İçeriğe atla

Bohemya Dükalığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bohemya Dükalığı
ÇekçeČeské knížectví
LatinceDucatus Bohemiæ
AlmancaHerzogtum Böhmen
y. 870-1198
Bohemya Dükalığı bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Bohemya Dükalığı'nın Kutsal Roma İmparatorluğu sınırları içerisindeki yeri, 11. yüzyıl
Bohemya Dükalığı'nın Kutsal Roma İmparatorluğu sınırları içerisindeki yeri, 11. yüzyıl
1029'dan sonra Bohemya Dükalığı sınırları
1029'dan sonra Bohemya Dükalığı sınırları
TürKutsal Roma İmparatorluğu'na bağlı Dükalık (1002'den itibaren)
BaşkentPrag
Yaygın dil(ler)Çekçe, Latince
Resmî din
Roma Katolikliği
HükûmetFeodalizm
Dük 
• 875-888
I. Bořivoj (ilk)
• 1192-93, 1197-98
I. Ottokar (son)
Tarihçe 
• Kuruluşu
y. 870
• Dağılışı
1198
Öncüller
Ardıllar
Büyük Moravya
Bohemya Krallığı
Moravya Margravlığı

Bohemya Dükalığı, İngilizce'de Çek Dükalığı olarak bilinir,[1][2] (ÇekçeČeské knížectví) Erken ve Yüksek Orta Çağ boyunca Orta Avrupa'da yer alan 1002'den itibaren Kutsal Roma İmparatorluğu'na bağlı bir dükalıktı. Büyük Moravya Krallığı'nın bir parçası olarak Çekler tarafından 870 civarında kurulmuştur. Bohemya, Dük I. Spytihněv'in 895 yılında Doğu Frank kralı Arnulf'a bağlılık yemini etmesinin ardından dağılmakta olan Büyük Moravya'dan ayrılmıştır.

İlk etapta Prag Kalesi ve Levý Hradec'te Přemyslid Hanedanı'na mensup Bohemya dükleri tarafından yönetiliyordu. Aziz Kiril ve Methodios tarafından başlatılan Hristiyanlaştırma hareketleri sonrası 973 yılında Dük II. Boleslav ve İmparator I. Otto'nun girişimleriyle Prag Piskoposluğu kuruldu.[3]

Dükalık toprakları, Polonya kralı I. Bolesław Chrobry tarafından işgal edilirken ve Přemyslid hanedanı iç çatışmalar yaşarken, Dük Vladivoj, 1002 yılında Kutsal Roma İmparatorluğu'na bağlılık yemini etti ve dükalık Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası oldu.

Bohemya Ormanı, Ore Dağları, Südetler ve Bohemya-Moravya Yaylaları tarafından çevrili topraklara, yaklaşık 550 yılında Bohemya kabileleri yerleşmeye başladı. 7. yüzyılda yerel Çek halkı, Frank tüccar Samo'nun (ö. 658) liderliğinde yaşamaktaydı. Bohemya terimi, muhtemelen Kelt (Galya) Boii kabilelerinden türetilmiş bir coğrafi terim olarak, ilk kez 9. yüzyılda Frank kaynaklarında kullanıldı. 805 yılında, İmparator Şarlman, Bohemya topraklarını fethetmek için hazırlık yaptı, Bohemya'ya saldırarak Canburg Kalesi'ni kuşattı. Ancak, Çek kuvvetleri doğrudan savaşmak istemedi ve gerilla saldırıları başlatmak için ormanlara çekildi. Kırk gün sonra, imparator erzak yetersizliği nedeniyle kuvvetlerini geri çekmek zorunda kaldı. Ertesi yıl Frank kuvvetleri geri döndüğünde Bohemya topraklarını yakıp yağmalarken, yerel kabileler teslim olmak zorunda kaldı ve Karolenj İmparatorluğu'nun bir parçası haline geldiler.

