Bilgen Bengü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bilgen Bengü
Doğum19 Aralık 1957 (66 yaşında)
Başladığı yerTürkiye İstanbul, Türkiye
TarzlarPop
MesleklerŞarkıcı, oyuncu
Etkin yıllar1975-günümüz
Resmî siteBilgen Bengu - Resmi web sitesi
Eski üyelerŞebnem Aksu, Birnur Bilginoğlu

Bilgen Bengü (19 Aralık 1957, İstanbul), Türk şarkıcı, oyuncu.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul'da dünyaya gelen Bengü, aynı zamanda Gölgen Bengü'nün kardeşidir. Şarkı söylemeye 3-4 yaşlarında başladı. Müziğe karşı yeteneğini fark eden ailesi onu Ankara Devlet Konservatuvarı'na göndermek istedi ama liseye başlayınca müzik yaşamını okul orkestrasında solist olarak devam ettirdi.

Bengü lisede bir sınıf arkadaşının ninesinin müzik çalışmalarına eşlik ederken Nino Varon' la tanıştı. Bengü'nün müzik kabiliyeti Varon' un dikkatini çekti. Bengü'den, Şanar Yurdatapan tarafından başlatılan Cici Kızlar projesinde Şebnem Aksu ve Birnur Bilginoğlu ile birlikte yer alması istendi. Katılmayı kabul edince Bengü'nün ilk müzik kontratı ailesi tarafından imzalandı. Bengü, Cici Kızlar'a katılır katılmaz kendini 1975 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finali' nde yarışırken buldu. Grup, yarışmaya sözleri ve müziği Atilla Özdemiroğlu 'na ait Delisin şarkısı ile katıldı. Semiha Yankı ile birinciliği paylaştılar ve Türkiye'yi temsil edecek yarışmacının tespit edilmesi için gereken kurayı Bilgen Bengü çekti. Kurada kaybedince Türkiye'yi Stockholm'de temsil etme hakkını kaybettiler. Bengü, bir anda bütün Türkiye'nin tanıdığı Cici Kızlar'ın "Kıvırcık"ı olmuştu. Şat Yapım tarafından gruba özel şarkılar ve koreografiler yapılıyordu. Cici Kizlar'la iki yıl boyunca başarılı çalışmalar yaptı. "Delisin", "Bak Şu Çocuğa", "Olmaz ki", "Uçtu Uçtu" şarkıları hit oldu. Birçok dergi ve kuruluş tarafından yılın grubu seçildiler. "Delisin" adlı filmde oynayarak Tarık Akan ve Necla Nazır'la başrolü paylaştılar. Bir aylık Anadolu turnesine çıktılar.

1976 yılında Cici Kızlar dağılınca Bilgen Bengü müziğe tek başına devam etti. Nino Varon'la Nova Müzik çatısı altında çalışmaya başladı ve düzenlemesi Onno Tunç'a ait "Söyle Kimdi O?" adlı 45'liğini çıkardı. Hey dergisi tarafından "Yılın Ümit Veren Kadın Sesi" seçildi. "Söyle Kimdi O?" müzik listelerinde bir numara oldu. Ardından "Kendine İyi Bak", "O Piti Piti" ve "Dik Kalbimde Yarayı" teklileri piyasaya çıktı. Altı defa Anadolu turnesine çıktı. Bunlardan bazılarında Barış Manço, Bedia Akartürk, Tanju Okan, Coşkun Demir, Edip Akbayram, Tülay Özer, Ela Altın, Ahmet Özhan, Neco, Melike Demirağ, Arzu Ece, Fatih Mühürdar, Ercan Turgut gibi sanatçılarla aynı sahneyi paylaştı.

Sahne, konser, turne çalışmaları yaparken aynı zamanda okuluna devam ediyordu. 1984 yılında İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Temel Bilimler bölümünden mezun oldu.

1983 yılında birçok bestesini, düzenlemesini Esin Engin'in ve Turhan Yükseler'in yaptığı "Kıvırcık" adlı albümünü piyasaya çıkardı. Albüm tanıtımının yeterince yapılmaması nedeniyle başarısız oldu. Bengü 1988 yılında müziğe ara verdi.

Uzun bir aradan sonra, 2003 yılında, 4 şarkılık bir EP olan "Canım Çekti"yi çıkardı. Düzenlemeleri Turhan Yükseler'e ait olan bu EP'de "Delisin", "Söyle Kimdi O", "Nerden Çıktı Bu Rüzgâr?" ve "Haydi Haydi, Git de Konuş" adlı şarkılar bulunmaktaydı. 2000'li yıllarda "Bak Bir Varmış Bir Yokmuş" ve "Bir Zamanlar" gibi derleme albümlere hit şarkılarıyla katılan Bengü'nün en sevilen şarkılarından oluşan "En İyileriyle Bilgen Bengü" albümü 2009 yılında sevenleriyle buluştu. Sanatçı son olarak 2011 yılında sözleri ve müzikleri Yavuz Hakan Tok'a ait "Şarabi" teklisiyle müzik marketlerdeki yerini aldı.

Bilgen Bengü, Cem ve Can isimli iki erkek çocuk sahibidir.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1976: Söyle Kimdi O? / Bizim Olsun (Single)
  • 1977: Kendine İyi Bak / Kalbim Durdu Heyecandan (Single)
  • 1978: O Piti Piti / Anlatır mısın? (Single)
  • 1979: Dik Kalbimde Yarayı / Biliyorsun, Susuyorsun (Single)
  • 1983: Kıvırcık (Albüm)
  • 2003: Canım Çekti (EP)
  • 2009: En İyileriyle Bilgen Bengü (Toplama)
  • 2011: Şarabi (Single)

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]