İçeriğe atla

Barçaçakırlı, Giresun

Vikipedi, özgür ansiklopedi
13.39, 4 Aralık 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17894018 numaralı sürüm (→‎Nüfus: yıl bağlantısı kaldırldı AWB ile)
Barçaçakırlı
Harita
Giresun
Giresun
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlGiresun
İlçeMerkez
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam228
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0454
Posta kodu28000
Resmî site
[1]

Barçaçakırlı, Giresun ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Daha önceleri Barça köyüne bağlı iken bu köyden ayrılmış ve Barçaçakırlı köyü adını almıştır. Bu köye ilk gelen ailenin Tekiroğulları olduğu bilnmektedir. Köyün yaklaşık olarak %75'i Tekiroğlu sülalesine aittir. Tekiroğullarının Sivas tarafında Elibüyük (günümüzde: Sivas, Akıncılar ilçesi, Yusufşeyh Köyü) adında bir yerden geldikleri rivayet edilir. Köyün Cami ve mezarlık olan ortak kullanım alanı bu aile tarafından bağışlanmıştır. Ayrıca okul olarak kullanılan yer ise Gözsüzoğulları tarafından bağışlanmıştır.

Kültür

Tipik Karadeniz sahil kesimiyle benzerlikler gösterir.

Yaz aylarında yaylacılık faaliyetleri yaygındır. Günümüzde yaylacılık ekonomik boyutundan ziyade kültürel bir özellik olarak ön plana çıkmaktadır. Köyün yaylası Dereli ilçesine bağlı olan Şıh Obası Yaylasıdır.

Coğrafya

Giresun merkezine 20 km uzaklıktadır. Duroğlu Beldesine ise 1 km uzaklıktadır. Giresun sahil kesiminin en büyük dağlarından biri olan Çatal Dağ'ın bir bölümü köy sınırlarında kalmaktadır. Barçaçakırlı köyü Aksu içi köylerindendir. Giresun'un Merkez ilçesine bağlıdır. Fındık bahçeleriyle, ufak dereleriyle, yeşilliğiyle tipik bir Cenik köyüdür.

Giresun- Dereli yolunun 15. km'sinde Aksu kenarında kurulu Duroğlu beldesinden yukarıya çıkan bir yolla ulaşım sağlanır. Köy merkezi ile Duroğlu arasındaki bölüm yaklaşık 3 km'dir.

Civar köylerimiz Barça, Homurlu, Konacık (Paya), Güveç, Yenicehisar ve Alınca'dır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 460
2000 228
1997 217

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyün temel tarım ürünü fındık olmakla birlikte son zamanlarda kivi üretimine de başlanmıştır. Yaygın olmamakla birlikte köyümüzde çay üretimi ve arıcılık da yapılmaktadır.

Bununla birlikte köyün Giresun-Dereli yoluna sınır olan kesiminde bir akaryakıt istasyonu ve Fiskobirlik'in Duroğlu fındık alım tesisi/deposu bulunmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal