Cevanşir Feyziyev

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Cavanşir Feyziyev sayfasından yönlendirildi)
Cavanşir Feyziyev
Kendi dilinde adıAzericeCavanşir Əyyub oğlu Feyziyev
DoğumCavanşir Əyyub oğlu Feyziyev
12 Temmuz 1963 (60 yaşında)
Büyük Dehne, Şeki Rayonu, Azerbaycan SSC
MilliyetAzerbaycanlı
Vatandaşlık Azerbaycan
MeslekMilletvekili, bilim insanı
Resmî site[1]

Cavanşir Feyziyev (AzericeCavanşir Eyyup oğlu Feyziyev; D. 12 Temmuz 1963; Şeki, Azerbaycan SSC) — Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi'nin V çağrı milletvekili,[1] Kültür komitesi üyesi, Uluslararası ilişkiler ve Parlamentolararası İlişkiler komitesi üyesi.

Hayat ve faaliyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1963 - Şeki rayonunun Büyük Dehne köyünde doğmuştur.[2]
  • 1970-1977 yıllarında Büyük Dehne köyü orta okulu'nda, 1977-1980 yıllarında Turan kasabası matematik ağırlıklı yatılı okulda orta eğitim almıştır.
  • 1983 - 1985 Kazakistan'da gerçek askeri hizmette bulunmuştur.
  • 1986 - 1991 yıllarında Azerbaycan Pedagoji Yabancı Diller Enstitüsü'nün tercüme fakültesinde eğitim almış ve enstitüsü çevirmen-öğretmen ihtisası üzere Farklılaşma Diploması ile bitirdi.
  • 1992 - 1994 yıllarında Azerbaycan Pedagoji Yabancı Diller Enstitüsü'nün tercüme bölümü öğretmeni olarak görev yapmıştır.
  • Eylül, 1994 – Mayıs, 1995 yıllarında Belçika'nın "Sınırsız doktorlar" örgütünde çevirmen ve inzibatçı görevlerinde çalışmıştır.
  • Mayıs, 1995 – Ekim, 1998 yıllarında ABD'nin Philip Morris şirketinin Kafkasya temsilciliğinde sorumlu şube müdürü olarak çalıştı.
  • Ekim, 1998 – Ekim, 2002 yıllarında ing. "Gezegen Joe. Ltd" şirketinin kurucusu ve direktörü olmuştur.
  • Ekim, 2002 – Kasım, 2010 "AvroMed" şirketinin kurucu ortağı ve genel müdürü olmuştur. "Tour-İnvest" şirketinin ve "Discovery Azerbaijan" bilimsel derginin kurucu ve genel yayın yönetmeni olarak çalışmıştır.
  • 2004 yılından itibaren Şeki'de faaliyet gösteren "Tour-İnvest" şirketinin kurucusudur.
  • 2004 - 2009 yıllarında Azerbaycan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler(İlimler) Akademisi Felsefe, Sosyoloji ve Hukuk Enstitüsü'nün eğitimi almıştır.
  • Aralık, 2010 - Ekim, 2015 – Ekim, 2015 yıllarında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 4 dönem Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi'ne 115 numaralı Şeki köyü ikinci seçim çevresinden milletvekili seçilmiştir.
  • 2011 - Azerbaycan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler(ilimler) Akademisi Felsefe, Sosyoloji ve Hukuk Enstitüsü'nün doktora öğrencisidir.
  • 2013 - Azerbaycan Cumhuriyeti Basın Konseyi Yönetim Kurulu üyesi seçilmiştir.
  • Kasım, 2015 - Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 5. Dönem Ulusal Meclisi'ne 115 numaralı Şeki köyü ikinci seçim çevresinden milletvekili seçilmiştir.[2]
  • Parti mensubiyeti - bağımsız
  • Ailelidir, 4 çocuğu var.

Bilimsel faaliyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan'da Fransız Enstitüsü'nde düzenlenen "Le Carrefour" gazetesinin tanıtımında, 5 Nisan 2017

2004-2009 yıllarında Azerbaycan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler(İlimler) Akademisi Felsefe, Sosyoloji ve Hukuk Enstitünün araştırmacısı olmuş, 2009 yılının ekim ayında "Etno-siyasi çatışmaların manevi yönleri" mövzusvunda tez savunmuş ve felsefe doktoru unvanını almıştır.

2010 yılından Azerbaycan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler(İlimler) Akademisi Felsefe Enstitüsü doktorantıdır. "Türk Devletleri Birliği: Küresel bütünleşmenin Avrasya modeli" adlı bilimsel çalışmayı siyasal bilimler dalında doktorluk almak için savunma eşiğindedir.

2002 yılında "Kafkasya'da etno-siyasi sorunlar ve onların bağımsızlığına etkisi" adlı kitabı İngilizce kitabı İngilizce yayınlanmıştır.

2008 yılında "Barış felsefesi" adlı bilimsel kitabı ve 2013 yılında "Türk Devletleri Birliği: Küresel bütünleşmenin Avrasya modeli" adlı kitabı Azerbaycanca yayınlanmıştır. 2014-2017 yıllarında "Türk Devletleri Birliği: Küresel bütünleşmenin Avrasya modeli" adlı kitabı Türkçe, kazakça, kırgızca, Rusça, boşnakça ve macarca dillerine tercüme ederek bu ülkelerde yayımlanmıştır.[2]

2013 yılında "Türk Devletleri Birliği: Küresel bütünleşmenin Avrasya modeli" adlı kitabı Türkçe, kazakça, kırgızca, Rusça, boşnakça ve macarca dillerine tercüme ederek bu ülkelerde yayımlanmıştır.

2017 yılında Türk Dünyası isimli 5-ciltlik toplu yayınlanmıştır.

