Benjamin Raule

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Benjamin Raule (doğum Şubat 1634, Vlissingen; ölüm 17 Mayıs 1707, Hamburg) Brandenburg'da Hollandalı bir armatör ve genel deniz müdürüydü.

Köken ve Hollandalı tüccar (1634-1674)[değiştir | kaynağı değiştir]

Raule, şu anda Fransız Flandre olarak tanımlanan bölgede bulunan bir Huguenot ailesi mensubuydu. Aile, Dunkirk'te ve İspanya tarafından yeniden fethedildikten sonra Zelanda'da da korsanlık yaparak kazançlı bir yaşam sürmüştü. Küçük yaşlardan itibaren Hollanda'nın Zelanda eyaletinin başkenti ve önemli bir ticaret merkezi olan Middelburg şehrinde saygın bir vatandaş ve meclis üyesiydi. Bir tüccar olarak, Fransa ile başarılı bir şekilde ticaret yaptı. Hollanda Savaşı, işini 1672'de durma noktasına getirdi ve servetine mal oldu.

Raule'nin Brandenburg için çalışmaya başlaması (1675)[değiştir | kaynağı değiştir]

1675'te Raule, o zamanlar İsveç ile savaş halinde olan Brandenburg'a gitti ve hizmetlerini Büyük Elektör Friedrich Wilhelm'e sundu. Friedrich Wilhelm'den İsveç gemilerini ele geçirmesine izin veren bir Korsanlık beratı aldı. Brandenburg, deniz gücü İsveç'e karşı böyle bir yardıma bağımlıydı, çünkü kendi deniz kuvvetleri neredeyse hiç yoktu.

Raule, Amsterdam'da, 21 İsveç ticaret gemisini hızla ele geçirdiği özel gemileri donattı. Ancak Korsanlık beratı Hollanda ve İngiltere tarafından tanınmadı ve Raule gemileri ve yüklerini tekrar boşaltmak zorunda kaldı. Sonuç olarak, eskisinden daha fazla borç içinde olan ve kendi ülkesinde zulüm gören Raule, Berlin'e kaçtı.[1]

Raule'nin Friedrich Wilhelm emrinde olduğu dönem (1676-1688)[değiştir | kaynağı değiştir]

Berlin'de Raule, 1676'da Brandenburg Donanması'nı kurmakla görevlendirildi. Filo, 1677 Stettin Kuşatması, 1678 Stralsund Kuşatması ve 1678 Rügen İşgali sırasında kullanıldı ve sürekli genişletildi. 1680'de Brandenburg bayrağı altında 28 gemi zaten yelken açıyordu.[2]

İspanyolların Elektöre ödemediği açık bir faturası olduğundan, Benjamin Raule ayrıca İspanya'ya karşı savaşta da yardımcı oldu ve bazı başarılar elde etti. 1680'lerin ortalarında, Batı Atlantik'te 172 silahlı sekiz gemiden oluşan küçük bir konvoy, iki İspanyol gümüş gemisini ele geçirdi ve onları Jamaika'da karlı bir şekilde sattı. Carolus Secundus Fırkateyninin Eylül 1680'de Claus von Bevern tarafından Oostende açıklarında yakalanması özellikle iyi biliniyordu. 20 Şubat 1681'de Raule, albay rütbesiyle "Generaldirecteur de Marine" olarak atandı.[2]

Buna ek olarak, Raule denizaşırı ticari ilişkiler kurmaya dahil oldu. 1680/81'de Batı Afrika'ya yaptığı ilk ticaret gezisinden sonra, 1682'de Brandenburg Afrika Şirketi'ni kurdu, bu şirket merkezini 1684'te toplam 30 ticaret gemisi ve 10 savaş gemisiyle günümüzde adı Kaliningrad olan Königsberg'den Emden'e taşıdı. Bir gemi ve finansör olarak, Büyük Elektör'ün sömürgeci özlemlerini destekledi. Otto Friedrich von der Groeben, günümüz Gana'sında Batı Afrika Altın Sahili'nde küçük bir koloni kurdu ve 1 Ocak 1683'te Brandenburg bayrağını oraya çekti. Aynı yıl, ana ofisi olarak Gana'nın Üç Nokta Burnu yakınlarında Brandenburg Altın Sahili'ni kurdu. Diğer üsler, günümüz Moritanya'sındaki Arguin adaları ve şimdi Virjin Adaları'nın bir parçası olan St. Thomas adasındaydı. Köle ticareti ve şeker ithalatının umut verici kombinasyonu, Afrika ve Karayipler'de eşzamanlı üslerin kurulmasına hizmet etti.

Brandenburg deniz gücünün genel müdürü olarak Raule, Elektör ile birlikte sürekli yeni gemi inşası için başarılı bir kampanya yürüttü. 1687'de daha önce kereste ticareti yaptığı Havelberg'i kurdu.[2] 1688'den 1698'e kadar on beşten fazla gemi inşa edildi.

