CONCACAF Şampiyonlar Ligi finalleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Olimpia'nın 1972 yılında kazandığı kupa

Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF) tarafından düzenlenen ve yalnızca konfederasyon üyesi ülke takımlarının katılabildiği, kulüp bazında konfederasyonun düzenlediği en üst düzey futbol turnuvası olan CONCACAF Şampiyonlar Ligi'ne kulüpler, kendi liglerinde gösterdikleri performanslarına göre katılmaya hak kazanmaktadır. CONCACAF Şampiyonlar Kupası adıyla 1962 yılında düzenlenmeye başlanan turnuvanın finalleri ilk olarak, iki ayaklı olarak oynandı. Turnuvanın ilk şampiyonluğunu, Meksika kulübü Guadalajara elde etti. 1964-1966 yılları arasında düzenlenmeyen organizasyon, 1967 yılıyla birlikte tekrar başladı. 1963, 1968, 1970, 1973 ve 1984 yıllarında final aşamaları oynanmadan hükmen şampiyonluklar ilan edilirken 1978'deki turnuvanın final turu düzenlenemeyince, şampiyonluğu üç takım paylaştı. 1971, 1980, 1993, 1995 ve 1996 sezonlarında final aşaması, grup sistemiyle gerçekleştirildiğinden final maçı gerçekleştirilmedi (1971'de, grubu aynı puanla lider tamamlayan iki takım arasında bir play off maçı oynanmıştı). 1992-2002 arasında, final grubunun oluşturulduğu istisnalar dışındaki final maçları tek ayaklı olarak gerçekleştirildi. 2003'teki turnuvayla birlikte yeniden iki ayaklı final sistemine dönüş yapıldıktan sonra, 2020'deki turnuvada tek ayaklı final sistemine geri dönüldü. Sonuncusu 2021'de düzenlenen turnuvada şampiyonluğa Monterrey ulaştı.

América, yedi defa ile organizasyon tarihinde en çok şampiyon olan kulüptür. 2011, 2012 ve 2013'te şampiyonluğa ulaşan Monterrey, üst üste üç sezon şampiyon olan tek kulüp konumundadır. Ülke bazında 37 şampiyonlukla Meksika kulüpleri en başarılı takımlardır. Oynadığı beş finali de kaybeden Robinhood ise en çok final kaybeden takımdır.

Finaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Anahtar
dagger Uzatma süresi sonucunda sonuçlanan maç
* Uzatma süresi sonrasındaki penaltı vuruşları ile sonuçlanan maç
Play off maçı ile sonuçlanan maç
Sezon Ülke Şampiyon Skor İkinci Ülke Stadyum Yer Kaynak
1962  Meksika Guadalajara 1-0 Comunicaciones  Guatemala Mateo Flores Stadyumu Guatemala, Guatemala [1]
5-0 Jalisco Stadyumu Guadalajara, Meksika
Guadalajara, toplamda 6-0 kazandı
1963  Haiti Haïtien [a] Guadalajara  Meksika [2]
1964-1966 yılları arasında düzenlenmedi
1967  El Salvador Alianza 2-1 Jong Colombia  Hollanda Antilleri Resif Stadyumu Willemstad, Hollanda Antilleri [3][4]
3-0 Flor Blanca Ulusal Stadyumu San Salvador, El Salvador
5-3 Flor Blanca Ulusal Stadyumu San Salvador, El Salvador
Her iki takımın da birer galibiyet almasından ötürü oynanan play off maçını Alianza kazandı
1968  Meksika Toluca [b] [5]
1969  Meksika Cruz Azul 0-0 Comunicaciones  Guatemala Mateo Flores Stadyumu Guatemala, Guatemala [6][7]
1-0 Spor Şehri Olimpiyat Stadyumu Meksiko, Meksika
Cruz Azul, toplamda 1-0 kazandı
1970  Meksika Cruz Azul [c] [8]
1971  Meksika Cruz Azul 5-1[d] Alajuelense  Kosta Rika Aztek Stadyumu Meksiko, Meksika [9]
1972  Honduras Olimpia 1-0 Robinhood  Surinam Francisco Morazán Stadyumu San Pedro Sula, Honduras [10]
