Ören, Akçadağ

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ören, Akçadağ, Malatya
Harita
Türkiye'de bulunduğu yer
Türkiye'de bulunduğu yer
Ülke Türkiye
İlMalatya
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu422
İl plaka kodu44
Posta kodu44650

Ören Mahallesi Türkiye'nin coğrafi bölgelerinden Doğu Anadolu Bölgesinin yukarı Fırat bölümünün Malatya ilinin Akçadağ ilçesi idari sınırları içerisinde yer almaktadır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ören, Akçadağ ilçesinin Güneybatısında kalmaktadır. Bu ilçeye 10 km'lik asfalt yolla Malatya iline de 47 km'lik asfalt yolla bağlıdır.

Ören Kasabasının Kuzeyinde İkinciler mahallesi Güneyinde Karaterzi mahallesi, Dedeköy Doğusunda Altunlu mahallesi Kömekavak mahallesi Batıda ise Bölüklü mahallesi ve Dedeyazı mahallesi ile sınırlanmıştır.

Ören Kasabası düz bir sahaya karşılık gelmektedir. Dağlık kütleler köy sınırları dışında batıda ve kuzeyde sıralar halinde uzanmaktadır. Kasabanın iki önemli akarsuyu vardır. Bunlar Hisarderesi ve Altunlu deresidir. İki akarsuda Kuzeybatı Güneydoğu doğrultusunda akmaktadır.

Ören kasabası 2014 yılında büyükşehir yasası ile belediyelikten mahalle statüsüne cevrilerek tek bir mahalleye dönüştürülmüştür. Kayısı yetiştiriciliği yapılmaktadır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ TÜİK TÜİK
  2. ^ Duvar, Gazete (15 Nisan 2022). "Malatya'da kayısı bahçelerini don vurdu: Zarar büyük". 15 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022.