1. kitap - "Türk dünyasının temel değerleri" 2. kitap - "Türk halkları" 3. kitap - "Türk devletçiliği tarihi" 4. kitap - "Türkşünaslık" 5. kitap - "Türk dünyasının tarihi şahsiyetleri"

2015 yılında Fransız tarihçi Georges dö Mallevilin "1915 ermeni faciası" adlı kitabını Azerbaycan diline tercüme ederek yayınlamıştı.

2016 yılında Fransız yazar, Nobel ödüllü Patrick Modianonun "Mahallede sapmamak için" adlı romanını Azerbaycan diline tercüme etmiştir.

2018 yılında Fransız yazarı Jean Christophe Rufenin "Büyük yürek" romanını Azerbaycan diline tercüme etmiştir.

Son 10 yılda 60'ten fazla bilimsel makalesi Azerbaycan, Türkiye, Ukrayna ve Rusya'nın çeşitli bilimsel yayınlarında yayımlanmıştır. Azerbaycan, Türkiye, Ukrayna, Rusya, Sırbistan, Fransa, Pakistan periyodik basınında tarihi, sosyal ve siyasi konularda 100'den fazla makalenin yazarıdır.

Sürekli basında sosyopolitik ve tarihi-felsefi konularda 100'den fazla makalenin yazarıdır.

Azerbaycan, rus, türk, fransız ve ingiliz dillerini biliyor.

Siyasi faaliyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

7 Kasım 2010 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti 4 dönem Milli Meclisi'ne 115 numaralı Şeki ikinci köy seçim çevresinden milletvekili seçilmiştir. Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Uluslararası ve Parlamentolararası İlişkiler komitesi üyesi olmuştur.[2]

1 Kasım 2015 yılında parlamento seçimlerinde 115 numaralı Şeki köyü ikinci seçim çevresinden Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 5. dönem Milli Meclisi'ne milletvekili seçilmiştir.

Azerbaycan Cumhuriyeti Ulusal Meclisi ile Fransa, İsviçre, Büyük Britanya, Macaristan, Japonya Parlamentolararası işçi gruplarının üyesi, Azerbaycan İle Urugvay Parlamentolararası dostluk grubu başkanı olmuştur.[2]

2015 yılının kasım ayında Azerbaycan Cumhuriyeti 5. dönem Milli Meclisi'ne 115 numaralı Şeki seçim çevresinden milletvekili seçilmiştir.

Ulusal Meclisin Uluslararası ilişkiler ve Parlamentolararası ilişkiler komitesi, ayrıca Kültür Komitesi üyesidir.

Büyük Britanya ve Azerbaycan ve Azerbaycan - Fransa parlamentolar arası çalışma gruplarının rehberidir.

Azerbaycan Cumhuriyeti Ulusal Meclisi ile İsviçre, Macaristan, Bosna-Hersek, Kırgızistan ve Japonya parlamentoları arasında işçi grupların üyesidir.

Türkçe konuşan ülkelerin Parlamenter Asamblesi'ne MM(Ulusal meclis) mürettebatı üyesidir.

AB Parlamento İşbirliği Komitesi eşbaşkanıdır.[2]

AVRONEST Parlamenter Asamblesi Ulusal Meclis heyeti üyesidir.

2017 yılının Ocak ayından Avrupa Birliği - Azerbaycan Parlamentolararası İşbirliği Komitesi başkanıdır.

Sosyal faaliyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

2005 yılından "Discovery Azerbaijan" isimli bilimsel derginin kurucusu ve genel yayın yönetmenidir. "'"

"Azerbaycan-Kazakistan Dostluk Derneği" Sosyal Birliği'nin kurucusudur.

2010 yılından itibaren Azerbaycan Gazeteciler Birliğinin üyesidir.

2013 ve 2018 yıllarında Azerbaycan gazetecilerinin VI ve VII kurultaylarında Azerbaycan Basın Konseyi Yönetim Kurulu üyesi seçilmiştir. Azerbaycan Cumhuriyeti Basın Konseyi Yönetim Kurulu'nun Uluslararası İlişkiler komisyonu başkanıdır.

2015 yılında Kolmar (Fransa) şehrinin Fahri Büyükelçi ilan edilmiştir.

2018 yılından Azerbaycan Yazarlar Birliği'nin üyesidir.[2]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2005 yılında Şöhret çelengi.Cumhuriyyetin çeşitli kamu kuruluşları tarafından defalarca diplomalarla ve fahri kararnamelerle taltif edilmiş ve 2005 yılında Avrupa İş(Biznes) Asamblesi (Londra, Oxford) tarafından "Şöhret çelengi" uluslararası ödülü ile taltif edilmiştir.
  • 2010 yılında "Altın kalem" ödülü ile taltif edilmiştir.
  • 2010 yılında Bölgelerin sosyo-ekonomik gelişimi Devlet Programının uygulanmasında aktif katılımı ve elde ettiği başarılara göre "Başarı" Ulusal Ödülüne layık görüldü
  • 2014 yılında Fransa Cumhuriyeti'nin Kolmar şehrinin Azerbaycan'da Fahri Elçisi ilan edilmiştir.
  • 2016 yılında Uluslararası Türk Akademisi'nin altın madalyası ile ödüllendirilmiştir.
  • 2016 yılında Kazakistan Cumhurbaşkanı'nın Kararnamesi ile "Kazakistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 25. yıldönümü" madalyası ile taltif edildi.
  • 2018 yılında "Türk Dünyasının Şeref madalyası" ile taltif olundu.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dördüncü çağırış Azərbaycan Respublikası Milli Məclisinin 2010-ci il 29 noyabr tarixli iclasın stenoqramı. 28 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. meclis.gov.az (Azerice)
  2. ^ a b c d e f g h "Bioqrafiya". 20 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]