0-0 Tegucigalpa Ulusal Stadyumu Tegucigalpa, Honduras
Olimpia, toplamda 1-0 kazandı
1973  Surinam Transvaal [e] [11]
1974  Guatemala Municipal 2-1 Transvaal  Surinam Mateo Flores Stadyumu Guatemala, Guatemala [12]
2-1 Mateo Flores Stadyumu Guatemala, Guatemala
Municipal, toplamda 4-2 kazandı
1975  Meksika Atlético Español 3-0 Transvaal  Surinam Ulusal Stadyum Paramaribo, Surinam [13][14]
2-1 Ulusal Stadyum Paramaribo, Surinam
Atlético Español, toplamda 5-1 kazandı
1976  El Salvador Águila 5-1 Robinhood  Surinam Cuscatlán Stadyumu San Salvador, El Salvador [15]
3-2dagger Cuscatlán Stadyumu San Salvador, El Salvador
Águila, toplamda 8-3 kazandı
1977  Meksika América 1-0 Robinhood  Surinam Ulusal Stadyum Paramaribo, Surinam [16]
1-1 Ulusal Stadyum Paramaribo, Surinam
América, toplamda 2-1 kazandı
1978  Meksika
 Guatemala
 Trinidad ve Tobago
Universidad de Guadalajara
Comunicaciones
Defence Force
[f] [17]
1979  El Salvador FAS 1-1 Jong Colombia  Hollanda Antilleri Resif Stadyumu Willemstad, Hollanda Antilleri [18]
7-1 Cuscatlán Stadyumu San Salvador, El Salvador
FAS, toplamda 8-2 kazandı
1980  Meksika Universidad Nacional [g] Universidad  Honduras [19]
1981  Surinam Transvaal 1-0 Atlético Marte  El Salvador Ulusal Stadyum Paramaribo, Surinam [20][21]
1-1 Ulusal Stadyum Paramaribo, Surinam
Transvaal, toplamda 2-1 kazandı
1982  Meksika Universidad Nacional 0-0 Robinhood  Surinam Querétaro Belediye Stadyumu Querétaro, Meksika [22][23]
3-2 Üniversite Olimpiyat Stadyumu Meksiko, Meksika
Universidad Nacional, toplamda 3-2 kazandı
1983  Meksika Atlante 1-1 Robinhood  Surinam Ulusal Stadyum Paramaribo, Surinam [24][25]
5-0 Mavi Stadyum Meksiko, Meksika
Atlante, toplamda 6-1 kazandı
1984  Haiti Violette [h] [26][27]
1985  Trinidad ve Tobago Defence Force 2-0 Olimpia  Honduras Ulusal Stadyum Port of Spain, Trinidad ve Tobago [28]
0-1 Francisco Morazán Stadyumu San Pedro Sula, Honduras
Defence Force, toplamda 2-1 kazandı
1986  Kosta Rika Alajuelense 4-1 Transvaal  Surinam Alejandro Morera Soto Stadyumu Alajuela, Kosta Rika [29][30]
2-1 Alejandro Morera Soto Stadyumu Alajuela, Kosta Rika
Alajuelense, toplamda 6-2 kazandı
1987  Meksika América 1-1 Defence Force  Trinidad ve Tobago Ulusal Stadyum Port of Spain, Trinidad ve Tobago [31]
2-0 Aztek Stadyumu Meksiko, Meksika
América, toplamda 3-1 kazandı
1988  Honduras Olimpia 2-0 Defence Force  Trinidad ve Tobago Tegucigalpa Ulusal Stadyumu Tegucigalpa, Honduras [10]
2-0 Tegucigalpa Ulusal Stadyumu Tegucigalpa, Honduras
Olimpia, toplamda 4-0 kazandı
1989  Meksika Universidad Nacional 1-1 Pinar del Río  Küba Capitán San Luis Stadyumu Pinar del Río, Küba [32][33]
3-1 Üniversite Olimpiyat Stadyumu Meksiko, Meksika
Universidad Nacional, toplamda 4-2 kazandı
1990  Meksika América 2-2 Pinar del Río  Küba Capitán San Luis Stadyumu Pinar del Río, Küba [33][34]
6-0 Aztek Stadyumu Meksiko, Meksika
América, toplamda 8-2 kazandı
1991  Meksika Puebla 3-1 Police  Trinidad ve Tobago Cuauhtémoc Stadyumu Puebla, Meksika [35][36]
1-1 Skinner Park San Fernando, Trinidad ve Tobago
