Chelsea FC teknik direktörleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Chelsea'nin şimdiki teknik direktörü José Mourinho

Aşağıda, Chelsea FC'nin 1905'te kuruluşundan günümüze kadarki teknik direktörlerinin listesi yer almaktadır.

Chelsea Futbol Kulübü'nün ilk başkanı 1905 yılında atandı. Kulübün en son teknik direktörü 21 Kasım 2012 yılında geçici olarak Rafael Benítez atanmıştır. Chelsea 26 yöneticiye (bunlardan dört de oyuncu-antrenör olarak görev almıştır), ve altı geçici olarak yöneticilik yapmıştır. O bir yıl sonra istifa edene kadar Chelsea'nin ilk yöneticisi kulüp oynamaya devam İskoç kanat oyuncusu John Robertson takımı yönetmiştir. David Calderhead 966 maçı kapsayan, 1907-1933 sezonları arasında, Chelsea'nin uzun süre görev yapan teknikdirektörü olmuştur. Chelsea'nin en kısa teknik direktörlük görevini 1974-75 sezonunda 31 maç takımın başında duran Ron Stuart'dur.

Kulübün şimdiki sahibi Roman Abramovich, 2003'de kulübü satın almıştır.[1]

Teknik direktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bilgiler 16 Ocak 2013 itibariyle doğrudur. İstatistiklerde yalnızca resmî maçlara yer verilmiştir.

M = Oynanan maçlar; W = Kazanılan maçlar; D = Berabere biten maçlar; L = Kaybedilen maçlar; F = Kaçırılan gol; A = Atılan gol

İsim Nat Ülkesi To Y K B K KG AG Win%[2] Honours Notes
John Robertson[nb 1]  İskoçya May 1905 Ekim 1906 50 30 10 10 121 54 60% - [3]
William Lewis[nb 2]  İngiltere Ekim 1906 Nisan 1907 31 20 5 6 59 28 65% see below -
David Calderhead  İskoçya July 1907 June 1933 966 384 239 343 1376 1305 40% see below [4]
Leslie Knighton  İngiltere Temmuz 1933 Temmuz 1939 274 93 72 109 419 446 34% - [5]
Billy Birrell  İskoçya Temmuz 1939 Haziran 1952 289 95 74 120 410 462 33% - [6]
Ted Drake  İngiltere Temmuz 1952 Eylül 1961 424 156 103 165 771 772 37% see below [7]
Tommy Docherty  İskoçya Ekim 1961 Eylül 1967 302 143 64 95 526 422 47% see below [8]
Dave Sexton  İngiltere Ekim 1967 Eylül 1974 373 165 108 100 570 438 44% see below [9]
Ron Suart  İngiltere Ekim 1974 Mart 1975 31 8 11 12 38 58 26% - [10]
Eddie McCreadie  İskoçya Nisan 1975 Haziran 1977 99 37 32 30 141 128 37% see below [11]
Ken Shellito  İngiltere Temmuz 1977 Aralık 1978 66 16 18 32 77 114 24% - [12]
Danny Blanchflower  Kuzey İrlanda Aralık 1978 Eylül 1979 32 5 8 19 34 68 16% - [13]
Geoff Hurst  İngiltere Eylül 1979 Nisan 1981 83 35 19 29 108 94 42% - [14]
Bobby Gould[nb 2]  İngiltere Nisan 1981 Mayıs 1981 2 0 0 2 0 5 0% - [15]
John Neal  İngiltere Temmuz 1981 Haziran 1985 204 84 62 58 326 253 41% see below [16]
John Hollins  İngiltere Temmuz 1985 Mart 1988 144 56 37 51 196 214 39%[nb 3] see below [17]
Bobby Campbell  İngiltere Mart 1988 Haziran 1991 161 74 47 40 280 230 46% see below [18]
Ian Porterfield  İskoçya Temmuz 1991 Şubat 1993 89 32 28 29 106 115 36%[nb 3] - [19]
David Webb  İngiltere Şubat 1993 Haziran 1993 13 5 4 4 19 18 38% - [20]
Glenn Hoddle[nb 1]  İngiltere Haziran 1993 Mayıs 1996 157 53 54 50 192 182 34%[nb 4] see below [21]
Ruud Gullit[nb 1]  Hollanda Mayıs 1996 Şubat 1998 82 41 17 24 157 109 50%[nb 5] see below [22]
Gianluca Vialli[nb 1]  İtalya Şubat 1998 Eylül 2000 142 75 38 29 222 123 53% see below [23]
Graham Rix[nb 2]  İngiltere Eylül 2000 Eylül 2000 2 1 0 1 1 2 50% - [24]
Claudio Ranieri  İtalya Eylül 20000 Mayıs 2004 200 107 46 47 358 199 54% see below [25]
José Mourinho  Portekiz Haziran 2004 Eylül 2007 185 124 40 21 330 119 67%[nb 6] see below [26]
Avram Grant  İsrail Eylül 2007 Mayıs 2008 54 36 13 5 97 36 67%[nb 7] see below [27]
Luiz Felipe Scolari  Brezilya Temmuz 2008 Şubat 2009 36 20 11 5 66 24 56%[nb 7] - [28]
Ray Wilkins[nb 2]  İngiltere Şubat 2009 Şubat 2009 1 1 0 0 3 1 100% - [29]
Guus Hiddink[nb 2]  Hollanda Şubat 2009 Mayıs 2009 22 16 5 1 41 19 73% see below [30]
Carlo Ancelotti  İtalya Haziran 2009 Mayıs 2011 109 67 20 22 241 94 61%[nb 8] see below [31]
Andre Villas-Boas  Portekiz Haziran 2011 Mart 2012 40 19 11 10 69 43 48%[nb 3] - [32][33]
Roberto Di Matteo[nb 2]  İtalya Mart 2012 Kasım 2012 42 24 9 9 43 23 57%[nb 3] see below
Rafael Benítez  İspanya Haziran 2013 Present 16 9 3 4 40 15 56% -
José Mourinho  Portekiz Haziran 2013 Present 0 0 0 0 0 0 0% -

