Bernardo Bellotto

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Floransa Sinyora Meydanı, Bernardo Bellotto, 1742, Budapeşte, Budapeşte Güzel Sanatlar Akademisi
Varşova'nın Prag kıyısından görünüşü, 1770 yılında yapıldı.

Bernardo Bellotto (30 Ocak 1720 – 17 Ekim 1780), bir İtalyan veduta ressamı ve resim klişe kalıpcısı olup Avrupa (Dresden, Viyana, Turin ve Varşova) şehirleri resimleriyle ünlüdür. Canaletto'nun yeğeni ve öğrencisidir ve bazen daha sonraları meşhur ismini kendisini Bernardo Canaletto olarak imzalayarak kullanmıştır. Bazılarına göre hile ile kazanılan bir durumdur. Özellikle Almanya'da Canaletto'ya atfedilen resimler gerçekte belki de Bellotto tarafından yapılmıştır amcasından daha ziyade. Polonya'da Bellotto tarafından onlar, orada "Canaletto" olarak bilinir.

Bellotto'nun stili, her bir yerin ışığının kendine özgü özelliği ve tabii görünüş ve mimari tanımın kusursuzluğu ile tasvir edilir. Olasıdır ki Bellotto ve diğer ressamlar şehre ait manzaraların kusursuz doğruluğunu göstermede başarılı olabilmek için çizimde onlara yardımcı olan optik bir alet kullanmışlardır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bellotto, Venedik'te Antonio Bellotto ve Fiorenza Canal'ın, (meşhur Canalettowas'ın kız kardeşi) oğulları olarak doğdu ve amcasının atölyesinde çalıştı.

1742 yılında Roma'ya gitti. Orada şehrin manzara resimlerini yaptı. 1744 ve 1745 yıllarında Kuzey İtalya'ya tekrar her bir şehrin resimlerini yaparak seyahat etti. Diğerleri için, Savoya Hanedanı III. Carlo Emanuel (Savoya) adına çalıştı.

1747'den 1758'e Dresden, Polonya kralı III. August (Polonya)'nın daveti üzerine hareket etti. Dresden ve Pirna şehri ve etrafının manzaralarının resimlerini yarattı. Bugün bu resimler II. Dünya Savaşı'ında bombalanıp tahrip edilen Dresden şehrinin eski güzelliğini korumaktadır.

Onun uluslararası ünü büyüdü ve 1758 yılında Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresia'nın Viyana'ya gelme teklifini kabul etti. Orada şehrin tarihi yapılarının resimlerini yaptı. Bunda sonra Münih'te ve daha sonra tekrar Dresden'de çalıştı.

Polonya kralı III. August (genellikle Dresden'de yaşıyordu) 1763 yılında öldüğünde Bellotto'nun işleri Dresden'de daha az önemli hâle geldi. Sonuç olarak Sankt-Peterburg'da II. Katerina'nın sarayında iş aramak için Dresden'i terk etti. Petersburg yolundayken Bellotto, 1764 yılında yeni seçilmiş olan Polonya kralı Stanisław August Poniatowski'nin Varşova'da saray ressamı olma davetini kabul etti.

Orada 16 yıl kaldı (hayatının geri kalan yılları için kralın saray ressamı olarak). Varşova'daki kraliyet sarayı için Polonya'nın başşehrinin ve onun çevresinin sayısız resimlerini yaptı.

Onun Varşova resimleri (daha sonra Moskova'ya ve Leningrad'a taşındı) Polonya Komünist Hükûmetine teslim edildi ve onlar II. Dünya Savaşı'nda Alman ve Rus orduları tarafından tahrip edilmiş olan şehrin yeniden inşa edilmesinde kullanıldı.

Stanislaw Kostka Potocki,(1755 - 1821), Başbakan Varşova Düklüğü, (1807 -1813), Napolyonik politikasının bir uydurması, Viyana Kongresi Kasım 1814 ve Haziran 1815 içinde ortadan kaldırıldı.
Izabela Czartoryska, (1743 - 1835), Jerzy Detloff Fleming ve Antonina Czartoryska kızları, Adam Kazimierz Czartoryski, (1734 - 1823) ile evlendi.

Bellotto'nun resimleri Polonya, Kraków'da Czartoryski Müzesi'inde vardır. Bu müze Izabela Czartoryska, (1743 - 1835) tarafından kurulmuştur. Ayrıca Varşova varoşlarındaki Wilanow Müze Sarayı'nda (yaklaşık 1805 yılında Stanislaw Kostka Potocki tarafından kuruldu) bulunur. Burada yukarıda bahsedilen Izabela Czartoryska'nın bir portresi görülebilir.

Bellotto, 1780 yılında Varşova'da öldü.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Bernardo, zwany [known as] Canaletto", Encyklopedia Polski, p. 42.
  • STEPHANE LOIRE, HANNA MALACHOWICZ, KRZYSTOF POMIAN, ANDRZEJ ROTTERMUND. "Bernardo Bellotto, Un pittore veneziano a Varsavia" . Book edited by Andrzej Rottermund, Director of the Royal Castle at Warszawa and Henry Loirette, Director of the Louvre Museum (Paris), from the Louvre Museum Exhibition of Bernardo Bellotto at the Warszawa Royal Castle from 7 October 2004 to 10th January 2005. 5 Continents Editions srl, Milano, (2004). ISBN 88-7439-139-0, 134 pages with over 65 big size color photographs within.
  • http://www.szlachta.org/17 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

A very good Polish page on Polish Nobility families genealogies and thus tracking where to find portraits about them and where these portraits can be located.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]