Puebla, toplamda 4-2 kazandı
1992  Meksika América 1-0 Alajuelense  Kosta Rika Santa Ana Stadyumu Santa Ana, Amerika Birleşik Devletleri [37]
1993  Kosta Rika Saprissa [i] León  Meksika [38]
1994  Kosta Rika Cartaginés 3-2 Atlante  Meksika Spartan Stadyumu San Jose, Amerika Birleşik Devletleri [39]
1995  Kosta Rika Saprissa [i] Municipal  Guatemala [40]
1996  Meksika Cruz Azul [i] Necaxa  Meksika [41]
1997  Meksika Cruz Azul 5-3 Los Angeles Galaxy  ABD RFK Stadyumu Washington, DC, Amerika Birleşik Devletleri [42]
1998  ABD DC United 1-0 Toluca  Meksika RFK Stadyumu Washington, DC, Amerika Birleşik Devletleri [43]
1999  Meksika Necaxa 2-1 Alajuelense  Kosta Rika Sam Boyd Stadyumu Whitney, Amerika Birleşik Devletleri [44]
2000  ABD Los Angeles Galaxy 3-2 Olimpia  Honduras Los Angeles Memorial Coliseum Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri [45]
2001'de düzenlenmedi
2002  Meksika Pachuca 1-0 Monarcas Morelia  Meksika Mavi Stadyum Meksiko, Meksika [46]
2003  Meksika Toluca 3-3 Monarcas Morelia  Meksika Morelos Stadyumu Morelia, Meksika [47][48]
2-1 Nemesio Díez Stadyumu Toluca, Meksika
Toluca, toplamda 5-4 kazandı
2004  Kosta Rika Alajuelense 1-1 Saprissa  Kosta Rika Eladio Rosabal Cordero Stadyumu Heredia, Kosta Rika [49][50]
4-0 Alejandro Morera Soto Stadyumu Alajuela, Kosta Rika
Alajuelense, toplamda 5-1 kazandı
2005  Kosta Rika Saprissa 2-0 Universidad Nacional  Meksika Ricardo Saprissa Aymá Stadyumu San Juan de Tibás, Kosta Rika [51][52]
1-2 Üniversite Olimpiyat Stadyumu Meksiko, Meksika
Saprissa, toplamda 3-2 kazandı
2006  Meksika América 0-0 Toluca  Meksika Nemesio Díez Stadyumu Toluca, Meksika [53][54]
2-1dagger Aztek Stadyumu Meksiko, Meksika
América, toplamda 2-1 kazandı
2007  Meksika Pachuca 2-2 Guadalajara  Meksika Jalisco Stadyumu Guadalajara, Meksika [55][56]
0-0* Hidalgo Stadyumu Pachuca, Meksika
Toplam skor 2-2 iken, ikinci maçın sonundaki penaltı vuruşlarını Pachuca 7-6 kazandı
2008  Meksika Pachuca 1-1 Saprissa  Kosta Rika Ricardo Saprissa Aymá Stadyumu San Juan de Tibás, Kosta Rika [57][58]
2-1 Hidalgo Stadyumu Pachuca, Meksika
Pachuca, toplamda 3-2 kazandı
2008-09  Meksika Atlante 2-0 Cruz Azul  Meksika Mavi Stadyum Meksiko, Meksika [59][60]
0-0 Andrés Quintana Roo Stadyumu Cancún, Meksika
Atlante, toplamda 2-0 kazandı
2009-10  Meksika Pachuca 1-2 Cruz Azul  Meksika Mavi Stadyum Meksiko, Meksika [61][62]
1-0& Hidalgo Stadyumu Pachuca, Meksika
Toplam skor 2-2 olsa da Pachuca, deplasman golü kuralı ile kazandı
2010-11  Meksika Monterrey 2-2 Real Salt Lake  ABD Teknoloji Stadyumu Monterrey, Meksika [63][64]
1-0 Rio Tinto Stadyumu Sandy, Amerika Birleşik Devletleri
Monterrey, toplamda 3-2 kazandı
2011-12  Meksika Monterrey 2-0 Santos Laguna  Meksika Teknoloji Stadyumu Monterrey, Meksika [65][66]
1-2 Corona Stadyumu Torreón, Meksika
Monterrey, toplamda 3-2 kazandı
2012-13  Meksika Monterrey 0-0 Santos Laguna  Meksika Corona Stadyumu Torreón, Meksika [67][68]
4-2 Teknoloji Stadyumu Monterrey, Meksika
Monterrey, toplamda 4-2 kazandı
2013-14  Meksika Cruz Azul 0-0 Toluca  Meksika Mavi Stadyum Meksiko, Meksika [69]
