Berat ve Ergiri'nin Tarihî Merkezleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Berat ve Ergiri'nin Tarihi Merkezleri
UNESCO Dünya Mirası
Berat (üstte) ve Ergiri (altta) panoramaları)
Resmî adıBerat ve Ergiri şehirleri
Konum Arnavutluk
Kriteriii, iv
Referans569
Tescil2005 (29. oturum)
Uzatma2008

Berat ve Ergiri'nin Tarihi Merkezleri (ArnavutçaQendrat historike të Beratit dhe Gjirokastrës) güney Arnavutluk'taki Berat ve Ergiri şehirlerini kapsayan bir Dünya Mirası alanıdır. Gjirokastër, UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne 2005 yılında girdi, Berat ise 2008'de alanın uzantısı olarak listeye eklendi.[1][2] Alanlar Osmanlı dönemine özgü bir mimari karakterin ender örnekleri olarak listelenmiştir.[3]

Berat, genellikle bin pencereli şehir olarak anılır ve Arnavutluk'un mimari hazinelerinden biri olarak kabul edilir. İliryalılar, Yunanlar, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılardan izler, kaleler ve konaklar, eski kiliseler ve camiler ve etkileyici duvar boyamaları, ikonalar ve duvar resimleri ile şehirde hala belirgindir ve iyi korunmuştur.[4][5] Yüzyıllar boyunca Berat, çeşitli dinlerin ve toplulukların barış içinde bir arada yaşadıkları yerdi.

Taştan şehir olarak anılan Ergiri, her tarafı dağlarla çevrili pitoresk taş mimarisiyle tarihi manzaraya bakan Drino Nehri vadisinin dik tarafında uzanır. Arnavutluk'taki diğer şehirlerin çoğu gibi Ergiri de daha önce bölgede yerleşim gören çeşitli medeniyetlerin mimari hazinelerine ev sahipliği yapmaktadır.

Cazibe merkezleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Berat[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Historic Centres of Berat and Gjirokastra". whc.unesco.org (İngilizce). 10 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Museum-City of Gjirokastra" (PDF). whc.unesco.org (İngilizce). 26 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Advisory Body Evaluation (ICOMOS) - Historic centres of Berat and Gjirokastra (Albania) No 569" (PDF). whc.unesco.org (İngilizce). 31 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Icons from the Orthodox Communities of Albania - COLLECTION OF THE NATIONAL MUSEUM OF MEDIEVAL ART, KORCË" (PDF). helios-eie.ekt.gr (İngilizce). s. 20. 17 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021.