Büyük usta (düzen)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fra' Giacomo dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, 2018'den 2020'ye kadar Malta Egemen Askeri Düzeninin 80. Büyük Üstadı
Napoli Prensi Vittorio Emanuele, Savoie Hanedanı'nın başı olarak kraliyet hanedanının düzenlerinin Büyük Üstadı'dır.

Büyük Üstat (LatinceMagister Magnus; AlmancaGroßmeister; FransızcaFransızca: Grand Maître; İsveççeStormästare) Askerî tarikatlar ve şövalyelik hanedanı gibi şövalye tarikatları da dahil olmak üzere çeşitli tarikatların en yüksek başkanının unvanıdır.

Bu unvan aynı zamanda Masonlar, Odd Fellows ve diğer çeşitli kardeşlikler gibi modern sivil kardeşlik tarikatlarında da geçmektedir. Ek olarak, çok sayıda modern kendine özgü düzen, eski alışkanlıklarını taklit etmeye çalışır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ortaçağ dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tapınak Şövalyeleri veya Livonyalı Kılıç Kardeşleri gibi Orta Çağ askeri düzenlerinde Büyük Üstat, özellikle haçlı bağlamında "devlet içinde devlet" olarak kabul edilebilecek askeri ve feodal hiyerarşinin resmi ve idari başıydı, lato sensu, özellikle Kutsal Toprakları veya Doğu Avrupa'daki pagan topraklarını ve ayrıca İber Yarımadası'ndaki Reconquista'yı hedef almaktaydı.

Eğer bir düzen, devlet statüsü kazanırsa ve bu nedenle geniş çapta egemen kabul edilirse, Büyük Üstad aynı zamanda onun Devlet başkanıydı. Kutsal Roma İmparatorluğu içindeyse, bir Reichsfürst ve Hükûmet başkanı ve dolayısıyla kilisenin gerçek bir bölgesel Prensi, Töton Şövalyeleri ve Malta Egemen Askeri Tarikatı'nda olduğu gibi.

Modern çağ[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde Orta Çağ'da kurulmuş teşkilatlarının modern devamı dışında, Büyük Üstat unvanı, 1717'den beri Büyük Mason Locası başkanları tarafından, 18. yüzyıldan itibaren ise Odd Fellows tarafından kullanılmaktadır.

Büyük Üstat unvanı, Üniversiteler ile bağlantılı akademik kuruluşlar da dahil olmak üzere çeşitli diğer kardeşlik kuruluşları tarafından da kullanılmaktadır. Kappa Sigma Kardeşliğinin ulusal lideri "Değerli Büyük Üstat" unvanını taşımaktadır.[1] Yerel şube başkanları "Büyük Üstad" unvanını kullanırlar.

Şövalyelik düzenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Egemen bir hükümdar genellikle şövalyeliğin en yüksek fahri hanedan tarikatlarının Büyük Üstadı unvanına sahiptir veya bu unvanı, düzenli olarak tahtın varisi olan ve diğer tarikatlarda başka bir yüksek rütbe/unvanlı rütbeye sahip olabilen kraliyet ailesinin bir prensi de dahil olmak üzere başka bir kişiye verebilir veya emanet edebilir.

"Egemen" terimi genellikle Britanya ve diğer İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde çeşitli düzenlerin en yüksek başkanı için "Büyük Üstat" yerine kullanılır. Malta Egemen Askeri Düzeninde, Büyük Üstad, uluslararası bağımsız egemen bir varlık statüsünden dolayı "Egemen" olarak adlandırılır, örneğin Egemen Büyük Üstat.

Cumhuriyet ile idare edilen ülkelerde, bir başkan aynı zamanda, başkanın Légion d'honneur'un büyük üstadı olduğu[2] ve Portekiz gibi çeşitli devlet düzenlerinin büyük üstadı olarak da görev yapabilir.[3]

Kardeşlik düzenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Masonluk[değiştir | kaynağı değiştir]

Masonlukta Büyük Üstad, Masonluğun yargı yetkisini denetlemek üzere seçilmiş bir Masona verilen bir makamdır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ "Leadership". 11 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Hieronymussen & Lundø 1968, ss. 11, 132.
  3. ^ Hieronymussen & Lundø 1968, s. 165.
Genel
  • Hieronymussen, Poul Ohm; Lundø, Jørgen, (Ed.) (1968). Eurooppalaiset kunniamerkit värikuvina [Renkli görsellerde Avrupa rozetleri] (Fince). Karnila, Christer tarafından çevrildi. Porvoo: WSOY. OCLC 466954328. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]