Putnam.
  • GROF, Christina & GROF, Stanislav (1990). The stormy search for the self: A guide to personal growth through transformational crises. Los Angeles, CA: Tarcher/ Putnam.
  • GROF, Christina & GROF, Stanislav (2010). Holotropic breathwork: A new approach to self exploration and therapy. Albany, NY: SUNY Press.

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Karey Pohn, "Remembering Christina Grof: Spiritual Seeker, Pioneer, Teacher, Humanitarian", The Journal of Transpersonal Psychology, 2014, Vol. 46, No. 2, s.146 [1] 19 Şubat 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "In Memoriam: Christina Grof by Stanislav Grof". 19 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2024. 
  3. ^ Jeffrey J. Kripal, Esalen:America and The Religion of No Religion, The University of Chicago Press,2007,s.262; Biography of Christina Grof 19 Şubat 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Karey Pohn, a.g.m. s.147
  5. ^ Karey Pohn, a.g.m., s.146-147
  6. ^ Bonnie Lee Hood,"Understanding Transpersonal Crises: Spiritual Emergencies. (Doktora Tezi), University of Massachusetts, 1986,s. 2.
  7. ^ Karey Pohn, a.g.m.,s.147