Bağ stili

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bağ stili, oturma düzeninin sahneyi çevrelediği ve bir bağ terası gibi sıralanmış yükselen sıralar şeklinde olan bir konser salonu tasarımıdır. Bu tarz, dikdörtgen bir salonu ve bir uçta bir sahneye sahip olan ayakkabı kutusu tarzıyla karşılaştırılabilir (örneğin Wiener Musikverein'de olduğu gibi). Diğer olasılıklar ise yelpaze şeklinde (örneğin Barbican'da) ve arena şeklinde (örneğin Royal Albert Hall'da) olanlardır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1944 yılında bombalama sonucu yok olan Die alte Philharmonie'nin yerine Berlin Filarmoni Orkestrası için yeni bir ev tasarlama göreviyle karşı karşıya kaldığında, mimar Hans Scharoun "insanların müzik dinlerken her zaman dairelerde toplandığını" gözlemledi. Yaptığı tasarımı sonraki yarışmayı kazandı ve Herbert von Karajan, hakemlere şöyle yazdı: "sunulan tüm tasarımlar arasında biri diğerlerinin üzerinde göze çarpıyor gibi görünüyor... temel prensip olarak, müzisyenlerin ortada olması... duvarların yerleşimi akustik açıdan kesinlikle anlamlı, ancak en etkileyici olanı, dinleyicinin müzikal olaya tamamen odaklanması."

Berlin Filarmoni'nin örneğini takip ederek, Yeni Dünya'daki ilk örnek 1976'da Mexico City'de inşa edilen Sala Nezahualcoyotl oldu. Bu tarz oturma düzeni artık dünya çapında bulunmaktadır. Paris Filarmoni için bağ stili, sıralı teraslar yerine balkonlarla genişletilmiştir. Türkiye'deki örneği ise 2023 kişilik kapasitesiyle CSO Ada Ankara'dır.

Akustik[değiştir | kaynağı değiştir]

Yankılar, doğrudan ses ile yansıması arasında duyulabilir bir boşluk olduğunda meydana gelir. Oturma düzeninin yer aldığı sahneyi çevreleyen duvarlar, genellikle tercih edilen yan taraftan gelen sesin erken yansımalarını sağlamaya yardımcı olur. Akustik yansıtıcıların kurulumu, sorunu çözmenin başka bir yoludur.

Önemli örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de bulunan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yeni kompleksi olan CSO Ada Ankara, bu tarz konser salonlarının en yenilerinden biridir. 2023 kişi kapasiteli olan Ana Salon, bağ stili oturma planına sahiptir. Yapımına 1995 yılında başlanan salon, 2020'de tamamlanmıştır.

Konser Salonu Dıştan görünüm Açıldığı tarih Konum Mimar Akustik Kapasite Salon
Berliner Philharmonie 1963 Berlin, Almanya Hans Scharoun Lothar Cremer 2440
Gewandhaus 1981 Leipzig, Almanya Rudolf Skoda Wolfgang Fasold 1900
Suntory Hall 1986 Tokyo, Japonya Yasui Mimarları Nagata Acoustics 2006
Sapporo Concert Hall 1997 Sapporo, Japonya Hokkaido Mühendislik Danışmanlık Şirketi Nagata Acoustics 2008
Walt Disney Concert Hall 2003 Los Angeles, ABD Frank O.Gehry Nagata Acoustics 2265
Muza Kawasaki Symphony Hall 2004 Kawasaki, Japonya MHS Planlayıcılar, Mimarlar ve Mühendisler Ltd. Nagata Acoustics 1997
Koncerthuset 2006 Kopenhag, Danimarka Jean Nouvel Nagata Acoustics 1800
Shenzhen Concert Hall 2007 Şenzen, Çin Arata Isozaki Nagata Acoustics 1680
Helsinki Music Centre 2011 Helsinki, Finlandiya Mimarlık ofisi Laiho-Pulkkinen-Raunio Nagata Acoustics 1704
Philharmonie de Paris 2015 Paris, Fransa Jean Nouvel Marshall Day Acoustics and Nagata Acoustics 2400
Elbphilharmonie 2017 Almanya Herzog ve de Meuron Nagata Acoustics 2150
National Kaohsiung Center for the Arts 2018 Kaohsiung, Tayvan Francine Houben Albert Yaying Xu 2000