Büyük Moravya

[değiştir | kaynağı değiştir]
Büyük Moravya himayesindeki Bohemya toprakları

9. yüzyılın ortalarında Frank Krallığı dağılırken Bohemya, 830 civarında kurulan Büyük Moravya devletinin etkisi altına girdi. 874 yılında, Moravya dükü I. Svatopluk, Doğu Frank kralı II. Louis ile bir anlaşmaya vardı ve Bohemya üzerindeki hakimiyetini teyit etti. Yaklaşık 900 yılında, Macar saldırılarının baskısı altında Büyük Moravya'nın parçalanmasıyla Bohemya, bağımsız bir prenslik olmaya başladı. 880 yılında, Levý Hradec'ten Přemyslid prensi I. Bořivoj, 874'te Salonika Başpiskoposu Metodius tarafından vaftiz edilen Dük I. Svatopluk'un bir vekili olarak, Prag Kalesi'ne yerleşerek Vltava Havzası'nı boyunduruk altına almaya başladı.[4]

Büyük Moravya, Bořivoj'un 888/890 yılındaki ölümünün ardından Bohemya üzerinde kısa bir süre yeniden kontrol sağladı, ancak 895'te oğlu I. Spytihněv ve Slavník prensi Witizla, Regensburg'da Doğu Frank kralı Karintiyalı Arnulf'a bağlılık yemini etti. Spytihněv ve küçük kardeşi Vratislaus daha sonra Prag çevresindeki Orta Bohemya'yı yönetti. Topraklarını, Macar kuvvetlerine karşı korumayı başardılar ve 907'de Karpat Havzası'nın Macar fethi sırasında Pressburg Muharebesi'nde bir Doğu Frank ordusunu yendiler.

Macarların varlığı nedeniyle Bizans'tan kopan Bohemya prensliği, Doğu Frank Krallığı'nın gölgesinde bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdürdü; dükler, barış anlaşmasının teyidi karşılığında Bavyera düklerine haraç ödedi. Vratislaus'un 921'den itibaren hüküm süren oğlu Wenceslaus, Bohemya kabile birliğinin başı olarak kabul edildi; ancak komşusu Bavyera dükü Arnulf ve onun güçlü müttefiki, Almanya kralı I. Heinrich'in düşmanlığıyla karşı karşıya kaldı. I. Wenceslaus, 929'da Kral Heinrich'e boyun eğerek dükalık otoritesini korudu, daha sonra kardeşi Boleslaus tarafından öldürüldü.

Kutsal Roma İmparatorluğu

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dük Vladivoj, 1002 yılında Kutsal Roma İmparatorluğu'na bağlılık yemini etti ve dükalık Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası oldu.[5]

Dükalık, 10. ve 11. yüzyıllarda sakaliba olarak adlandırılan Pagan Slavları, Endülüs'e köle olarak satarak köle ticaretinden önemli bir gelir elde etti.[6]

Ayrıca 12. yüzyılın başlarında kalay ve gümüş madenciliği yapıldı.

Dipnot
  1. ^ Bradshaw, George (1867). Bradshaw's illustrated hand-book to Germany. London. s. 223. Erişim tarihi: 12 July 2014. 
  2. ^ Chotěbor, Petr (2005). Prague Castle : Detailed Guide (2nd complemente bas.). Prague: Prague Castle Administration. ss. 19, 27. ISBN 80-86161-61-7. 
  3. ^ Bohemia to the Extinction of the Premyslids, Kamil Krofta, Cambridge Medieval History:Victory of the Papacy, Vol. VI, ed. J.R. Tanner, C.W. Previte-Orton and Z.N. Brooke, (Cambridge University Press, 1957), 432.
  4. ^ Berend, Urbańczyk & Wiszewski 2013, s. 58.
  5. ^ "Národní archiv". 2013-01-11 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ World History Encyclopedia [21 volumes]: [21 volumes] Alfred J. Andrea Ph.D. s. 199
Genel