Banu Kanıbelli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Banu Kanıbelli
DoğumBanu Şınık
18 Temmuz 1966 (57 yaşında)
İstanbul
EğitimBoğaziçi Üniversitesi
Mimar Sinan Üniversitesi
MeslekMüzisyen
Etkin yıllar1998-günümüz
StilCaz
EvlilikHunberk Kanıbelli (e.1990)
Çocuk(lar)2

Banu Kanıbelli (d. 18 Temmuz 1966, İstanbul) Türk müzisyen, solist, besteci, söz yazarı, radyo programcısı, eğitmendir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sekiz yaşında çalmayı öğrendiği mandolinle başlayan müzik serüvenine daha sonra piyano ve gitarı da ekledi. Özel İzmir Amerikan Kolejini bitirdikten sonra girdiği Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünden 1988 yılında mezun oldu. Mimar Sinan Üniversitesi'nde Etnomüzikoloji Yüksek Lisans dersleri aldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde müzik ve felsefe üzerine Felsefe ve Toplumsal Düşünce yüksek lisans tezi yazdı.

Çocuklar için, çocuklarla birlikte yazdığı şarkıları, Bülent Ortaçgil'in müzik direktörlüğünde ve Gürol Ağırbaş’ın düzenlemeleriyle 1998’de “Kar'A” ve 2006’da “Başka Dünya Yok” isimlerinde iki ayrı albümde yayımladı. Kar'A çocuk şarkıları ve öykü kitabının ilk basımı 1998 yılında Aksoy Yayıncılık tarafından gerçekleşmiştir. Albüm 2006'da sadece CD olarak Ada Müzik tarafından yeniden basılmıştır.

Banu Kanıbelli profesyonel olarak eğitim sektöründe çalıştığı süreçte yaptığı şarkıların nasıl albüme dönüştüğünü şöyle anlatıyor: “Doksanların sonunda küçük bir çocuk annesiyken, çocuğuma dinletecek Türkçe çocuk şarkıları bulamazdım. Bir eğitim kurumunda çalışıyordum. Sadece kendi çocuğum değil, yüzlerce çocukla çevriliydim. Sözleri birlikte yazdık, sözler şarkılara dönüştü ve birikmeye başladı. Bu birikimi başka çocuklara taşıma kararıyla birlikte şarkılar “Kar’A” ismiyle albümleşti.[1]

2013’te “Bu Rüzgâr” , 2017’de “Yer Gök[2] adlı albümlerinde yazıp bestelediği caz şarkılarını söyledi. Bu arada 2014’te “Lobna'nın Şarkısı” single/dijital olarak yayımlandı.[3]

İlk film müziği çalışmasını “5 Silahşörler” filmi için 2019’da yaptı.[4]

2020’de “Dünya Evim ve Yanıyorsa” ve "Earth is My Home, It's Calling” parçalarını gençlerden oluşan Fridays For Future Turkey adlı grupla birlikte seslendirdi. Bu parça Türkçe ve İngilizce Tekli olarak yayımlandı. Bunu 3 şarkılık “Tutulma” EP’si takip etti.[5][6]

Açık Radyo'da hazırlayıp sunduğu[7] Sahibine Şarkılar programından hareketle hayata geçen ve yazar Eylem Ejder ile birlikte yürüttükleri “Şarkılara Mektuplar[8] projesinin ilk şarkısı “Hayat Eve Sığar mı?” 2020'nin Ağustos ayında yayımlandı. Pandemi boyunca yaşanan ortak duygu ve deneyimleri mektuplara, mektupları şarkılara dönüştürmeyi amaçlayan proje, Kasım 2020’de ikinci teklisini yayımladı.

2020’nin Aralık ayında yayımlanan ve gerçek insan portrelerini şarkılara taşıdığı derlemesinin ilk teklisi olan “İyi ki O Gün” ile ilgili Kanıbelli şunları söyledi: “Şarkılar suretimiz. Binbir insanlık halimizi yine kulaklarımıza söyleyen suretlerimiz… ve biz suretlerimizin iyi hallerini daha fazla hatırlamaya, onlardan vazgeçmemeye ihtiyaç duyduğumuz zamanlardayız.

Şu ana kadarki tüm müzikal çalışmaları Ada Müzik tarafından yayımlandı.[9] Banu Kanıbelli’nin albümlerinde, babası Ünal Şınık’a ait olan bir bestenin dışındaki tüm müzikler kendisine aittir. Şarkı sözlerinde ise kendi yazdığı sözlerden başka, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Bejan Matur, Küçük İskender, Yalvaç Ural ve Mürüvvet Uygun'dan şiirler kullanmıştır. Şarkılarının düzenleme ve kayıtlarında Bülent Ortaçgil, Gürol Ağırbaş, Muammer Ketencoğlu, Baki Duyarlar, Başak Yavuz, Cansun Küçüktürk, Emir Özgören, Orçun Baştürk, Selen Gülün, Sumru Ağıryürüyen, Şevket Akıncı gibi müzisyenlerle çalıştı.[10]

Toplumsal olaylara duyarsız kalmayan ve müziği bir iletişim dili olarak kullanan Kanıbelli müzikle ilgili düşüncesini bir söyleşide şöyle tanımlamış: “Müzik bir araya getiriyor ve bunu yapma biçimi beni büyülüyor. Yaşanmış olanı tüm canlılığıyla bugüne taşıyabiliyor, henüz yaşanmamış olanın işaretlerini içinde barındırıyor. Dile dökülemeyene kucak açıyor, paylaşılır kılıyor. Dünyanın farklı coğrafyalarından, zamanlarından insanları ve onlara ait duyguları bir araya getiriyor. Duvarlara, sınırlara, engellere, imkansızlıklara rağmen bunu yapıyor. İnsan insana temasa, ruhumuzun bir başkasına dokunmasına, birbirimizi hissetmeye ve anlamaya ihtiyacımız var. Müzik bunu dolaysız ve kendinden güzelliğiyle yapıyor. Yan yana getiriyor, iyileştiriyor. Şarkılara, içindeki sözlere böyle bakan ve yazan, neden şarkı söylüyorum sorusuna verdiği yanıtta buna inanan biri var diye düşünebilirsiniz.[11]

Kanıbelli, eğitim alanındaki çalışmalarını The School of Life Istanbul bünyesinde verdiği “Kariyer Potansiyelimizi Nasıl Belirleriz” ve “Müzik 101” dersleriyle devam ettiriyor.[12]

Diskografisi[13][değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sinan Cem Deveci (6 Kasım 2017). "Dünyada işler sarpa sardıkça, caz ya da alternatif müziğin nabzı artıyor". Söyleşi. Boğaziçi Üniversitesi - Haberler. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Işıl Çalışkan (10 Eylül 2017). "Caz Tadında Fazıl Hüsnü Geliyor". Söyleşi. Karar gazetesi. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Lobna'nın şarkısı". Radikal gazetesi. 16 Temmuz 2014. 
  4. ^ "5 Silahşörler (Orijinal Film Müzikleri)". Spotify. Banu Kanıbelli. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Nilüfer Türkoğlu (7 Temmuz 2020). "Bizim Joan Baez'imiz Banu Kanıbelli'den "Tutulma"". Ajandakolik. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Çocuklar İklim İçin Söyledi". Sözcü gazetesi. 3 Nisan 2020. 
  7. ^ "Banu Kanıbelli". Açık Radyo. 22 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Şarkılara Mektuplar". Letters to Songs. 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Banu Kanıbelli". Banu Kanıbelli. 13 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Banu Kanıbelli ile tanışın". Back To The Sound. 26 Ağustos 2017. 27 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ Burak Abatay (8 Ekim 2017). "Anıları, bugüne konuk etmek gerekiyor". Söyleşi. BirGün gazetesi. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Akademik Kadro". The School of Life. 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Banu Kanıbelli". Ada Müzik. 24 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "Banu Kanıbelli'den Yeni Single; İyi Ki O Gün 25 Aralık'ta Yayımlanıyor!". Ada Müzik. 23 Kasım 2020. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]