Bob Avakian

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bob Avakian
Devrimci Komünist Parti Genel Başkanı
Görevde
Makama geliş
1979
Kişisel bilgiler
Doğum 7 Mart 1943 (81 yaşında)
Washington, DC, Amerika Birleşik Devletleri
Partisi Devrimci Komünist Parti (Amerika Birleşik Devletleri)

Robert "Bob" Bruce Avakian (d. 7 Mart 1943, Washington, DC), ABD'deki Devrimci Komünist Partisi (Amerika Birleşik Devletleri) kurucularından ve partinin genel başkanı. 1960'ların Yeni sol hareketinden yol çıkan ve Maoculuk'tan güçlü bir şekilde etkilenen Avakian, Partisinin teorik çerçevesini oluşturan "Yeni Sentez" veya "Yeni Komünizm" fikrini geliştirdi.

Yaşamının erken dönemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Avakian, 7 Mart 1943'te Ermeni asıllı Amerikalı bir avukat, sivil haklar aktivisti ve Alameda, Kaliforniya'da Yargıç olan Spurgeon Avakian ile eşi Ruth'un çocuğu olarak dünyaya geldi. 3 yaşına kadar Washington, DC'de, çocukluğunun ve ergenliğinin geri kalanını Berkeley, Kaliforniya'da geçiren Avakian, Berkeley'de birkaç Afrikalı-Amerikalı okul arkadaşıyla yakın dostluklar geliştirdi ve anılarında bu arkadaşları sayesinde ırkçılık karşıtı, eşitlikçi bir siyaset geliştirmesini etkilediğini anlattı.

Politik Faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Avakian, genç bir adamken Berkeley'deki Demokratik Toplum için Öğrenciler (Students for a Democratic Society - SDS) örgütü, İfade Özgürlüğü Hareketi ve Kara Panter Partisi'ne üye oldu. 1968'de Barış ve Özgürlük Partisi'nin yayınları için makaleler yazdı ve Temmuz 1969'da California, Oakland'daki Kara Panter konferansında bir konuşma yaptı. 1969 yazında SDS üç fraksiyona bölündüğünde, Avakian Devrimci Gençlik Hareketi fraksiyonunun önde gelen üyelerinden biriydi ve onların Ulusal Sekreter adayıydı. Kısa süre sonra Weather Underground olarak bilinen gruptan Mark Rudd tarafından yenilmesine rağmen, Avakian Ulusal Geçici Komite'ye seçildi. Bu dönemde Avakian, Leibel Bergman ile birlikte Körfez Bölgesi Devrimci Birliği (Bay Area Revolutionary Union - BARU) önde gelen üyelerinden biriydi.

1970'lerin başında Avakian, bir gösteri sırasında Amerikan bayrağına saygısızlık ettiği için hapis cezasına çarptırıldı. Ocak 1979'da Deng Şiaoping'in ABD ziyareti ve Başkan Jimmy Carter ile görüşmesini protesto etmek için Washington, D.C.'de düzenlenen bir gösteride bir polis memuruna saldırmakla suçlandı. Avakian, tutuklamasının ardından "kefaletle serbest bırakıldı" ve Fransa'ya kaçtı. 1980'de Oakland şehir merkezinde 200 protestocuya bir konuşma yaptı ve polis saldırı suçlamaları birkaç yıl sonra düştü.

2005'te Avakian, Ike'den Mao'ya ve Ötesine: Ana Akım Amerika'dan Devrimci Komüniste Yolculuğum adlı bir otobiyografisini yayınladı.[1] 1979'dan beri Devrimci Komünist Parti (Amerika Birleşik Devletleri)'nin merkez komite başkanı ve ulusal lideridir. 2016'da Partisi, Donald Trump'ın görevden alınması çağrısında bulunan Faşizmi Reddet örgütünün kurulmasına yardımcı oldu.

Ağustos 2020'de Avakian, Amerika'da faşizmin yükselişiyle ilgili bir bildiri yayınladı ve destekçileri, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı için Joe Biden'a oy vermek de dahil olmak üzere Trump'ı görevden almak için devrim için örgütlenmeyi ve "şiddet içermeyen her uygun eylemi" kullanmaya çağırdı.

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Avakian, "hem sevilen hem de nefret edilen" tartışmalı bir figür olarak anılır. Destekçileri tarafından, çalışmaları komünist teoriyi ilerleten ve kapitalist sistemden "insanın kurtuluşuna giden yolu" temsil eden devrimci bir lider olarak görülmektedir. Ancak diğer sol çevreler tarafından Partisi ve yakın çevresi tarafından oluşturulan bir kişi kültü tarafından kutsandığı, gerçekte olduğundan farklı ve üstün özelliklere sahip olduğunun ileri sürüldüğü söylenmekte ve eleştirilmektedir.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Avakian, Bob (2005). From Ike to Mao and Beyond: My Journey from Mainstream America to Revolutionary Communist : a Memoir (İngilizce). Insight Press, Inc. ISBN 978-0-9760236-2-3. 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]