Biz kaç kişiyiz?

Vikipedi, özgür ansiklopedi
bizkackisiyiz.com internet sayfası
bizkackisiyiz.com internet eski görüntüsü sayfası

Biz kaç kişiyiz?, 12 Eylül 2007 tarihinde, gazeteci-yazar Tuncay Özkan tarafından oluşturulmuş siyasi bir sivil toplum platformudur.Platforma internet ya da SMS yoluyla üye olunabilir. Platform, 4 Kasım 2007'de mevcut üye sayısının yaklaşık olarak 1.3 milyon kişi olduğunu açıklamış ve[1] yeni üye sayısı hedefini 5 milyon olarak belirlemiştir. Gönüllülük esasına dayanan oluşumda, yöneticiler bir ücret almamaktadır.

Son zamanlarda oluşan çözülmeyle birlikte üye sayısının 50-100 bin arasına düştüğü birkaç yönetici tarafından elektronik ortamda açıklanmıştır[kaynak belirtilmeli].

Platform Yönetimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Platformun yöneticisi, aynı zamanda Kanal Biz televizyonunun da yöneticisi olan Tuncay Özkan'dır.[2] 12 Eylül 2007 tarihinde kurulan platformun yönetimine tüm katılımcıların isteğiyle seçilmiştir. 12 Haziran genel seçimleri için Cumhuriyet Halk Partisi'nden milletvekili adayı olan Özkan CHP tarafından aday gösterilmemiştir.

Kanalın kurulması için Cumhuriyet Halk Partisi'nden para aldığı iddia edilmektedir. Ancak, Tuncay Özkan mahkeme kararıyla aklanmıştır.

Platform internet sitesinin yönetimini Fuat Karip yapmaktadır.[3]

Platform örgütlenmenin ilk evrelerinde bölge sorumluları atamış, üye sayısı artıp seçim yapabilecek düzeye gelince bölge sorumluları seçimine gidilmiştir. Şu an için birçok ilde il, ilçe, semt sorumluları seçilmiştir. Bazı illerde mahalle örgütlenmelerinede rastlanmıştır.[4]

Platform çatısı altında Memleket Sevdalıları(İstanbul) ve Biz Kaç Kişiyiz(İzmir) dernekleri kurulmuştur. Bu dernekler diğer illere şube vermeye devam etmektedir. Dernekleşmenin ilerlediği bölgelerde bölge sorumluluğu görevi kaldırılmakta ve il yönetimleri dernek yönetimlerine bağlanmaktadır.

Kadın Konseyi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kadın Konseyi oluşturulmuş ve örgütlenme çalışmalarına başlamıştır.

Gençlik Konseyi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gençlik konseyi oluşturulmuş ve illerde örgütlenilmeye başlanmıştır. Konsey yönetim merkezi İzmir olarak belirlenmiştir. Kurucu Genel Başkanı Burak İnan'dır. 40 civarında ilde örgütlenmiştir, her yıl 19 Mayıs'ta "Biz Gençlik Şöleni" isminde bir şölen düzenler ve oylama ile bir sonrakinin yapılacağı şehri seçerler.

Platform - Cumhuriyet Halk Partisi İlişkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tuncay Özkan birçok yerde CHP'ye yaptığı üyelik başvurusunun kabul edilmediğini söylemektedir[kaynak belirtilmeli]. Ayrıca kendisi CHP kurultaylarına katılmıştır[kaynak belirtilmeli].

32. Olağan CHP Kurultayı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tuncay Özkan ve bazı platform üyeleri 32. olağan CHP kurultayına katılmıştır. Kurultayı basın mensubu sıfatıyla izleyen Özkan, kurultaydan Kanaltürk canlı yayınlarına katılmış, pazar günleri yaptığı "Gündem" programını kurultay salonundan yapmıştır.

Kanaltürk - Cumhuriyet Halk Partisi ilişkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanaltürk'ün Cumhuriyet Halk Partisi'den karşılıksız para aldığı platform sitesinde yalanlanmış, paranın hibe edilmediği fatura bedeli olarak alındığı açıklanmıştır. Faturalar internet sitesinde yayınlanmaktadır. Ancak Kanaltürk tarafından kesilen faturaların tarihleri ile CHP'den yapılan ödemelerin tarihleri arasında uyumsuzluk daha çok kafa karışıklığı yaratmıştır. Olayın yüksek yargıya taşınmasıyla birlikte sonuç olarak yüksek mahkeme bu ticari ilişkiyi usulsüz görmemiştir

Platform İnternet Sitesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Platform sanal ortamda başlatıldığı için internet sitesi önem taşımaktadır.

İnternet sitesi PHP web diliyle yazılmıştır. Genel olarak görünüm sağlama konusunda CSS den yararlanmaktadır. Ana sayfada haber ve duyurulara yer verilmiş olup site içerisinde toplantı salonları oluşturulmuştur. Site 18 Mart 2008 tarihinde güncellenmiştir.

