İçeriğe atla

Carl Schuhmann

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Carl Schuhmann
Kişisel bilgiler
ÜlkeAlmanya Almanya
Kariyer bilgileri
DisiplinArtistik jimnastik

Carl August Berthold Schuhmann (12 Mayıs 1869 – 24 Mart 1946), Atina'daki 1896 Yaz Olimpiyatları'nda jimnastik ve güreşte dört Olimpiyat şampiyonluğu kazanan ve modern çağın açılış Olimpiyatlarının en başarılı sporcusu olan Alman bir atletti.[1][2][3] Halterde de yarıştı.[4]

Berliner Turnerschaft'ın bir üyesi olan Schuhmann, yatay bar ve paralel bar müsabakalarında takım müsabakalarını kazanan başarılı Alman jimnastik takımının bir üyesiydi. Schuhmann at atlama yarışını kazanarak üçüncü şampiyonluğunu elde etti.[3] Ayrıca paralel çubuklar, yatay çubuk, kulplu beygir ve halka yarışmalarında da başarılı olamadı.[3] Bu etkinliklerde yer aldığına dair eldeki tek bilgi, madalya sahibi olmamasının yanı sıra, yüzük yarışmasında beşinci olduğudur.[3]

Schuhmann (solda), kazandığı Olimpiyat güreş finalinden önce

Schuhmann daha sonra güreş yarışmasına katıldı ve diğer savaşçıların çoğundan çok daha hafif ve daha küçük olmasına rağmen kendisi de kazandı.[3] İlk turda halter yarışmasını kazanan Büyük Britanya ve İrlandalı Launceston Elliot ile karşılaştı. Schuhmann kolayca kazandı. Yarı final Almanlar için vedayla sonuçlandı. Finalde Yunan Georgios Tsitas ile karşılaştı. 40 dakika süren karşılaşmada havanın devam edemeyecek kadar karanlık olduğu belirlenerek maç ikinci güne ertelendi.[3] Ertesi sabah Schuhmann maçı hızla altın madalya galibiyetiyle bitirdi.

Halter yarışmasına da katılarak dördüncü oldu.[3]

Schuhmann uzun atlamada yarışan dokuz sporcudan biriydi. Etkinliğe yerleştirilmesiyle ilgili bilinen tek bilgi, ilk dörtten biri olmadığıdır. Ayrıca üç adım atlamada beşinci, gülle atmada ise yedi kişilik sahada son üçte yer aldı.

Schuhmann, artık silkme olarak bilinen iki elli halter yarışmasında dördüncü sırayı aldı. O ve Yunanlı Georgios Papasideris 90,0 kilo kaldırdı.

1936'da Olimpiyat Stadyumu'ndaki jimnastik ɡösterisinin bir parçası oldu.[3]

Friedhof Heerstraße'deki mezar taşında beş Olimpiyat Yüzüğü, "Almanya'nın ilk Olimpiyat şampiyonu" kitabesi ve "Atina 1896" efsanesi yazılıdır.[5]

  1. ^ "FOUR TITLES FOR MULTI-TALENTED SCHUHMANN". Olympic.org. IOC. 21 Eylül 2016. Erişim tarihi: 26 Eylül 2016. 
  2. ^ "Carl SCHUHMANN - Olympic Athletics, Gymnastics Artistic, Wrestling Greco-Roman, Weightlifting | Germany". Olympic.org. IOC. 14 Haziran 2016. Erişim tarihi: 26 Eylül 2016. 
  3. ^ a b c d e f g h "Carl Schuhmann Bio, Stats, and Results". Olympics at Sports-Reference.com. 17 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2016. "Carl Schuhmann Bio, Stats, and Results". Olympics at Sports-Reference.com. Archived from the original on 17 April 2020. Retrieved 26 September 2016.
  4. ^ "Carl Schuhmann". Olympedia. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 
  5. ^ "Olympedia – Carl Schuhmann". www.olympedia.org. Erişim tarihi: 11 Aralık 2021.