Raule, denizaşırı ticareti ve donanmayı önemli hükümet görevleri olarak gören "Büyük Elektör" tarafından büyük saygı görüyordu.

Frederick yönetimindeki Brandenburg'da Raule (1688-1702)[değiştir | kaynağı değiştir]

1688'de "Büyük Elektör"ün ölümünden sonra, III. Frederick iktidara geldi. Benjamin Raule zimmete para geçirmekten şüphelenildi ve tutuklandı.[2] Ancak tahtın varisinin ilk bakanı ve öğretmeni Eberhard von Danckelmann Raule'yi desteklediğinden, 1690'da serbest bırakıldı.[1]

İlk başta, yeni Elektör denizcilikle çok ilgilendi ve yeni gemiler inşa etmeye devam etti. Bununla birlikte, kazançlardan daha ağır basan kayıplar ve çeşitli başarısızlıklar vardı. Birçok gemi düşman tarafında ele geçirildi veya batmıştı. Bu nedenle III. Frederick'in "deniz işlerine" olan ilgisi azaldı. 1701'de filo tamamen kapatıldı.

Benjamin Raule ise hatırı sayılır bir servete sahip olmasından ötürü ve hatta kendi kalesinde oturuyordu.

Raule'nin avukatı Danckelmann 1697'de bir mahkeme entrikası yüzünden gözden düştü. Raule de Danckelmann'ı işine bulaştırdığı ve zimmete para geçirdiği şüphesiyle III. Friedrich, 1698'de Raule'yi Spandau Kalesi'ne hapsetti.[2] Tüm mal varlığına el konuldu. Aleyhindeki dava düşmesine rağmen Raule hapiste kaldı.

Sürgün ve Yaşamın Sonu (1702-1707)[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayıs 1702'de derhal Emden'e gitmesi şartıyla serbest bırakıldı. Karısı onu Spandau'da sadece birkaç saat görebildi. Tek kızı gibi o da ondan önce öldü.[1]

Sonraki birkaç yılını sürgünde ve en kötü koşullarda Emden'de bir gemi enkazında geçirdi. Haziran 1705'te Emden'deki evi oturulamaz hale geldikten sonra Hamburg'a taşınmasına izin verildi.[3] Orada uzun bir hastalıktan sonra 17 Mayıs 1707'de öldü. Raule'nin ölümünden sonra, serveti ve Berlin'de ve başka yerlerde edindiği tüm mallar devletin oldu.[1]

Raule'nin çiftliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Adlerstrasse'den Raules Hof'a giriş

1678'de Raule, eski seçim balo salonlarından birinin temelleri üzerine inşa edilen “Raules Hof” konut ve ticari binasını yaptırdı. Unterwasserstrasse ve Adlerstrasse arasında Alte Leipziger Strasse No. 1'de bulunuyordu. Adlerstrasse ile Alter Leipziger Strasse arasındaki geçiş yolunun adını bu şekilde almıştır. Raule'nin Elektör Friedrich Wilhelm için yaptığı faaliyetler nedeniyle, ev bir tür denizcilik bakanlığı haline geldi.

19. yüzyılda Johann Adolph Heese'nin ipek eşya mağazası Raules Hof'ta bulunuyordu. Ev 1935 civarında yıkıldı ve Werderscher Markt'taki ev, birkaç caddeyi kaplayan ve şimdi Dışişleri Bakanlığı'na ev sahipliği yapan mülk üzerine inşa edildi.[4]

Rosenfeld Kalesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1682'de Büyük Elektör, Raule'ye o zamanlar Rosenfelde köyü olan bahçe arazisi olan kullanılmayan bir çiftlik verdi. Orada Raule, 1685'te Hollanda tarzı bir yazlık konut yaptırdı ve daha fazla çiftlik ve alan satın aldı, böylece 1696'da tüm köyün efendisi oldu. Aynı zamanda Hollanda tarzında bir park yaptırdı. Sanat ve doğayı birleştiren etkileyici genel komplekste bulunan sarayın ismi 1699'da yeni Elektör III. Frederick'in emriyle Friedrichsfelde olarak yeniden adlandırıldı. Saray bugün hala bu ada sahiptir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Girra, Dagmar (1999). Aufstieg und Fall eines Abenteurers. 
  2. ^ a b c d e "ZEIT ONLINE | Lesen Sie zeit.de mit Werbung oder im PUR-Abo. Sie haben die Wahl". www.zeit.de. 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2022. 
  3. ^ "Museum Lichtenberg im Stadthaus - Benjamin Raule". www.museum-lichtenberg.de. 6 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2022. 
  4. ^ "Friedrichswerder - Die Geschichte Berlins - Verein für die Geschichte Berlins e.V. - gegr. 1865". www.diegeschichteberlins.de. 5 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2022. 
  5. ^ "Die Geschichte vom Schloss Friedrichsfelde". Schloss Friedrichsfelde (Almanca). 6 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2022.