Başkurt Direniş Komitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Başkurt Direniş Komitesi
Tarih(ler)21 Eylül 2022-günümüz
Müttefikler Ukrayna
Rakip(ler) Rusya
Çatışma(lar)Rus-Ukrayna Savaşı

Başkurt Direniş Komitesi, Rusya'nın Başkurdistan bölgesinde faaliyet gösteren silahlı ayrılıkçı örgüttür.[1][2] Ana hedefi Başkurdistan'ın bağımsızlığını kazanmaktır. 21 Eylül 2022 tarihinde kurulmuştur.[1] Esas olarak Rus hükümet binalarına ve polis karakollarına yönelik küçük çaplı kundaklama saldırılarıyla uğraşmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkurt Direniş Komitesi 21 Eylül 2022'de kuruldu.[1] Birkaç komiser saldırıya uğradı.[1] Rusya'nın kısmi seferberliğinin ardından Başkurt direnişi şu açıklamayı yaptı:[1]

Gösteriler ve protesto yürüyüşleri dönemi bitti, Putin ve müttefikleri artık yüzlerine kurşun ve molotof kokteyli gelmesini bekleyebilirler.

Grup, 24 Eylül'de Salavat'taki Birleşik Rusya ofisini ve 3 Ekim'de Rusya Federasyonu Komünist Partisi'nin şehirdeki ofisini bombaladı. Rus yetkililer, komitenin kurulmasının ve desteklenmesinin arkasında önde gelen Başkurt lideri Ruslan Gabbasov'un olduğundan şüpheleniyor.[1] Rus siyasi analist Dmitry Oreshkin komiteyi şu şekilde tanımladı:[1]

bağımsızlıktan bahseden cumhuriyetler arasında ilk dalga.

Örgütün Ukrayna ordusunda üyeleri vardır. Kısmi seferberlikten bu yana Başkurt Direniş Komitesi, komiserlikleri, Federal Güvenlik Servisi ofislerini ve yönetim binalarını bombalayarak Rus Hükümetine karşı yeraltı savaşı vermeye başladı.[1][2] Grup, 2020'de aşırılık yanlısı bir örgüt olduğu için Cumhuriyet Yüksek Mahkemesi tarafından yasaklanan bir siyasi parti olan Başkort'un halefi olan Başkurt Ulusal Siyasi Merkezi ile bağlarını sürdürüyor. Grup, egemenliği elde etmek için Rusya içinde daha fazla federalleşmeyi ve bölgesel hakları destekliyor ve tam bağımsızlığı savunan büyük bir fraksiyona sahip.[3] Ağustos 2021'de Bashkort başkanı Fail Alsynov ve Abbasov, birkaç bin protestocunun yerel güvenlik güçleriyle çatıştığı Kushtau Dağı'nda büyük bir protesto düzenledi. Başkurdistan Cumhuriyeti Başkanı Radiy Khabirov, protestocularla dağılmaları için bizzat görüştü. Protestoların ardından Alsynov ve Gabbasov Litvanya'ya gitmek üzere kaçtılar.[3] 10 Ekim 2022'de, Telegram'da Rus iç savaşı sırasında Başkurdistan ordusunun amblemine benzer mavi altıgen ve hilalli şeritler giyen silahlı Başhir militanlarının fotoğrafları göründü. Militanlar, bir Rus dünyası için savaşmak istemediklerini ve Ukraynalıların Başkurdistan'a karşı hiçbir şey yapmadıklarını ve Başkurdistan'ın kurtuluşu için savaşmaya yemin ettiklerini belirttiler.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h Goble, Paul (19 Ekim 2022). "Bashkirs launch armed underground movement against Russia's war and for national independence". Euromaidan Press (İngilizce). 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2023. 
  2. ^ a b Jansen, Quinten (14 Kasım 2022). "Bashkir Separatism Movement Fights Against Russia's War From Within". The Organization for World Peace (İngilizce). 14 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2023. 
  3. ^ a b c "Russia: 'This is not our war': Bashkir nationalists create armed resistance". ESSF. 15 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2023.