Bebek uyku eğitimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bebek uyku eğitimi, ebeveynlerin çocuklarının uyku davranışlarını ayarlamak için kullandıkları bir dizi farklı rejimi ifade eder. Bu disiplin bebeklerde düzenli yani sağlıklı bir uyku rutini geliştirmeye odaklanır. Bebeklerin kendi kendileri uyumalarına yardımcı olmak için verilen eğitimdir. Uyku eğitiminde geleneksel yöntemler yanında Tracy Hogg, Kim West ve William Sears uyku eğitimi teknikleri de kullanılır.

Yaşamın İlk 0-12 Ayında Uykunun Önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bebekler özellikle yaşamının ilk yıllarında zamanlarının büyük bir kısmını uykuda geçirir. Bu dönemde uykunun değerlendirilmesi merkezi sinir sistemi, mizaç, psikomotor ve bilişsel gelişim açısından değerlidir. Uyku hayatın her aşamasında temel bir ihtiyaç olarak hem davranışsal hem de fizyolojik süreçleri içerir. Uyku sadece bir dinlenme hali değil, beyin aktivitelerinin yoğun olduğu da bir süreçtir. Özellikle bebeklik dönemi motor ve fiziksel değişimin yoğun olduğu bir dönem olduğundan uyku rutini oluşturmak çok önemlidir.

Uyku Eğitim Süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Bebeklerde sağlıklı uyku rutini geliştirilmesinde farklı faktörler rol oynar. Bebeğin yapısı, annenin davranışları, tutarlılığı bu faktörler arasındadır. Uyku pozisyonu ve yatağı da uyku düzeni açısından önemlidir. Uzmanlara göre bebeklerde uyku eğitimine başlamak için en uygun dönem 4. aydır. İlk 4. aydan sonsa başlanan uyku eğitiminde; bebeği sallamak, emzirmek, gezdirmek, kucağa almak ve uyuyana kadar konuşmak faydalıdır. Uyku arkadaşları ile anne karnını hatırlatan beyaz gürültü de uyku eğitiminde etkili bir yaklaşımdır.

Uyku Eğitimi Sürecini Etkileyen Faktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Uyku eğitimini etkileyen birçok faktör vardır. Bebeğin gün içerindeki aktivitesi, uyku hali, beslenme durumu ve mizacı temel faktörler arasındadır. Kardeşleri ve ebeveynleri ile uyuması da yine uyku rutinini etkileyen faktörler olarak sayılır. Ayrıca anne sütü de uyku eğitimini etkileyen faktörler arasındadır. Çünkü formül mamaya göre daha erken sindirildiğinden bebek daha erken uyanır.

Düzensiz Uyku Alışkanlığının Sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Uyku eğitimi olmayan bebekler fiziksel ve psikolojik gelişim sorunları yaşar. Yapılan araştırmalara göre bu olumsuz etkiler sadece bebeklik çağı ile sınırlı değildir. İlerideki yaşlarda davranış sorunları, bilişsel yeteneklerinde gerilik, kontrolsüz kilo alımı riskleri artar. Bu sağlık endişeleri yanında depresyona girme riskleri artarken yaşam kaliteleri de düşer. Ayrıca zor bir mizaca sahip olan bebekler, ebeveynlerinde yetersizlik, kaygı ve depresyon durumlarının gelişmesine neden olur. Bu kapsamda uyku eğitimi hem ebeveynler hem de bebekler için bir gerekliliktir.

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Anne Yaşam - Bebek Uyku Eğitimi [1]

Evrim Ağacı - Bebek Uyku Eğitimi [2]

ECLKC. Daily Schedule For Children Under 12 Months Of Age. (21 Ekim 2020) [3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bebek Uyku Eğitimi - Anne Yaşam". 18 Temmuz 2021. 23 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2022. 
  2. ^ "Bebek ve Uyku: Bir Bebeğin Daha Kolay Uyuması İçin Neler Yapabilirsiniz?". Evrim Ağacı. 27 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2022. 
  3. ^ "Daily Schedule for Children Under 12 Months of Age | ECLKC". eclkc.ohs.acf.hhs.gov (İngilizce). 21 Ekim 2020. 20 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2022.