1-1& Nemesio Díez Stadyumu Toluca, Meksika
Toplam skor 1-1 olsa da Cruz Azul, deplasman golü kuralı ile kazandı
2014-15  Meksika América 1-1 Montreal Impact  Kanada Aztek Stadyumu Meksiko, Meksika [70][71]
4-2 Olimpiyat Stadyumu Montreal, Kanada
América, toplamda 5-3 kazandı
2015-16  Meksika América 2-0 Tigres UANL  Meksika Üniversite Stadyumu San Nicolás de los Garza, Meksika [72][73]
2-1 Aztek Stadyumu Meksiko, Meksika
América, toplamda 4-1 kazandı
2016-17  Meksika Pachuca 1-1 Tigres UANL  Meksika Üniversite Stadyumu San Nicolás de los Garza, Meksika [74][75]
1-0 Hidalgo Stadyumu Pachuca, Meksika
Pachuca, toplamda 2-1 kazandı
2018  Meksika Guadalajara 2-1 Toronto  Kanada BMO Field Toronto, Kanada [76][77]
1-2* Chivas Stadyumu Guadalajara, Meksika
Toplam skor 3-3 iken, ikinci maçın sonundaki penaltı vuruşlarını Guadalajara 4-2 kazandı
2019  Meksika Monterrey 1-0 Tigres UANL  Meksika Üniversite Stadyumu San Nicolás de los Garza, Meksika [78][79]
1-1 BBVA Stadyumu Guadalupe, Meksika
Monterrey, toplamda 2-1 kazandı
2020  Meksika Tigres UANL 2-1 Los Angeles  ABD Exploria Stadyumu Orlando, Amerika Birleşik Devletleri [80]
2021  Meksika Monterrey 1-0 América  Meksika BBVA Stadyumu Guadalupe, Meksika [81]

Kulübe göre sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulüp Şampiyonluk İkincilik Şampiyonluk yıl(lar)ı İkincilik yıl(lar)ı
Meksika América 7 1 1977, 1987, 1990, 1992, 2006, 2015, 2016 2021
Meksika Cruz Azul 6 2 1969, 1970, 1971, 1996, 1997, 2014 2009, 2010
Meksika Pachuca 5 0 2002, 2007, 2008, 2010, 2017
Meksika Monterrey 5 0 2011, 2012, 2013, 2019, 2021
Kosta Rika Saprissa 3 2 1993, 1995, 2005 2004, 2008
Meksika Universidad Nacional 3 1 1980, 1982, 1989 2005
Surinam Transvaal 2 3 1973, 1981 1974, 1975, 1986
Meksika Deportivo Toluca 2 3 1968, 2003 1998, 2006, 2014
Kosta Rika Alajuelense 2 3 1986, 2004 1971, 1992, 1999
Trinidad ve Tobago Defence Force 2 2 1978[j], 1985 1987, 1988
Honduras Olimpia 2 2 1972, 1988 1985, 2000
Meksika Guadalajara 2 2 1962, 2018 1963, 2007
Meksika Atlante 2 1 1983, 2009 1994
Meksika Tigres UANL 1 3 2020 2016, 2017, 2019
Guatemala Comunicaciones 1 2 1978[j] 1962, 1969
Guatemala Municipal 1 1 1974 1995
Meksika Necaxa 1 1 1999 1996
Amerika Birleşik Devletleri Los Angeles Galaxy 1 1 2000 1997
Haiti Haïtien 1 0 1963
El Salvador Alianza 1 0 1967
Meksika Atlético Español 1 0 1975
El Salvador Águila 1 0 1976
Meksika Universidad de Guadalajara 1 0 1978[j]
El Salvador FAS 1 0 1979
Haiti Violette 1 0 1984
Meksika Puebla 1 0 1991
Amerika Birleşik Devletleri DC United 1 0 1998
Kosta Rika Cartaginés 1 0 1994
Surinam Robinhood 0 5 1972, 1976, 1977, 1982, 1983
Hollanda Antilleri Jong Colombia 0 2 1967, 1979
Küba Pinar del Río 0 2 1989, 1990
Meksika Monarcas Morelia 0 2 2002, 2003
Meksika Santos Laguna 0 2 2012, 2013
Honduras Universidad 0 1 1980
El Salvador Atlético Marte 0 1 1981
Trinidad ve Tobago Police 0 1 1991
Meksika León 0 1 1993
Amerika Birleşik Devletleri Real Salt Lake 0 1 2011
Kanada Montreal Impact 0 1 2015
Kanada Toronto 0 1 2018
Amerika Birleşik Devletleri Los Angeles 0 1 2020

Ülkeye göre sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Şampiyonluk İkincilik