Kupa kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Ülke Sezon Başarısı
Ted Drake  İngiltere 1952–1961 1955 First Division champions
1955 FA Charity Shield
Tommy Docherty  İskoçya 1961–1967 1965 Football League Cup
Dave Sexton  İngiltere 1967–1974 1970 FA Cup
1971 European Cup Winners' Cup
John Neal  İngiltere 1981–1985 1984 Second Division champions
John Hollins  İngiltere 1985–1988 1986 Full Members Cup
Bobby Campbell  İngiltere 1988–1991 1989 Second Division champions
1990 Full Members Cup
Ruud Gullit  Hollanda 1996–1998 1997 FA Cup
Gianluca Vialli  İtalya 1998–2000 1998 Football League Cup
1998 UEFA Cup Winners' Cup
1998 UEFA Super Cup
2000 FA Cup
2000 FA Charity Shield
José Mourinho  Portekiz 2004–2007 2005 Football League Cup
2005 Premier League champions
2005 FA Community Shield
2006 Premier League champions
2007 Football League Cup
2007 FA Cup
Guus Hiddink  Hollanda 2009 2009 FA Cup
Carlo Ancelotti  İtalya 2009–2011 2009 FA Community Shield
2010 Premier League champions
2010 FA Cup
Roberto Di Matteo  İtalya 2012 2012 FA Cup
2012 UEFA Champions League

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Player-manager
  2. ^ a b c d e f Caretaker manager
  3. ^ a b c d One drawn cup game won on penalties
  4. ^ One drawn cup game won on penalties; one drawn cup game lost on penalties
  5. ^ Two drawn cup games won on penalties; one drawn Charity Shield game lost on penalties
  6. ^ One drawn cup game lost on penalties; one drawn Community Shield game lost on penalties
  7. ^ a b One drawn cup game lost on penalties
  8. ^ One drawn cup game lost on penalties; one drawn Community Shield game lost on penalties

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Embarrassment! Roman harap Chelsea, AVB yağmalama, Daily Mail sonra patlamalar yöneticilerinin şefi, 2012-03-05.
  2. ^ Win% is rounded to a whole number.
  3. ^ "John Tait Robertson managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=846. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  4. ^ "David Calderhead managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=338. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  5. ^ "Leslie Knighton managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=910. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  6. ^ "Billy Birrell managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=171. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  7. ^ "Ted Drake managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=1176. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  8. ^ "Tommy Docherty managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=1232. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  9. ^ "Dave Sexton managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=331. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  10. ^ "Ron Suart managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=1090. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  11. ^ "Eddie McCreadie managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=405. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  12. ^ "Ken Shellito managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=880. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  13. ^ "Danny Blanchflower managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=313. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  14. ^ "Geoff Hurst managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=486. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  15. ^ "Bobby Gould managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=231. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  16. ^ "John Neal managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=829. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  17. ^ "John Hollins managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=809. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  18. ^ "Bobby Campbell managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=226. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  19. ^ "Ian Porterfield managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=632. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  20. ^ "David Webb managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=355. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  21. ^ "Glenn Hoddle managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=539. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  22. ^ "Ruud Gullit managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=1111. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  23. ^ "Gianluca Vialli managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=1310. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  24. ^ "Graham Rix managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=1624. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  25. ^ "Claudio Ranieri managerial stats". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=1626. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  26. ^ "Jose Mourinho's managerial career". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=1908. Erişim tarihi: 2007-08-16. 
  27. ^ "Avram Grant's managerial career". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=2086. Erişim tarihi: 2007-09-21. 
  28. ^ "Felipe Scolari's managerial career". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=2111. Erişim tarihi: 2008-06-20. 
  29. ^ "Ray Wilkins's managerial career". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=1061. Erişim tarihi: 2009-02-13. 
  30. ^ "Guus Hiddink's managerial career". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=2148. Erişim tarihi: 2009-02-21. 
  31. ^ "Carlo Ancelotti's managerial career". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers2.sd?managerid=1759. Erişim tarihi: 2009-02-21. 
  32. ^ "Andre Villas-Boas confirmed as Chelsea manager". BBC Sport. 22 June 2011. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/13858858.stm. Erişim tarihi: 2011-06-22. 
  33. ^ "Andre Villas-Boas's managerial career". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/managers/manager.sd?manager_id=2380. Erişim tarihi: 2009-02-21.