Bekiruşağı, Akçadağ

Vikipedi, özgür ansiklopedi
23.20, 4 Aralık 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17896788 numaralı sürüm (yıl bağlantısı kaldırldı AWB ile)
Bekiruşağı
Köy
Bekiruşağı
Bekiruşağı’ın konumu
Bekiruşağı’ın konumu
Türkiye üzerinde Bekiruşağı
Bekiruşağı
Bekiruşağı
Bekiruşağı’ın Türkiye'deki konumu
Ülke Türkiye
İlMalatya
Köybekiruşağı
Nüfus
 (2009)
 • Toplam399 Nüfus değişkendir. Kış aylarında belirli hanelerin yaşadığı ve ilkbahar, yaz, sonbahar vakti Yurtdışı ülkelerden ve Türkiye'nin diğer şehirlerden 2−6 ay gibi geçici sürelerle gelen halk ile sayı değişkenlik gösterir.
Zaman dilimiUTC+2 (DAZD)
 • Yaz (YSU)UTC+3 (DAZD)
Posta kodu
44000
Alan kodu422
Resmî site
[1]

Bekiruşağı, Malatya ilinin Akçadağ ilçesinin Kürecik Bucağına bağlı bir mahalledir.

Coğrafya

Malatya merkezine 72 km, Akçadağ merkezine 35 km uzaklıktadır.Ayrıca rakımı 1635 m'dir.

İklim

Mahallenin iklimi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde olduğu için bozkırdır. Karasal iklim özellikleri mevcuttur. Son dönemde debisi düşük olan derelerde kurumalar görülmektedir. Akpınar olarak adlandırılan yeraltı kaynak suyu ile genel sulama yapılmaktadır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2000 133
1997 239

Eğitim

Cumhuriyetten sonra Bekiruşağı ve çevre köylerde eğitime büyük önem verilmiş olup Bekiruşağı mahallesinde Kürecik Bucağının en eski ilkokullarından biri zamanın ileri gelenleri tarafından aracılığıyla açılmıştır. Öğretmenlik, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve diğer alanlarda oldukça yüksek oranda üniversite okuyan bir nüfusa sahip durumdadır. Zamanımızda ise mahallede kalan öğrenciler taşımalı eğitim ile Kürecik bucağında ilköğretim ve lise eğitimlerini tamamlamaktadır.

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tahıl üretimi ve hayvancılık geçmiş yıllara göre bitme noktasına gelmiş durumdadır. Bunun en büyük sebebi yurtdışına ve büyükşehirlere göç vermesidir. Tahıl üretiminin durmasının diğer etken nedeni ise iç piyasada tekelleşen tahıl fiyatlarının düşmesi ile üretilen tahılın işçilik giderlerinin karşılanamamasıdır. Son yıllarda tarımda dışa bağımlılık için yetkililerin de göz yumduğu iç piyasadaki fiyat dengelerinin devlet kontrolünde olmaması üretimi durdurmuştur.

Hayvan yetiştiriciliği göç vermeyen az sayıda hane tarafından yapılmaktadır. Bu süreçte süt ve süt ürünlerinden de gelir sağlanmaktadır.

Kayısı üretimi yüksektir. Karasal iklimin ve yüksek rakımın etkisi ile Malatya'nın kaliteli kayısı üretiminin yapıldığı bir bölgedir. Kayısı bahçelerinin çok olması, kayısı miktarının durumu, ürünün kaliteli olması dışında alım ve satımda en önemli faktör bir kooperatif'in oluşturulamamasıdır. Fiyatların alıcılar tarafından haksız tekelleştirilmesi sonucu üretimin yöre halkı üzerine ekonomik katkısı minimal düzeydedir. Son dönemlerde Küresel İklim değişikliği sonucu Malatya bazında üretimin azalması ile ürün veren bahçelerin geçici de olsa ekonomik katkısı olumlu sayılabilir.

Altyapı bilgileri

Kanalizasyon ve su şebekesi mevcuttur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahallede PTT şubesi yoktur, kürecik bucağında PTT acentesi vardır.Malatya yolu asfalt kaplıdır.[1]

Kaynakça