 Meksika 37[j] 19
 Kosta Rika 6 5
 El Salvador 3 1
 Surinam 2 8
 Honduras 2 3
 Trinidad ve Tobago 2[j] 3
 Guatemala 2[j] 3
 ABD 2 3
 Haiti 2 0
 Küba 0 2
 Curaçao[k] 0 2
 Kanada 0 2

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Haïtien oyuncularının, finalin ilk ayağının oynanacağı Guadalajara'ya hareket edecekken yaşadığı pasaport sorunları sebebiyle maç tarihi üç kez ertelendi. Şubat 1964'te Guadalajara'nın CONCACAF'ı protesto etmesi sonrasında CONCACAF, turnuvanın şampiyonunu Guadalajara olarak ilan etti. Ancak karşı yönde bir protesto gelmesiyle birlikte 2 Nisan günü, finalin iki ayağının da iki ay içerisinde oynanması gerektiği kararlaştırıldı. Bu dönemde Avrupa turnesinde olan Guadalajara takımı maçlara katılamadığından ötürü, herhangi bir maç oynanmadan sezonun şampiyonu RC Haïtien olarak belirlendi.
  2. ^ Yarı finalistlerden Aurora'nın şiddet yanlısı tavırları, Transvaal'in ise uygunsuz oyuncu oynatmasından ötürü CONCACAF tarafından turnuvadan ihraç edilmesi sebebiyle final aşamasına yükselmiş olan Toluca, 19 Aralık 1968'de şampiyon ilan edildi.
  3. ^ Final aşamasının Cruz Azul, Saprissa ve Transvaal'in oluşturduğu üçlü bir grupta, Meksika'da gerçekleştirilen 1970 FIFA Dünya Kupası'nın tamamlanmasından iki hafta sonra, bu ülkede yapılması planlandı. Ancak Saprissa ile Transvaal'in Meksika'ya hareket etmelerinde yaşanan sorunlardan ötürü plan gerçekleşmedi ve Cruz Azul, CONCACAF tarafından 15 Aralık 1970'te hükmen şampiyon ilan edildi.
  4. ^ Final turu, altı takımın yer aldığı bir gruptan oluşmaktaydı ve grubu aynı puanla zirvede tamamlayan Cruz Azul ile Alajuelense arasında bir play off maçı oynandı.
  5. ^ Saprissa ile Alajuelense'nin çekilmelerinin ardından Transvaal, Karayipler bölgesindeki elemeleri geçmesi neticesinde şampiyonluğa ulaştı.
  6. ^ Yönetimsel sorunlar ve maç tarihlerinin ayarlanamaması üzerine birinci tur maçları sonrasında turnuva oynanamadı ve bölgesel elemeleri birinci tamamlayan Comunicaciones, Defence Force ve Universidad de Guadalajara şampiyon ilan edildi.
  7. ^ Final turu, üç takımın yer aldığı bir gruptan oluşmaktaydı ve herhangi bir final maçı oynanmamıştı.
  8. ^ Guadalajara ile New York Pancyprian-Freedoms'ın maç tarihleri konusunda anlaşamamalarından dolayı Violette, CONCACAF tarafından Şubat 1985'te şampiyon ilan edildi.
  9. ^ a b c Final turu, dört takımın yer aldığı bir gruptan oluşmaktaydı ve bu maç, final maçı değil şampiyon olan takımın oynadığı son maçı göstermektedir.
  10. ^ a b c d e f 1978'deki turnuvada şampiyonluğu; Guatemala takımı Comunicaciones, Meksika takımı Universidad de Guadalajara ve Trinidad ve Tobago takımı Defence Force paylaşmıştır.
  11. ^ 1967 ve 1979'daki turnuvalarda finale ulaşan Jong Colombia, o dönem Hollanda Antilleri'nin bir kulübüydü. Curaçao, hem FIFA hem de CONCACAF tarafından Hollanda Antilleri'nin direkt ve tek ardılı olarak görülmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Aniversario 50 del título de la Concacaf" (İspanyolca). CD Guadalajara. 21 Ağustos 2012. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2020. 