Site içerisinde üyelerin birbiri ile mesajlaşması sağlanmış, basit chat odaları kurulmuştur. Gündem haberleri yayınlanmakta ve üyelerin haberlere yorum yapması sağlanmaktadır. Ayrıca üyeler kendi yazılarını da siteye ekleyerek paylaşabilmektedir.

Site İstatislikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

28 Ekim 2008

  • Alexa verilerine göre sitenin Traffic Rank değeri 63.486 dir.
  • Alexa'dan alınmış, ülkelere göre bağlantı bilgileri ise şöyledir:
  1. Türkiye %93,5
  2. Japonya %3,6
  3. Almanya %1,9
  4. Bulgaristan %0,6
  5. Diğer ülkeler %0,5

Google trends verilerine göre siteye girişlerin en yoğun olduğu üç site il şunlardır.[5]

1. İzmir

2. Antalya

3. Ankara

4. Bursa

5. Adana

6. İstanbul

Destek Verenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sivil Toplum Örgütleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Platforma birçok sivil toplum örgütü destek vermektedir. Platform üyeleri ayrıca iki ayrı dernek kurmuşlarıdır. Bu dernekler şunlardır.

  1. Memleket Sevdalıları Derneği
  2. Biz Kaç Kişiyiz Derneği

Platforma destek veren sivil toplum örgütlerinden öne çıkanlar şunlardır.

Gönüllüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Platform maddi destek olarak bağış kabul etmemektedir. Fakat platform ve internet sitesinin masraflarını karşılamak için site üzerinde ücretli reklam sistemi uygulanmaktadır. Platform sitesinde 27 Nisan 2008 tarihinde belirtildiği üzere 145.719 bin YTL'lik reklam toplanmıştır.

Basında Çıkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Platformun medya desteği yine Tuncay Özkan tarafından kurulmuş olan KANAL BİZ televizyonu tarafından verilmektedir. Ayrıca Ulusal Kanal oluşumu destreklediğini birçok kez ifade etmiştir.

İnternet[değiştir | kaynağı değiştir]

Platform internet üzerinde birçok alanda kendine yer bulmuştur. Birçok video paylaşım sitesinde üyeler tarafından hazırlanmış videolar bulunmaktadır.

Ayrıca birçok profil ve forum sitesinde platform ile ilgili konular ve sayfalar platform gönüllüleri tarafından oluşturulmuştur. İletişim için oluşturulmuş mail gruplarıda bulunmaktadır.

Organizasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Platform yurt içinde birçok farklı organizasyon düzenlemiş ve birçok organizasyona katılmıştır.

Hukukuma Dokunma Mitingi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hukukuma Dokunma Mitingi Tandoğan meydanında 9 Aralık 2007 gününde yapılmıştır. Konusu hukukun siyasallaşmasının önlenmesidir. Çeşitli illerden gelen platform üyeleri ve barolar birliği katılmıştır. Birçok katılımcı miting sonrasında Anıtkabir'i ziyaret etmiştir.

Türkiye Forumu[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul'da 27 Ocak 2008 tarihinde Mydonose showland'de düzenlenmiştir. Platformun ilk büyük toplantısıdır. Platform lideri Tuncay Özkan ve öne çıkan birçok kişi konuşmacı olarak konuşmuştur. Forum Kanaltürk televizyonu tarafından canlı yayınlanmıştır.

-Konuşmacılar

Türkiye Forumu II[değiştir | kaynağı değiştir]

20 Nisan 2008 tarihinde Ankara ilinde Atatürk Spor Salonu'nda Tuncay Özkan yönetiminde gerçekleştirilmiştir. Çeşitli illerden gelen platform üyeleri ile forum gerçekleştirilmiştir. Forum Kanaltürk televizyonu tarafından canlı olarak yayınlanmış, çeşitli gazete ve basın mensupları tarafından takip edilmiştir.

-Konuşmacılar

Türkiye Forumu III[değiştir | kaynağı değiştir]

08 Kasım 2008 tarihinde Bostancı Gösteri Merkezinde binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Forum'da Hukukun Üstünlüğü ve Basın Özgürlüğü vurgulandı. Ülkenin dört bir yanından gelen platform üyeleri ve misafirleri ile yapılan Forum Kanal Biz televizyonunda canlı olarak yayınlanmıştır.

KATILIMCILAR:

İlgili Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Biz Kaç Kişiyiz Resmi Sitesi 16 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 4 Kasım 2007'de erişildi
  2. ^ [1] 23 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bizkackisiyiz.com Tuncay Özkan üye sayfası
  3. ^ [2] 15 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bizkackisiyiz.com yönetici listesi
  4. ^ "Biz Kaç Kişiyiz Resmi Sitesi". 15 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2008. 
  5. ^ http://www.google.com/trends?q=bizkackisiyiz&ctab=0&geo=all&date=all&sort=0[yalın URL]