İçeriğe atla

Chiboust kreması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Chiboust kreması
Chiboust kreması ile yapılmış tatlı.
Ülke(ler)Fransa
YaratıcısıAuguste Julien Chiboust
TürüKrema
Ana malzemelerPastacı kreması, beze, jelatin

Chiboust kreması, pastacı kreması, jelatin ve beze kullanılarak yapılan Fransız mutfağına ait pasta kremasıdır.[1] Tarifindeki jelatin ve beze, klasik pastacı kremasını hafifletmek amacıyla kullanılır bu nedenle Chiboust kremasının yapısı daha köpüksü bir yapıya tadı da daha tatlı bir kıvama gelir.[1][2] Krema genellikle vanilya aromalıdır fakat portakal kabuğu, tarçın kabukları gibi çeşitli aromalarda tarifin içine eklenebilir.[3] St. Honoré keki'nin ve Fransızların milföy (mille-feuille) tatlısının temel bileşenlerinden olduğu için St. Honoré veya Mille-feuille kreması olarak da bilinir.[4] Fransız tatlılarında kek ve diğer hamur işlerinin içlerini doldurmak ve süslemelerini yapmak için kullanılır. Tart yapımında eğer krema hamurla beraber pişirilecekse tarifin içerisine jelatin eklenmesine gerek yoktur.[1][5]

Chiboust kreması, 19. yüzyılda St. Honoré kekinin mucidi olarak bilinen Auguste Julien Chiboust tarafından yaratıldı bu nedenle yaratıcısının soyadını taşımaktadır.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Bellefontaine, Jacqueline (29 Ekim 2019). "Crème Chiboust". Only Crumbs Remain (İngilizce). Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  2. ^ "Cremé Chiboust - Bayrak Yemekleri". 25 Eylül 2017. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  3. ^ Dikla (9 Haziran 2023). "Creme Chiboust - Lightened Pastry Cream with Italian Meringue". One Sarcastic Baker (İngilizce). Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  4. ^ Dini (31 Mayıs 2023). "Crème Chiboust (Chiboust Cream Recipe)". The Flavor Bender (İngilizce). Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  5. ^ "Recipe: Crème Chiboust (Chiboust cream)". www.roadtopastry.com (İngilizce). Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  6. ^ "Le cuisinaire du Roi - Tarte Chiboust à l'orange - Distractions et loisirs | Versailles". www.versailles-tourisme.com (Fransızca). Erişim tarihi: 22 Haziran 2024.