  2. ^ Flores, Andrés (2 Nisan 2018). "La triste historia de Chivas en la Concacaf Liga Campeones". AS México (İspanyolca). 3 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  3. ^ "J-Colombia verslaat Alianza". Amigoe (Felemenkçe). Willemstad. 18 Mart 1968. s. 3. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  4. ^ Navarrete, Josué (26 Mart 2020). "ÉPICO: Este fue el primer título de clubes Concacaf para El Salvador" (İspanyolca). Elsalvador.com. 18 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  5. ^ "El Roluca campeón de la CONCACAF". El Informador (İspanyolca). Meksiko. 20 Aralık 1968. s. 6-B. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  6. ^ "Cruz Azul Empató con Comunicaciones Ayer a Cero Goles". El Informador (İspanyolca). Guatemala. 19 Eylül 1969. s. 7-B. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  7. ^ "Cruz Azul se Coronó Anoche Campeón de la CONCACAF". El Informador (İspanyolca). Meksiko. 1 Ekim 1969. s. 2-B. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  8. ^ Gómez, Eric (18 Mart 2020). "En 1970, Cruz Azul fue campeón de CONCACAF por suspensión de torneo" (İspanyolca). ESPN. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  9. ^ Guzmán, Geovanni (21 Nisan 2017). "En 1970, Cruz Azul fue campeón de CONCACAF por suspensión de torneo". AS México (İspanyolca). 15 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  10. ^ a b "Olimpia y sus títulos en la CONCACAF" (İspanyolca). CONCACAF Şampiyonlar Ligi. 30 Ekim 2017. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  11. ^ "Transvaal Concacaf-kampionen wint van Devonshire met 3-1". Vrije Stem van Zaterdag (Felemenkçe). 12 Ocak 1974. s. 6. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  12. ^ "El día que Municipal se consagró campeón de Concacaf" (İspanyolca). Guatemala: ESPN. 27 Ekim 2020. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  13. ^ "Contundente Victoria de los "Toros"". El Informador (İspanyolca). Paramaribo. 9 Mart 1976. s. 1. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  14. ^ De los Campos, Gustavo (18 Kasım 2014). "Copa Campeones Concacaf 1975: Atlético Español Campeón" (İspanyolca). Fútbol en América. 3 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  15. ^ De los Campos, Gustavo (20 Ocak 2015). "Copa de Campeones Concacaf 1976 Águila Campeón" (İspanyolca). Fútbol en América. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  16. ^ De los Campos, Gustavo (10 Nisan 2015). "Copa de Campeones Concacaf 1977: América Campeón" (İspanyolca). Fútbol en América. 11 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  17. ^ "El día que Comunicaciones fue campeón de Concacaf junto con Leones Negros" (İspanyolca). TUDN. 26 Şubat 2020. 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  18. ^ "Retro: FAS wins '79 Champions' Cup" (İngilizce). CONCACAF. 1 Ocak 2013. 7 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  19. ^ Malpica, Rodolfo (30 Mayıs 2016). "Pumas, al Grupo A de la Concachampions" (İspanyolca). Vavel. 14 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  20. ^ Balsemhof, Marinio (16 Kasım 2016). "Humbert Boerleider; Een van de vergeten helden" (Felemenkçe). DWTonline.com. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  21. ^ "Voetbal". Nieuwsblad van het Noorden (Felemenkçe). 3 Şubat 1982. s. 29. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  22. ^ "UNAM empató con el Robin Hood". El Informador (İspanyolca). Querétaro. 15 Kasım 1982. s. 6-B. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  23. ^ Ramírez-Musella, Javier (17 Kasım 2018). "Mil recuerdos: A 36 años de la segunda Concachampions" (İspanyolca). Dale Pumas. 21 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  24. ^ "Robin Hood se enfrenta hoy a los Potros". El Informador (İspanyolca). Meksiko. 1 Şubat 1984. s. 2-B. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  25. ^ "Atlante, campeón del torneo de la CONCACAF". El Informador (İspanyolca). Meksiko. 2 Şubat 1984. s. 2-B. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  26. ^ "El Guadalajara no se retira de la CONCACAF". El Informador (İspanyolca). 3 Mart 1985. s. 1. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  27. ^ "La victorieuse campagne concaccafienne du Violette 84". Le Nouvelliste (Fransızca). 29 Ekim 2012. 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  28. ^ "Copa de Campeones y Subcampeones CONCACAF 1985" (İngilizce). RSSSF. 