Ben Küba'yım

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ben Küba'yım
Soy Cuba
YönetmenMihail Kalatozov
YapımcıBela Fridman
Semyon Maryakhin
Miguel Mendoza
YazarEnrique Pineda Barnet
Yevgeny Yevtushenko
OyuncularSergio Corrieri
Salvador Wood
José Gallardo
Jean Bouise
MüzikCarlos Fariñas
Görüntü yönetmeniSergey Urusevsky
KurguNina Glagoleva
DağıtıcıInstituto Cubano del Arte e Industrias Cinematográficos (ICAIC)
Milestone Films
Çıkış tarih(ler)i1964
8 Mart 1995 (ABD)
22 Mayıs 2003 (Cannes Film Festivali)
ÜlkeKüba
Sovyetler Birliği
Dilİspanyolca
İngilizce

Ben Küba'yım (İspanyolcaSoy Cuba), yapımcılığını Mosfilm'in yaptığı yönetmenliğini de Mikhail Kalatozov'un üstlendiği 1964 yılı yapımlı Sovyetler Birliği-Küba yapımlı bir filmdir. Film, hem Sovyetler Birliği hem de Küba halkına yeterince iyi ulaşamamıştır.[1] 30 yıl sonra Amerikalı film yapımcıları tarafından tekrar keşfedilinceye kadar, neredeyse tamamen unutulmak üzereydi.[1] 1990'ların başlarında Martin Scorsese gibi bazı Hollywood'lu yönetmenler, akrobatik kaydırmalı çekimler ve idiosenkratik mizansen yöntemleri ile filmi tekrar restore ederek çekme yarışı içine girdiler.

Film siyah-beyaz çekilmiş, bazen Sovyet ordusunun kullandığı aşırı kontrastlı kızılötesi fotoğraflar (açık güneşli havada, ağaçları ve tarlaları beyaz, gökyüzünü karanlık gösterme) kullanıldı. Çoğu çekim aşırı geniş açılı olarak çekildi ve sahne geçişleri çok yakındır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

1959 Küba Devriminde Fulgencio Batista'nın devrilmesinin hemen ardından, sosyalist Castro Hükûmetine diplomatik ve ticari ambargo ABD tarafından ambargo uygulandı. Sovyet Hükûmeti, uluslararası sosyalizmi desteklemek niyetindeydi ve Küba Devrimi hakkında filmin finansmanı konusunda anlaştı.

Filmin yönetmeni tamamen özgür bir eser olması konusunda Küba ve Sovyet hükhmetleri tarafından desteklendi. Filmde su altı çekimlerine dayanıklı kameralar gibi yenilikçi teknikler kullanıldı. Küba Füze Krizi olmasına rağmen sonrasında filmin bir sahnesinde Kübalı 1000 asker hareket ettirildi.

1990'larında başlarında Sovyet Rusya çökerken, Ben Küba'yım filmi tamamen bilinmiyordu. 1992'de Kübalı yazar Guillermo Cabrera Infante misafir olarak geldiği Telluride Film Festivali'nde Mihail Kalatozov'un eski bir fotoğrafının üstünde filmin basılı halini görmüştür. Film San Francisco Uluslararası Film Festivalinde gösterilir. Çok az sayıda film dağıtım şirketi filmin kayıp olan birkaç kopyasına ulaşır. Martin Scorsese'nin bir arkadaşı kendisine özel olarak filmi gösterir. Scorsese çok etkilenir bazı yapım şirketleri ile filmin yeniden çekilmesi işine girer.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Film Küba devrimi yıllarında 4 farklı kişinin kısa hayat hikâyesini konu alıyor.

Belgesel[değiştir | kaynağı değiştir]

2005 yılında Brezilyalı yönetmen Vicente Ferraz tarafından Soy Cuba: O Mamute Siberiano veya Sibirya Mamutu adında bir belgesel çekildi. Belgesel bu filmin yapım aşamasında gösterilen üstün başarıyı, filmde çalışmış birçok insanın değerlendirmesi ile anlatır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b The New Cult Canon: I am Cuba 10 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. AV Club, May 1. 2008.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]