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  29. ^ Vega, Fabio (8 Şubat 1987). "Alajuela acaricia el título". La Nación (İspanyolca). s. 40A. 24 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  30. ^ Salas, Enrique (12 Şubat 1987). ""Neco" alegró la fiesta". La Nación (İspanyolca). s. 40A. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  31. ^ "El segundo título de Concacaf" (İspanyolca). TUDN. 22 Temmuz 2016. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  32. ^ Campos, Paco (1 Ağustos 2016). "CONCACAF 1989: el último rugido internacional" (İspanyolca). Vavel. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  33. ^ a b López, Eduardo (3 Ekim 2018). "Pinar del Río, los cimientos del deporte cubano". AS USA (İspanyolca). 14 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  34. ^ "América campeón del torneo de la CONCACAF 1990-1991" (İspanyolca). CF América. 12 Mart 2017. 13 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  35. ^ "Jugando mal, pero Puebla ganó 3-1 al Police Sport". El Informador (İspanyolca). Puebla. 19 Eylül 1991. s. 8-B. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  36. ^ "Puebla alcanzó primer título internacional". El Informador (İspanyolca). Port of Spain. 25 Eylül 1991. s. 8-B. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  37. ^ "América campeón de CONCACAF 1992-93" (İspanyolca). CF América. 5 Ocak 2018. 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  38. ^ "León tiene boleto para la Concachampions". Milenio (İspanyolca). León. 8 Aralık 2013. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  39. ^ "Saprissa fue un manicomio". La Nación (İspanyolca). 18 Aralık 1995. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  40. ^ Bolaños, Luis Enrique (5 Şubat 2019). "Hace 24 años Cartago gritó campeón" (İspanyolca). 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  41. ^ "Extasis cementero". La Nación (İspanyolca). 28 Temmuz 1997. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  42. ^ Serrano, Adam (5 Ağustos 2015). "A look back at the LA Galaxy's history in the CONCACAF Champions League" (İngilizce). Los Angeles Galaxy. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  43. ^ "PLUS: SOCCER -- CONCACAF CUP; D.C. United Wins Tournament". The New York Times (İngilizce). Associated Press. 17 Ağustos 1998. 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  44. ^ "CONCACAF Champions Cup: Necaxa advances to FIFA Club World Championship". Soccer America (İngilizce). 4 Ekim 1999. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  45. ^ "Lalas leads Galaxy to CONCACAF title". Deseret News (İngilizce). Los Angeles: Associated Press. 22 Ocak 2001. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  46. ^ "Pachuca ganó la Copa de Campeones Concacaf al imponerse 1-0 a Morelia". La Jornada (İspanyolca). Meksiko. 19 Eylül 2002. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  47. ^ "Torneo de CONCACAF: Morelia 3 Toluca 3". La Jornada (İspanyolca). 18 Eylül 2003. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  48. ^ "Toluca, campeón de la Concacaf: ganó 2-1 a Morelia; global 5-4". La Jornada (İspanyolca). Toluca. 9 Ekim 2003. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  49. ^ Jiménez, Gustavo (1 Mayıs 2004). "Final de Concacaf en Heredia". La Nación (İspanyolca). 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  50. ^ "Alajuelense 4 - Saprissa 0: ¡Con furia de leones!". La Nación (İspanyolca). Alajuela. 13 Mayıs 2004. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  51. ^ González, Walter (5 Mayıs 2005). "Saprissa 2-0 Pumas... Dos moretones sufre Pumas en el 1er round" (İspanyolca). Medio Tiempo. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  52. ^ "Pumas 2(2)-1(3) Saprissa... Los universitarios no irán a Japón" (İspanyolca). Medio Tiempo. 12 Mayıs 2005. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  53. ^ Ramos, Alberto (12 Nisan 2006). "Toluca 0-0 América… Nada para nadie en la Final" (İspanyolca). Medio Tiempo. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  54. ^ "América 2-1 Toluca... Pasión, polémica y título águila en T.E." (İspanyolca). Medio Tiempo. 20 Nisan 2006. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  55. ^ Anguiano, José (19 Nisan 2007). "Pachuca le puso hielo a la Final de CONCACAF" (İspanyolca). Medio Tiempo. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  56. ^ Ramírez, Óscar (27 Nisan 2007). "El objetivo es ser campeón: Landín" (İspanyolca). Medio Tiempo. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  57. ^ Rivera, Luis Alberto (24 Nisan 2008). "Saprissa 1 - 1 Pachuca" (İspanyolca). Medio Tiempo. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  58. ^ Rivera, Luis Alberto (1 Mayıs 2007). "Pachuca 2 - 1 Saprissa" (İspanyolca). Medio Tiempo. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  59. ^ "Cruz Azul abucheado en su propia casa" (İspanyolca). Meksiko: Medio Tiempo. 23 Nisan 2009. 14 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  60. ^ "Atlante 0(2)-0(0) Cruz Azul... Atlante ya tiene su boleto al Mundial de Clubes" (İspanyolca). Cancún: Medio Tiempo. 13 Mayıs 2009. 14 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  61. ^ "Cruz Azul vence 2-1 a Pachuca en final Liga de Campeones Concacaf". La Nación (İspanyolca). Meksiko. 22 Nisan 2010. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  62. ^ "Cruz Azul pierde otra final". Expansión (İspanyolca). 29 Nisan 2010. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  63. ^ "Aún no es lapidario: Javier Morales" (İspanyolca). Monterrey: Medio Tiempo. 21 Nisan 2011. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  64. ^ "Real Salt Lake (2)0-1(3) Monterrey... Pondrán rayas en el mundo" (İspanyolca). Sandy: Medio Tiempo. 28 Nisan 2011. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  65. ^ "Monterrey 2-0 Santos... La Pandilla enfila al bicampeonato" (İspanyolca). Monterrey: Medio Tiempo. 19 Nisan 2012. 22 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  66. ^ "Santos (2)2-1(3) Monterrey... Regios Bicampeones y vuelven a Japón" (İspanyolca). Torreón: Medio Tiempo. 26 Nisan 2012. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  67. ^ "Aquí no hay Clásico: La Adicción grita al Corona" (İspanyolca). Torreón: Medio Tiempo. 25 Nisan 2013. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  68. ^ "Monterrey arrebata la 'Concachampions' a Santos y va al Mundial de Clubes". Expansión (İspanyolca). 2 Mayıs 2013. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  69. ^ "Cruz Azul es campeón de la Concachampions 2014". Expansión (İspanyolca). 23 Nisan 2014. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  70. ^ Straus, Brian (23 Nisan 2015). "Impact draw Club América, move closer to improbable CONCACAF title". Sports Illustrated (İngilizce). 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  71. ^ Goff, Steven (29 Nisan 2015). "Club America wins CONCACAF Champions League title, 4-2 over Montreal Impact". The Washington Post (İngilizce). 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  72. ^ "'Aztecazo', historia épica de Tigres ante América" (İspanyolca). Monterrey: Medio Tiempo. 21 Nisan 2016. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  73. ^ "América apunta a Japón; Tigres buscará hazaña" (İspanyolca). Meksiko: Medio Tiempo. 27 Nisan 2016. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  74. ^ "Tigres y Pachuca, los mejores equipos de la Liga en la final de Concacaf" (İspanyolca). Monterrey: Medio Tiempo. 18 Nisan 2017. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  75. ^ "Tigres por la historia; Pachuca quiere volver al trono" (İspanyolca). Meksiko: Medio Tiempo. 26 Nisan 2017. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  76. ^ "Rodolfo Pizarro, el amuleto de Chivas en la Concachampions". Marca (İspanyolca). 17 Nisan 2018. 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  77. ^ Figueroa, Juan Manuel (25 Nisan 2018). "Chivas venció en penales a Toronto para levantar la Concachampions" (İspanyolca). Guadalajara: Medio Tiempo. 14 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  78. ^ "Monterrey vence 1-0 a Tigres en la ida de la final de Concachampions". La Razón (İspanyolca). 24 Nisan 2019. 26 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  79. ^ Rosete, Sahid Hernández (1 Mayıs 2019). "Ante un Tigres 'casero', Rayados vengó Final Regia y es Campeón de Concachampions" (İspanyolca). Guadalupe: Medio Tiempo. 2 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  80. ^ "Tigres es el nuevo rey de la Concacaf". Chicago Tribune (İspanyolca). Orlando: Associated Press Spanish. 23 Aralık 2020. 23 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  81. ^ "Funes Mori le da a Monterrey título de la Liga de Campeones". Chicago Tribune (İspanyolca). Associated Press Spanish. 29 Ekim 2021.